Paul-Jürgen Porr: „Meseria de medic este una a durerii şi a suferinţei“ (PORTRET)

E medic şef al Clinicii Medicală 1, din cadrul spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Spune că nimic nu l-ar putea determina acum, dacă ar fi să o ia de la capăt, să aleagă altă carieră.  Asta chiar dacă, recunoaşte şi el, lucrurile în domeniul sanitar nu merg tocmai în direcţia bună.

Ştiri pe aceeaşi temăPaul-Jürgen Porr a dat admitere la Faculatea de Medicină din Cluj în 1972. Asta deşi avea mari calităţi la Fizică, participări la olimpiadele naţionale şi chiar premii luate la concursurile la care a participat. S-a decis totuşi, pe ultima sută de metri, să dea la medicină, spre disperarea dirigintelui care i-a fost şi profesor de fizică. „Nu am avut o motivaţie anume, aşa cum mulţi au. Pur şi simplu înainte cu câteva luni să termin liceul m-am decis. Nu am învăţat ca alţii, doi ani înainte. Părinţii nu m-au influenţat, dar ştiu că dirigintele s-a supărat foarte tare. A venit acasă la părinţi şi mă întreba la ce îmi trebuie mie medicină, că acolo merg numai cei care nu ştiu să calculeze“, îşi aminteşte Paul-Jürgen Porr. A terminat medicina şi a profesat ca medic de medicină generală, cercetător, specialist de medicină internă sau gastroenterologie.  Din 2006 s-a mutat la Sibiu.


Activitate intensă

E conferenţiar la Facultatea de Medicină de aici şi şef de clinică la Medicală I. Are peste 70 de lucrări ştiinţifice comunicate şi peste 180 publicate, a primit bursă de cercetare DAAD la Erlangen (Germania) în 1990 şi diploma Academiei Române de Ştiinţe Medicale în 1986. Este coautor al 32 cărţi, dintre care 11 publicate în străinătate (Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Spania, Ungaria), co-editor la „Magnesium: involvements in biology and  pharmacotherapy”, editor-şef la „ Advances in Magnesium Research. New Data”. Paul-Jürgen Porr este preşedintele fondator al Societăţii Române de Cercetare a Magneziului,  membru în boardul internaţional al Societăţii de Dezvoltarea Cercetării Magneziului  (Paris), dar şi membru în Consiliul Colegiului Medicilor din judeţul Sibiu. Pe lângă toate acestea, îşi face timp şi pentru domeniul social, fiind şi consilier judeţean din 2008. Cum se împacă munca de consilier judeţean, cu cea de medic, mai ales acum, în plin proces de descentralizare din domeniul sanitar? Ne spune simplu: „Foarte bine, mereu am fost angajat social“, spune Porr.

Medic în administraţie

Chiar dacă activează în administraţie, nu poate să nu admită că sistemul are mari lacune. Şi totuşi, medicina nu l-a îndepărtat de ţară, ci dimpotrivă.  Chiar dacă mulţi medici pleacă în străinătate, spune că pe el acest lucru niciodată nu l-a tentat. Asta deşi e conştient că în străinătate lucrurile stau cu totul altfel. În acest sens, îşi aminteşte de o situaţie destul de jenantă de care a avut parte. „Era la San Francisco, într-un cerc de medici şi am fost întrebat cât câştig. Când am spus aceştia au crezut că le-am spus cât sunt plătit pe oră. I-am lăsat să creadă aşa. Şi dacă ar trebui să o iau de la capăt, tot medicina aş alege-o“, spune Paul-Jürgen Porr.


Profil:   
Data Naşterii: 02 februarie1951, Mediaş
Studii:Facultatea de medicină la I.M.F.Cluj
Familie: Căsătorit, 2 copii

Întrebări şi răspunsuri:

Ce hobby-uri are un medic ca dvs.?
Eu, de exemplu, sunt pasionat de fotografie, fotografie artistică mă refer. Meseria de medic este una a durerii şi a suferinţei, de aceea mulţi medici au hobby-uri artistice, pentru a menţine un echilibru. Unii sunt organizaţi în orchestre ale medicilor, alţii au saloane de  pictură.

Ce părere aveţi de faptul că pacienţii care stau în spital sunt nevoiţi uneori să îşi procure singuri materiale sanitare sau medicamentele?
Eu dacă aş fi pacient, în locul lor, aş da în judecată Casa de Asigurări de Sănătate. Cum să contribui la un fond se asigurări ani de zile, iar când să beneficiezi de pe urma asigurării, să fi nevoit să cumperi o seringă sau ceva? Vă spun, aş da în judecată şi aş câştiga sigur, fără să am avocat.

Ce îi place
Lui Paul-Jürgen Porr îi place să îşi petreacă timpul liber în familie, să citească şi mai ales să călătorească. Se mândreşte cu zecile de călătorii făcute, din 1990 încoace. A văzut de 8 ori America şi tot de atâtea ori şi Asia. A fost şi în Africa şi Australia iar Europa o ştie pe dinafară.

Ce nu îi place
Faptul că suntem conduşi de nulităţi, numite pe criterii politice, care şi-au plătit scump posturile, iar intelectualii veritabili, în loc să ia atitudine pentru a contrabalansa, se retrag, stau deoparte.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

citeste totul despre: