Sibiu: Saicu Popa, trei decenii de tâmplărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub motto-ul „Nu aruncaţi, reparaţi! Totul iese nou“, meşterul Saicu Popa repară tot ce ţine de tâmplăria şi tapiţeria pieselor de mobilier.

Profil
Născut:
25 mai 1960, în judeţul Alba
Studii: Şcoala de Maiştri Tâmplari şi Tapiţeri (1989, Blaj)
Familie: Căsătorit, nu are copii

Face din tot ce este urât un obiect de ţi-e mai mare dragul. Făptuieşte minuni când vine vorba de meseria lui de-o viaţă, cea de tâmplar şi tapiţer, şi pur şi simplu transformă orice piesă stricată de mobilier într-una nouă. Lucrează în domeniu de treizeci de ani şi de câţiva ani are un atelier de tapiţerie şi tâmplărie mobilă antică şi modernă. Iar primul obiect i-a ieşit din mâini la frageda vârstă de opt ani. „Am văzut prin sat, pe la meşterii de atunci. Eram copil şi mă duceam şi eu să mă uit. Cam pe la 7-8 ani am încercat să fac un scăunel şi o măsuţă, nu au ieşit extraordinare dar au ieşit. Apoi le-am tapiţat cu nişte stofă şi le-am folosit vreo zece ani. Şi acum mai sunt pe undeva pe la ţară, prin pod“, îşi aminteşte Saicu Popa.

Face şi picturi pe mobila săsească
Era copil şi n-a înţeles atunci că aceasta îi va fi calea. Dar a continuat să facă şi să repare până când şi-a dat seama că se pricepe chiar bine. „Am încercat. Când am văzut că-mi iese, am continuat să fac. Îmi plăceau mult scaunele vechi şi fotoliile, adoram încă de atunci să le restaurez. După liceu, cam prin 1982, m-am angajat la combinatul de mobilă de la Sebeş şi atunci am început să fac restaurări. Îmi plac deopotrivă tâmplăria şi tapiţeria, nu poţi face una fără cealaltă. Când lemnul este stricat la un fotoliu, faci şi tâmplărie“, precizează meşterul în mobilă. Saicu Popa a făcut şcoală de specialitate şi numeroase cursuri, inclusiv de pictură şi sculptură, pentru a-şi desăvârşi cunoştinţele. Acum poate readuce la forma sa iniţială orice mobilă cu gravuri şi picturi cât de elaborate. „Cursurile pe care le-am făcut la Şcoala de Arte Populare mă ajută la mobila veche, pentru că pot face picturi şi culpturi“, ţine să sublinieze tâmplarul.

Colecţionează mobilă de anticariat
Una din marile sale pasiuni este să colecţioneze mobilier antic, oricât de deteriorat ar fi, şi să-l restaureze. Acum are în jur de douăzeci de piese în colecţia sa personală, de la rame de oglinzi, la fotolii, băncuţe, divane şi dulapuri. „Acum lucrăm la extinderea atelierului, mai avem de făcut ceva finisări. Când spaţiul va fi gata, vreau să expun toată colecţia mea acolo. Iar dacă cuiva îi place vreo piesă din colecţie, o să i-o vând“, declară Saicu Popa. Cea mai frumoasă amintire legată de meseria sa este cea cu un fotoliu în stil Biedermeier pe care l-a restaurat în 1986. „O consider cea mai valoroasă lucrare a mea pentru că a fost prima piesă antică recondiţionată de mine. Dar fac de toate, nu numai piese vechi, într-un anumit stil. Dacă sunt comenzi cu mobilă mai nouă, fac şi dintr-astea, nu mă dau la o parte“, încheie omul. În munca lui, Saicu Popa este ajutat de soţia sa, care se pricepe nu numai la maşina de cusut şi la textile, ci şi la tâmplărie.


Ce-i place
„Îmi place pe la munte, prin natură, să mă liniştesc, să mă plimb. Ultima dată am fost acum trei zile, la Păltiniş, dar n-am schiat. Îmi place să schiez, dar de vreo doi ani nu m-am mai dat cu schiurile, am fost ocupat, de sărbători sunt mereu multe comenzi“, declară Popa Saicu.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, care mint. Apoi, nici politica nu-mi place, că şi acolo sunt atât de multe minciuni, nimeni nu face lucrurile pe care le promite. Cafeaua şi alcoolul îmi displac, la fel şi televizorul. La sfârşitul săptămânii, când vrem să ne relaxăm la TV, nu găsim niciodată ceva bun de privit“, precizează tâmplarul.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi avut momente în care aţi fi vrut să aveţi altă meserie?

Nu. Când sunt în atelier, sunt total satisfăcut. Acolo mă relaxez, acolo mă recreez, de acolo am cele mai mari satisfacţii.
Cum de aveţi mai multe lucrări de sărbători?
În fiecare an, înainte de sărbătorile de Crăciun şi de Paşti, sunt mai multe comenzi. Omul vrea să se pregătească, să înnoiască, să schimbe ceva în casă.
Cum v-a influenţat criza afacerea?
În bine. Anul 2009 a fost mai bun decât anteriorul. Oamenii au preferat să-şi repare mobila decât să cumpere alta nouă. Dar avem şi clienţi care-şi permit mobilă nouă, dar care preferă să-şi restaureze piesele mai vechi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite