Bălşenii, avertizaţi să consume apa de la robinet doar în scop menajer. Director „Olteţul“: „E o chestie de normalitate, cum să ascund lucrurile astea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abonaţii societăţii de apă-canal „Olteţul“ din Balş au fost anunţaţi că apa de la robinet poate fi folosită doar în scop menajer, după ce DSP a transmis rezultatul în urma acţiunii de monitorizare a calităţii apei.

Aceleaşi probleme cunoscute de ani de zile ale calităţii apei din Balş au pus pe jar cetăţenii oraşului, care au fost anunţaţi de compania furnizoare de depăşirile parametrilor măsuraţi şi operaţiunile impuse de DSP, indicându-se ca pentru consum să se folosească apă din surse sigure. Medicii şi şefii spitalului şi şcolilor din oraş au primit aceleaşi precizări, societatea realizând acţiunile impuse de Direcţia de Sănătate Publică.

Valori în afara normativelor la amoniu, nitriţi şi clor rezidual liber

DSP a prelevat probe de apă spre sfârşitul lunii februarie, din patru puncte de control, astfel: o probă apă brută - front de captare Pietriş, o probă ieşire rezervor 1, o probă ieşire rezervor 2, o probă consumator - reţea distribuţie apă - oraş Balş. Rezultatul, în nota celor de până acum, adică:
- depăşiri la amoniu între 1,36 ori (în reţeaua de distribuţie), până la 16 ori (la frontul de captare Pietriş);
- depăşiri la nitriţi de 20,44 ori faţă de valoarea de referinţă la apa din reţeaua de distribuţie;
- clor rezidual liber sub valoarea de referinţă.

Societăţii I s-a impus un program de măsuri, cu termene imediate, astfel:
- informarea consumatorilor, în special a grupelor de populaţie   vulnerabile, asupra riscului pentru sănătate pe care îl are consumul de apă contaminată cu nitriţi; ca măsură de prevenţie, cu sprijinul medicinei primare - medicii de familie -  se vor  informa gravidele despre pericolul pe care îl reprezintă alimentaţia artificială a sugarului, în special al nou-născutului, cu formule de lapte ce folosesc la preparare apa contaminată cu nitriţi;
- corectarea şi monitorizarea dozelor de substanţă clorigenă utilizate în procedura de
clorinare a apei – astfel încât parametrul indicator „clor rezidual liber” să se încadreze în intervalul valoric de siguranţă  al CMA prevăzut de legislaţia sanitară în vigoare respectiv :≥ 0,1-≤ 0,5 mg/l
- verificarea eficienţei procedurii de dezinfecţie efectuate printr-o nouă recoltare şi
analiză a apei din punctele cu risc ale sistemului de alimentare cu apă, imediat după efectuarea operaţiilor de dezinfecţie

- efectuarea operaţilor de spălare şi curăţare rezervoare de înmagazinare apă şi reţea de distribuţie apă;

- identificare de soluţii (în zona de captare şi/sau procedee de neutralizare a amoniului  aplicate în staţia de tratare apă alături de procesul de dezinfecţie a apei), în vederea remedierii neconformităţilor chimice  reprezentate de depăşirea  de CMA (concentraţia maximă admisă)  a  parametrului indicator amoniu şi a parametrului chimic  „nitrit”-în reţeaua de distribuţie apă a oraşului Balş, depistate în baza analizelor de laborator efectuate, soluţii ce vor fi comunicate DSP Olt spre analiză şi validare.

„Sunt 20 de localităţi cu aceeaşi problemă în judeţ“

Concentraţia mare de nitriţi, peste limitele legale, nu este specifică localităţii sau zonei Balş, spune directorul DSP Olt, Talia Cincă, menţionând că directorul companiei bălşene a fost convocat la o discuţie cu reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat, în care, cel mai probabil, i se va spune să transmită populaţiei că apa poate fi folosită doar pentru spălat (lucru pe care compania de apă deja l-a făcut).

„De 50 de ani e problema asta, sunt 20 de localităţi cu aceeaşi problema în judeţ, asta e zona Olteniei, dar atâta timp cât nu se fac investiţii, nu se va schimba situaţia. Nu poate nimeni să vină să le modifice calitatea apei, puţurile sunt forate în rocă de amoniu, soluţiile au fost indicate, dar e vorba de bani“, a declarat directorul DSP, menţionând că un lucru îmbucurător este acela că, deşi depăşirile la nitriţi sunt clare, nu s-a înregistrat niciun caz de „boală albastră“ la sugari, semn că părinţii au înţeles că sugarii mici sunt cei mai expuşi pericolelor în cazul consumului acestei ape. Dacă fizico-chimic problema este evidentă, bacteriologic apa este sigură, a mai spus şefa DSP, aceasta însemnând că niciun moment nu a existat risc de contaminare a populaţiei cu bacterii.

„Avem un proiect pentru 2016-2020“

Soluţiile indicate ar putea fi în sfârşit puse în practică în următorii ani, a declarat directorul companiei bălşene, Ionuţ Fumureanu, menţionând că a parcurs toţi paşii indicaţi de DSP prin adresa primită vineri la prânz, inclusiv informarea populaţiei.  Un proiect în valoare de aproximativ 20 milioane euro va fi implementat de Compania de Apă Olt (care va „înghiţi“ în aproximativ două săptămâni şi compania bălşeană), proiect care vizează inclusiv denitrificarea apei la nivelul celor două staţii de clorinare existente (Balaura şi Pietriş).

„Ceea ce se întâmplă nu este nimic nou. Apa este aceeaşi, dor nu-şi închipuie cineva că acum frunizăm altă apă.  Eu am pus în aplicare ce mi s-a indicat, e o chestie de normalitate, nu văd cum să ascunzi mizeriile astea. Mi s-a părut normal faţă de consumatori să facem acest anunţ“, a comentat Fumureanu.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite