După trei ani de şcoală de vară pentru viitorii chirurgi: „e important ca această idee să continue“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii la medicină au lucrat alături de nume importante ale chirurgiei cardiovasculare din trei ţări FOTO Saving Hearts
Studenţii la medicină au lucrat alături de nume importante ale chirurgiei cardiovasculare din trei ţări FOTO Saving Hearts

Aproximativ 100 de studenţi la medicină din România şi Suedia au participat, în ultimii trei ani, la o şcoală de vară de la Sibiu, la care au venit să predea importanţi chirurgi cardiovasculari din Suedia, Irlanda şi România.

Studenţii care au participat în ultimii trei ani la şcoala de vară „Saving Hearts“ nu numai că au învăţat de la practicieni de renume din trei ţări, dar au intrat împreună cu ei în saloanele Spitalului european Polisano, au urmărit intervenţii chirurgicale transmise în direct, au aflat de la prima sursă ce înseamnă viaţa de chirurg. În plus, în cadrul proiectului denumit „Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment“ au fost dezvoltate şi un curriculum inovativ, cât şi o platformă on-line de telemedicină.

”Aceste lucruri nu se pot învăţa în sălile de studiu”

Doctor Devendram Veerasingam este chirurg specializat în cardiologie de peste 20 de ani, fiind unul din medicii reprezentativi ai Western Vascular Institute (Irlanda) implicat în programul ”Saving Hearts”. „Este un proiect foarte interesant, foarte bine organizat, cu un program cât se poate de atractiv. Programa a fost foarte intensă, în principal pentru că studenţii au putut vedea cât se poate de direct modul în care chirurgii lucrează, deci au putut afla în mod cât se poate de concret ce îi aşteaptă atunci când şi dacă vor deveni chirurgi. Aceste lucruri nu le pot învăţa din sălile de studiu, ci doar ajungând în rândul medicilor. Au învăţat tehnici şi metode noi, deoarece lumea medicală se schimbă foarte repede. E important ca această idee să continue, să fie replicată şi în alte ţări ale lumii“, spune medicul irlandez.

Coordonatorul proiectului ”Saving Hearts”, Victor Costache, pe de altă parte, subliniază şi efectele pe termen lung ale proiectului. „Principala mulţumire este că avem trei generaţii de studenţi alături de care am lucrat, mulţi dintre aceştia alegând această cale, de a salva pacienţii cu afecţiuni cardio-vasculare. La fel de important este că am creat o reţea de profesionişti în domeniul bolilor cardio-vasculare din mai multe ţări. Avem mulţi dintre colegii din centrele cu tradiţie precum Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Timişoara, Bucureşti, care ni s-au alăturat pentru acest lucru“, declară dr. Costache.

saving hearts doctor studenti sibiu FOTO Silvana Armat

Studenţii au urmărit transmisiuni în direct ale unor intervenţii chirurgicale FOTO Saving Hearts

Studenţii: aici ne-am convins ce vrem să facem

În fiecare an, între 20 şi 30 de studenţi au venit la Sibiu pentru a participa la cursurile intensive ale şcolii ”Saving Hearts”. De fiecare dată, tinerii s-au arătat interesaţi atât de metodele de predare, cât şi de ceea ce, practic, au învăţat în cele două săptămâni. De altfel, majoritatea studenţilor la medicină spun că participarea la şcoala de vară de la Sibiu le influenţează în mod categoric alegerea specializării pe care vor să o urmeze. 

„Aici m-am convins şi mai mult că vreau să fiu şi un doctor practician, dar şi un cercetător. Am învăţat lucruri pe care nu le-am putut învăţa înainte. În 12 zile de cursuri este un lucru foarte important. Deci sunt foarte mulţumit de această şcoală de vară. Au fost lucruri cât se poate de practice, am exersat astfel de lucruri, a fost minunat”, spune Basem, care tocmai a terminat anul II de Medicină în Suedia.

Tot student din Suedia, Anton Askfelt, a participat la şcoala de vară de anul trecut. ”Au fost zile încărcate, cu un program dens, dar cu foarte multă practică şi asta ne-a impulsionat cel mai mult. Astfel am învăţat mult mai uşor o serie de noi proceduri”, spunea Anton Askfelt.

Pentru studenţii români, participarea la şcoala de vară de la Sibiu a însemnat inclusiv schimbarea unor perspective ale locului de dezvoltare a carierei. „Şcoala aceasta de vară mă motivează să rămân în România, deoarece aici sunt foarte multe de schimbat. Şi mai cred că suntem cel puţin datori să încercăm să schimbăm. Suntem datori faţă de familie, faţă de toată lume”, spunea, tot anul trecut, Cosmin Cândea, student român.

Platformă de telemedicină

La sfârşitul săptămânii trecute, înainte de închiderea şcolii de vară care este rezultatul unei finanţări Erasmus+, a avut loc conferinţa de diseminare a rezultatelor proiectului, în care au fost prezentate produsele intelectuale realizate. Pe lângă activităţile de învăţare, predare şi formare, echipa de proiect a realizat un curriculum inovativ. Din această programă, medicul irlandez Devendram Veerasingam remarcă orientarea înspre pacient şi  atenţia către cercetare. „E un proiect unic, având în vedere că implică trei universităţi din trei ţări diferite, cu trei culturi şi sisteme medicale diferite. Şi fiecare dintre noi contribuim cu câteva ceva diferit: reprezentanţii Universităţii din Lund din Suedia vin cu specializarea pe partea pediatrică, din Irlanda expertiza cardiacă şi vasculară, România contribuind cu restul“, mai spune Devendram Veerasingam.

Al doilea produs intelectual al proiectului este o platformă on-line de telemedicină, funcţională în patru limbi (română, suedeză, franceză şi engleză). Această platformă găzduieşte şi o serie de materiale de predare, care urmează să fie disponibil în mod gratuit tuturor celor interesaţi, la finalul proiectului, prin intermediul portalului savinghearts.eu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite