Bilanţul tragic al pandemiei la Spitalul Slatina: peste 460 morţi, 3.300 pacienţi COVID-19 trataţi. Ce se întâmplă acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.300 pacienţi testaţi pozitiv au fost trataţi la spitalul din Slatina FOTO: A.M.
Peste 3.300 pacienţi testaţi pozitiv au fost trataţi la spitalul din Slatina FOTO: A.M.

Pandemia de COVId-19 ne-a dat peste cap vieţile, medicii din SJU Slatina remarcând o creştere semnificativă a numărului de pacienţi cu alte patologii care acum ajung în sfârşit la spital, după anii cu restricţii. Bilanţul COVID este înfiorător.

COVID-19, boala care a schimbat cu totul vieţile multor români, a adus în timpul pandemiei în spitalele publice şi relocarea, suspendarea sau închiderea secţiilor de cronici. Sute de mii de pacienţi şi-au neglijat bolile cronice, de teama infectării cu SARS-CoV-2, însă ridicarea restricţiilor, dar mai ales scăderea numărului de infectări până aproape de zero, îi aduce din nou în faţa medicilor.  

„Numărul de cazuri (n. red. - de COVID-19) este foarte mic sau inexistent, astăzi de dimineaţă exista un singur pacient pozitiv, în schimb la UPU a crescut adresabilitatea semnificativ. Şi vorbim de 150-160 pacienţi pe gardă, până la 190-200. Asta înseamnă că sunt 200 de pacienţi care intră şi sunt consultaţi de medicul urgentist şi ceilalţi specialişti pe gardă. Numărul a crescut semnificativ, şi prin serviciul de ambulatoriu. (...) Au văzut trecerea peste COVID ca o oportunitatea de a reveni şi a se trata pentru toate problemele cronice. Ştiţi că pe perioada pandemiei s-au operat doar pacienţii care au fost urgenţe chirurgicale, iar acum numărul de pacienţi care se adresează pentru intervenţii este unul crescut. Avem creşteri semnificative la Ortopedie, Urologie, compartimentul de Chirurgie plastică şi nu numai“, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Florin Popa, într-o conferinţă de presă organizată vineri, 3 iunie 2022. 

Pe toată perioada pandemiei spitalul judeţean a asigurat servicii medicale şi pacienţilor non-COVID, însă cu limitări semnificative în perioada valurilor agresive.

„Am avut şi pacienţi cu afectare pulmonară de 80-85%“

Suspecţii şi pacienţii COVID-19 au fost trataţi în două corpuri de clădire ale spitalului, de-a lungul celor peste doi ani de pandemie trecând doar prin acest prin spital 3.300 pacienţi testaţi pozitiv. Din păcate, peste 460 (din cei peste 820 decedaţi raportaţi de către DSP Olt la nivelul judeţului) au fost preluaţi de rude de la morga spitalului slătinean, cel mai mare număr de decese înregistrându-se în valul infectărilor cu tulpina Delta, în toamna anului trecut. 

„Am avut şi pacienţi cu afectare pulmonară de 80-85% şi au fost trataţi. Am avut intervenţii chirurgicale, s-a născut, pacienţii au fost consultaţi în ambulatoriu“, a rezumat, la rândul său, managerul SJU Slatina, Angela Nicolae. 

În prezent pacienţii cu alte boli decât COVID-19 sunt internaţi în spital fără a mai fi nevoie de testarea pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. La prezentare se completează însă un chestionar de triaj.  

„La momentul actual nu se mai testează niciun pacient, doar pacienţii care au simptomatologie specifică de COVID. (...) Pacienţii care actualmente încă se mai prezintă cu simptomatologie respiratorie de obicei sunt pacienţi cu viroze respiratorii, am avut şi pacienţi cu viroză gripală şi aşa mai departe“, a mai precizat directorul medical, dr. Popa.

Cu toate că astăzi se mai prezintă doar sporadic pacienţi care sunt testaţi pozitiv pentru SARS-CoV-2, în structura secţiei de Boli Infecţioase a rămas în continuare Centrul de Evaluare şi Tratament Antiviral. Medicii investighează aici cazurile uşoare şi medii de COVID-19 şi prescriu tratamentul pe care pacienţii îl urmează la domiciliu. În acest centru, înfiinţat în luna ianuarie a acestui an, au fost evaluaţi peste 300 de pacienţi.

„Cu siguranţă vor mai fi cazuri, sau vor mai fi cazuri ceva mai multe decât sunt acum. Nu cred că vor mai fi valuri de amplitudinea celorlalte, dar cazuri vor fi, vom fi pregătiţi să le tratăm la spital“, a adăugat dr. Popa. Din punct de vedere organizatoric circuitele se menţin, la fel şi procedurile şi tehnicile de lucru în cazul unui nou val de îmbolnăviri, în structura secţiei de Boli Infecţioane fiind prevăzute în continuare zeci de paturi destinate pacienţilor cu această boală. Secţia Boli Infecţioase a fost însă restrânsă la un singur corp de clădire, iar secţiile medicale „exilate“ pe perioada pandemiei au fost readuse, în parte, în corpul Medicală, la etajele superioare, urmând ca etajele III, II, I şi parterul proaspăt eliberat de către Direcţia de Sănătate Publică să fie renovate în cadrul proiectului de reabilitare început încă dinainte de pandemie şi executat doar 50%.

Achiziţionat de spital în pandemie, laboratorul RT-PCR şi-a încetinit şi acesta activitatea, în prezent, a mai spus directorul medical Florin Popa, analizându-se posibilitatea ca aici să poată fi realizate noi baterii de teste şi pentru alte boli decât COVID-19.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Centrele de evaluare şi tratament, soluţia pentru frica de spital a pacienţilor COVID. „Încă mai spun: «Nu vreau internare!»“

Povara COVID-19 pe umerii copiilor şi adolescenţilor. „L-au făcut pe copil să-i apară ca o Satană“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite