„Arta Tranşeelor“ sau în ce au transformat soldaţii din cele două războaie mondiale obuzele, proiectilele, grenadele şi cartuşele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie inedită va fi deschisă la Slatina, joi, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei, fiind expuse obiecte surprinzătoare realizate de soldaţi, prizonieri şi invalizi de război, din obuze, proiectile, grenade etc.

„100 de ani de Arta Tranşeelor“ este o expoziţie-eveniment care se deschide joi, 25 octombrie 2018, ora 13,00, la Muzeul Judeţean Olt, din strada Ana Ipătescu nr. 1 din Slatina, în memoria soldaţilor şi ofiţerilor români care au luptat în cele două războaie mondiale.

„Expoziţia cuprinde peste 200 de bunuri culturale realizate de soldaţi, prizonieri de război anonimi sau de invalizi de război, din obuze, proiectile, grenade, cartuşe, în timpul şi după primul război mondial, transformate cu ingeniozitate şi măiestrie în vaze pentru flori, râşniţe de cafea, brichete, spirtiere, veioze, sfeşnice pentru lumânări, căni pentru cafea sau ceai ş.a.“, a transmis directorul Muzeului Judeţean Olt, dr. Laurenţiu Guţică-Florescu.

Cele mai multe obiecte aparţin colecţionarului bucureştean ing. Cristian Dumitru, care vreme de peste 25 de ani a achiziţionat obiectele din târguri de antichităţi, consignaţii şi chiar centre de colectare a fierului vechi din România, dar şi din Franţa, Germania, Italia, Belgia.

Colecţiei impresionante i se alătură în expoziţie şi 20 de obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt. Printre ele, obiecte care au aparţinut căpitanului slătinean Ioan Călugăru, acestea purtând anul şi iniţialele numelui şi prenumelui posesorului, „I.C. 1917”: căni din proiectil de tun, sfeşnice pentru lumânări, suport toc de scris, brichetă din cartuş. Tot din colecţia muzeului vor mai fi expuse: o cască de soldat german din al doilea război mondial folosită ca veselă, fotografii ale Regimentului 3 Olt înainte de plecarea în primul război mondial (20 august 1916), carte poştală de pe frontul din Moldova datată „9 februarie 1917, orele 12 noaptea”, semnată de „ofiţerii Regimentului 43 Infanterie Olteni”, Albumul Patriotic întocmit locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, Comandantul Centrului de Recrutare Olt (1927) cu imagini inedite de la inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu în Slatina la 31 mai 1925, eveniment onorat cu prezenţa de Regina Maria a României, Registru cu Brevetele de Înaintare în grad şi decorare ale colonelului Ioan Călugăru, uniforme ale armatei române din cele două răzoaie mondiale, Tablou cu Ofiţerii Regimentului 3 Dorobanţi Olt în anul 1935 ş.a..

Tot joi, cu începere de la ora 11,00, va fi deschis şi în faţa Prefecturii Olt un stand expoziţional cu obiecte „Trench Art” aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, cu prilejul ceremoniilor militare desfăşurate de Centrul Militar Judeţean Olt.
Expoziţia de la Muzeul Judeţean Olt va fi deschisă publicului până pe 20 decembrie 2018.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite