Sibiu: Cel mult doi candidaţi pe loc la facultăţile sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Cel mult doi candidaţi pe loc la facultăţile sibiene
Sibiu: Cel mult doi candidaţi pe loc la facultăţile sibiene

Singura facultate din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” unde a existat cât de cât concurenţă a fost Medicina, unde s-au „luptat” câte doi candidaţi pe un loc.În rest, abia dacă au fost candidaţi pentru câte locuri au oferit facultăţile. Înscrierile la majoritatea facultăţilor s-au încheiat ieri.

Vremurile în care admiterea la facultăţi reprezenta o adevărată provocare pentru absolvenţii de liceu, înregistrându-se câte 10 şi chiar 20 de candidaţi pe câte un loc au apus pentru facultăţile din Sibiu. Anul acesta, sunt locuri disponibile pentru aproape toţi candidaţii, iar la anumite specializări sunt multe care chiar rămân libere. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu au ales anul acesta una dintre specializările facultăţii de Ştiinţe Economice. Asta nu înseamnă că aici este şi cea mai mare concurenţă, întrucât facultatea a oferit şi cele mai multe locuri. Practic, pe cele 1.860 de locuri scoase în total la concurs la Ştiine Economice s-au înscris până ieri după-amiază 982 de candidaţi, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din locuri vor rămâne pentru sesiunea din toamnă.

Medicina încă se mai caută

Deşi nu la fel ca în anii anteriori, la Facultatea de Medicină s-a înregistrat şi anul acesta cea mai mare concurenţă. Pe cele 240 de locuri scoase în total la concurs s-au înscris 504 candidaţi, care au trecut şi printr-un examen scris din biologia de clasa a XI-a sau chimia organică din clasele a X-a şi a XI-a. Examenul a fost susţinut de candidaţii de la medicină generală şi medicină dentară în după-amiaza zilei de 20 iulie, iar rezultatele centralizate cu puţin timp în urmă arată că viitorii medici sunt foarte bine pregătiţi. „La medicină generală, 10 candidaţi au obţinut nota 10, cea mai mică medie cu care s-a intrat pelocurile bugetate fiind 8,22. La specializarea medicină dentară, note maxime au primit nouă candidaţi, iar ultima medie de la buget a fost 9,40. Au fost însă şi 17 respinşi”, ne-a spus Alexandra Todoran, purtător de cuvânt al ULBS Sibiu.

Locuri pentru toată lumea

În afară de Medicină, sunt însă puţine facultăţi la care numărul înscrişilor depăşeşte numărul locurilor scoase la concurs. De exemplu, la Facultatea de Litere şi Arte s-au înscris  580 de candidaţi pe 538 de locuri, la Ştiinţe, 925 de candidaţi se întrec pe 860 de locuri, pentru Facultatea de Istorie şi Patrimoniu au optat doar 77 de candidaţi, în măsura în care numărul locurilor este de 130, la Jurnalistică, pe cele 320 de locuri sunt 237 de înscrişi, iar la Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului s-au înregistrat 480 de locuri şi doar 365 de candidaţi. „Această scădere se înregistrează de aproximativ doi ani încoace, facultăţile intrând într-un oarecare declin. De exemplu, facultatea noastră nu mai este căutată pentru că nu are un impact de piaţă şi pentru că la noi încă mai există probele de concurs, ceea ce îi descurajează foarte mult pe cei care s-au obişnuit cu concursurile de dosare”,ne-a spus decanul Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu „Nicolae Lupu”, conf.univ.dr Sorin Radu.
Singurele facultăţi care nu au finalizat încă înscrierile sunt Dreptul, până în 26 iulie, Ştiinţele Politice, până în 2 august şi secţia de actorie a Facultăţii de Litere şi Arte, până în 26 iulie. Este totuşi puţin probabil ca „performanţa” de la Medicină să mai fie egalată în puţinul timp rămas.


Aproape 9.000 de locuri în total

Pentru anul universitar 2009-2010, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a pus la dispoziţia absolvenţilor de liceu un număr de 4835 de locuri la zi, din care 1680 fără taxă şi 3115 cu taxă şi 4130 de locuri la forma de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite