Ce riscuri enorme apar în cazul oamenilor hipertensivi care nu se tratează. „Trebuie măsurată tensiunea, indiferent de vârstă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este o măsură de prevenţie recomandată FOTO Adevărul
Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este o măsură de prevenţie recomandată FOTO Adevărul

Valorile crescute ale tensiunii arteriale sunt un simptom îngrijorător, pe care nu toţi pacienţii îl iau în serios. Riscurile hipertensiunii arteriale netratate sunt uriaşe.

În cazul în care suspectezi că ai hipertensiune arterială, sau chiar ai constatat, la măsurători ocazionale, acest lucru, ar trebui să obţii cât mai curând un diagnostic de certitudine. Lipsa tratamentului, în acest caz, agravează foarte mult lucrurile, iar complicaţiile HTA se instalează mult mai rapid decât la pacienţii diagnosticaţi şi trataţi pentru HTA.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale şi cum este recomandat să măsurăm acasă tensiunea puteţi afla AICI. Iată în continuare şi care sunt factorii de risc cardiovasculari, conform ghidului pacientului întocmit de Centrul Naţional de Studii pentru Sănătatea Familiei şi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Pe unii dintre aceştia putem să-i controlăm, pe alţii, în schimb, nu. Dintre cei asupra cărora nu putem interveni sunt vârsta (bărbaţii de peste 55 ani şi femeile de peste 65 ani fiind mai predispuşi la boli cardiovasculare) şi istoricul familial de boli cardiovasculare (boli apărute la tată sau frate până la vârsta de 55 ani, sau până la 65 ani la mamă sau soră). Ce putem controla, în schimb, sunt: hipertensiunea arterială (care sub tratament poate reveni la valori normale), valori anormale ale colesterolului, fumatul, diabetul zaharat, obezitatea şi sedentarismul.

Valorile tensionale mari afectează sistemul circulator, organele care reflectă primele aceste presiuni constante fiind: inima, ochii, rinichii.

Iată ce rişti în lipsa tratamentului care să normalizeze valorile tensiunii arteriale:
- Cardiopatie ischemică (forma cea mai gravă fiind infarctul micocardic) –  de trei ori mai frecventă la pacienţii care nu tratează HTA  – este situaţia în care muşchiul inimii nu se oxigenează suficient, din cauza astupării arterelor coronare (în diferite grade);
- Insuficienţa cardiacă – de şase ori mai frecventă la pacienţii cu HTA netratată -  slăbirea muşchiului inimii, care nu mai poate pompa eficient sângele în organism;
- Tulburări ale ritmului cardiac: inima începe să-ţi bată haotic, fapt care îţi poate pune chiar viaţa în pericol;
- Ateroscleroză: hipertensiunea arterială grăbeşte depunerea grăsimilor pe vasele de sânge;
- Accident vascular cerebral – de şapte ori mai frecvenet în cazul HTA fără tratamenent – accidentul vascular cerebral poate fi hemoragic (atunci când din cauza presiunii prea mari în vas se rupe peretele vasului şi se inundă creierul cu sânge) sau ischiemic (atunci când se astupă un vas de sânge şi nu se mai irigă cu sânge o porţiune a creierului);
- Tulburări de vedere – care pot merge până la orbire;
- Insuficienţă renală cronică – din cauza presiunii sângelui constant crescute funcţia rinichiului de filtrare este compromisă în diverse grade. 

Din păcate, rar hipertensiunea arterială dă semne clare, fiind supranumită şi „ucigaşul tăcut“. Atenţie, însă, dacă sesizaţi următoarele simptome, care în anumite cazuri pot fi semne ale HTA: dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, oboseală, stări de nelinişte (anxietate), transpiraţii sau înroşirea feţei. Se întâmplă deseori să ne obişnuim cu astfel de simptome şi să le trecem cu vederea. Alteori ele nici măcar nu se manifestă, iar HTA este descoperită în cazurile apariţiei complicaţiilor.

„Dacă proveniţi dintr-o familie cu «tradiţie» în HTA, nu aşteptaţi să simţiţi ceva. Măsuraţi-vă tensiunea indiferent de vârstă. Aceasta este singura cale de a detecta boala înainte de a avea complicaţii“, ne sfătuiesc medicii.

CITIŢI ŞI: 

Cum măsori corect tensiunea arterială acasă. Medic: „Există o procedură recomandată“

Ce alimente de post fac un organism de fier. Medic: „Mâncarea de post se găteşte greu şi se termină repede“

Cine are interzis la carnea de porc. Medic: „Pacienţii cu această afecţiune sunt cei mai năpăstuiţi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite