„Regele internaţional” al romilor, Dorin Cioabă, vedetă la Vice News. Ce a spus în primul său interviu pentru o publicaţie în limba engleză

„Regele internaţional” al romilor, Dorin Cioabă, vedetă la Vice News. Ce a spus în primul său interviu pentru o publicaţie în limba engleză

Dorin Cioabă

În salonul impunător al vilei sale de la Sibiu, Cioabă le-a vorbit reporterilor englezi despre integrarea romilor şi despre modul în care aceştia ar putea fi sprijiniţi. Englezii nu au trecut cu vederea luxul locuinţei regelui internaţional al romilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Doi jurnalişti britanici au venit special al Sibiu pentru a sta de vorbă cu Dorin Cioabă, regale internaţional al Romilor. L-au prins într-un moment de sărbătoare, când tocmai fusese ales preşedinte al International Romani Union (IRU). Jurnaliştii britanici notează că “domnia” acestuia a început într-o perioadă de tensiuni în Europa legate de cea mai mare minoritate, care numără aproximativ 12 milioane de oameni. Mulţi se tem de faptul că ridicarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii din România şi Bulgaria va duce la un val de migranţi însoţit de un val de crime, în ţările mai bogate. 
 
“Munca lui Cioabă - de a-i reprezenta pe cei mai nedoriţi oameni ai Europei, mult timp umiliţi ca şi cerşetori, hoţi sau mai rău – nu va fi uşoară”, notează jurnaliştii britanici. 
 
Primire în salonul regal
 
Jurnaliştii descriu în amănunt primirea de la reşedinţa lui Dorin Cioabă. Aceştia povestesc cum cineva le-a deschis poarta şi i-a condus pe lângă piscină în locuinţa pentru oaspeţi. Sunt remarcaţi şi cei doi câini ai familiei, Chihuahua, dar şi camera mare de primire cu podele de marmură, canapele de piele, o bandă de alergat într-un colţ, “şi mult aur”. Jurnaliştii vorbesc şi despre istoricul familiei, despre tatăl, bunicul şi fraţii regelui. 
 
 
“Stând la o masă mare de conferinţe, în timpul primului său interviu “plin” cu presa de limbă engleză, Cioabă, în vârstă de 44 de ani, a spus că nici Uniunea Europeană şi nici romii nu au fost pregătiţi pentru migraţia celor din urmă, dar romii au emigrat oricum. Cioabă a mai adăugat că în timp ce UE a alocat miliarde ţărilor pentru a le ajuta cu procesul de integrare – undeva la 36 de miliarde de dolari pentru programe de inserţie socială din 2007 până în 2013 – banii practic nu au făcut nicio diferenţă pentru romi. 
 
“Autorităţile din ţările unde aceştia s-au dus nu i-au ajutat”, a spus acesta. “Au fost lăsaţi să doarmă pe marginea drumului, în condiţii inumane, să trăiască cu şobolanii, şi au fost forţaţi de situaţia în care se aflau să cerşească. Nu sunt de accord şi nu îi apăr pe romii care creează probleme, dar cei mai mulţi dintre romi nu sunt cerşetori şi hoţi”, spune Cioabă, citat de  jurnaliştii britanici.
 
Întregul material poate fi citit AICI 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările