FOTO Unic în lume. Singurul tur de artă stradală pe pereţi de şcoli se află în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Sibiu se află singurul traseu de artă stradală pe pereţii unor şcoli FOTO Traian Deleanu
La Sibiu se află singurul traseu de artă stradală pe pereţii unor şcoli FOTO Traian Deleanu

Câteva zeci de pereţi, cu precădere ziduri ale unor şcoli, sunt daţi în fiecare vară pe mâna unora dintre cei mai pricepuţi artişti stradali din România, dar şi din străinătate. Inspiraţia şi munca de trei veri a acestora a dus la crearea unui traseu unic în lume.

Vara aceasta, spre exemplu, 30 de artişti din România şi din străinătate au muncit la realizarea a 17 picturi murale, care împreună au o suprafaţă totală de aproximativ 1.400 de metri pătraţi. Pereţii oferiţi artiştilor sunt, cu precădere, ale unor instituţii publice, şcoli în special. Lucrările realizate sunt, într-o primă etapă, selectate în urma unui concurs internaţional de proiecte. Cele ales sunt prezentate conducerilor şcolilor şi Primăriei Sibiu, ai căror reprezentanţi îşi dau acordul în urma consultărilor, după care artiştii sunt invitaţi să lucreze.
 

Întreg proiectul poartă numele de Street Art Festival, fiind organizat de trei ani la Sibiu, cu susţinere financiară din bugetul local. Spre exemplu, pentru ediţia din acest an, evenimentul a fost cofinanţat cu suma de 100.000 de lei, prin intermediul Agendei culturale a municipiului Sibiu. Până acum, au fost create aproximativ 50 de lucrări, care acoperă peste 3.000 de mp de ziduri.

Unic în lume

Florina Vlad, organizatoarea Sibiu International Street Art Festival, spune că interesul pentru turul de artă stradală este în creştere. Celor interesaţi de aceste lucrări li se oferă ghidaje de către reprezentanţii Festivalului oricând pe timpul anului, distanţele dintre lucrări fiind parcurse cu ajutorul bicicletelor.
 

„Festivalul a fost construit în jurul acestei idei, a turului de «street art». Tocmai am aflat că este singurul tur de artă stradală pe pereţii unor şcoli din lume. Acest lucru a reieşit după ce lucrările realizate la Sibiu au fost preluate de platforme din afară dedicate artei stradale şi mai ales după ce «Art People Gallery», cea mai populară platformă de acest fel din lume, a promovat proiectul nostru“, arată Florina Vlad.

Mesaje şi uimiri

Până în prezent, lucrările au fost realizate pe pereţii a unsprezece şcoli din Sibiu, pe gardul Teatrului naţional „Radu Stanca“ şi – o premieră consemnată în acest an – pe peretele unui bloc privat din oraş. „Ştiţi care e cea mai mare uimire a artiştilor care vin aici, mai ales a celor din străinătate? Nu doar faptul că picturile pe care le realizează aici sunt legale, ci mai ales faptul că sunt lăsaţi să picteze pereţii unor şcoli. Faptul că generaţii întregi o să crească văzând lucrările lor în pauze este cea mai mare satisfacţie a lor“, povestesc voluntarii care au ajutat, anul acesta, artiştii invitaţi la Sibiu.

Toate picturile sunt realizate numai după obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor prevăzute de legislaţie. Iar în cei trei ani de când la Sibiu se desfăşoară festivalul dedicat graffiti-ului, aproape 50 de pereţi de mari dimensiuni şi-au schimbat înfăţişarea. 

Locurile în care pot fi văzute aceste lucrări au fost reunite în cadrul aşa-numitului Street Art Tour, care înseamnă o hartă on-line (poate fi accesată aici) ce îi ajută pe cei interesaţi să identifice exact amplasarea picturilor murale de mari dimensiuni. Alăturat acestor picturi sunt amplasate plăcuţe, pe care sunt tipărite texte care decriptează mesajele fiecărei lucrări. „În ţara noastră co-există oficial peste 20 de etnii, respectiv 10% din populaţia ţării. Toţi trăim în pace şi ne admirăm unii pe alţii. Murala reprezintă cinci portrete ale unor oameni pe care îi respect din diferite motive, fiecare făcând parte din etnii diferite, surprinzând prin talent şi dedicaţie pentru sport: bike/snowboard, photo, muzică, producţie, djing sau mc adevărat“, este, de exemplu, explicaţia dată de artistul care semnează sub numele Treipic lucrării denumită Etnii. Lucrarea are o lungime de 38 de metri şi o înălţime de aproximativ patru metri, fiind realizată pe unul din pereţii Şcolii gimnaziale nr. 1.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite