Aşa va arăta sediul de un milion de euro al Casei de Cultură a municipiului Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul de Balet va avea, în sfârşit, un studio special pentru repetiţii şi o sală de spectacol. Viitoarea locaţie este blocată, deocamdată, de o cerere de retrocedare a terenului şi imobilului fostului liceu CFR, unde urmează să se facă noul sediu.

CITIŢI ŞI:

Întârzieri de câteva luni la toate lucrările de pe drumurile din judeţul Sibiu

Consiliul Judeţean îşi mută activitatea în noua sală de conferinţe

Sibiul are, cel mai probabil, Casa de Cultură cu cel mai urât sediu din marile oraşe ale României. Dacă centrul istoric, actuala primărie sau Sala Thalia stârnesc invidie din partea marilor metropole din ţară, când vine vorba de Casa de Cultură, situaţia este dezamăgitoare.

Ascunsă la propriu în curtea Teatrului de Vară din Parcul Tineretului, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu seamănă mai degrabă cu o cocioabă. Îngrămădiţi în două camere care nu au mai mult de 40 de metri pătraţi, angajaţii insituţiei aflată în subordinea primăriei, îşi desfăşoară activitatea cu greutate. Ca să rezolve situaţia, municipalitatea a atribuit, prin hotărâre de Consiliu Local, încă din luna noiembrie 2010, clădirea fostului Liceu CFR de pe strada Bach la numerele 1-3. Din păcate lucrurile au stagnat mai bine de jumătate de an, din cauza unor probleme apărute legat de acest spaţiu.
„Noi ne-am făcut o proiecţie la ceea ce vrem să facem pe acel spaţiu. Suntem pregătiţi să începem prima fază a investiţiilor, dar, din păcate, între timp, am constatat că spaţiul primit de la primărie este revendicat pentru retrocedare de către Biserica Evanghelică“, povesteşte Ovidiu Dragoman, director al instituţiei.

Litigiu rezolvat la ”retrocedări”
La sugestia Comisiei Naționale pentru Retrocedări, cei de la Casa de Cultură au decis să efectueze o expertiză pentru a stabili ce este existent acum acolo și ceea ce a fost în momentul naționalizării de către comuniști. „Expertiza este în curs. Am săpat prin arhive și am ajuns la regionala CFR Brașov, unde am găsit un set mai consistent de documente. Acolo este scris absolut tot ce s-a făcut acolo de la naționalizare și până în prezent. Expertiza care o facem este comună cu Biserica Evanghelică, şi va fi prezentată Comisiei Naționale pentru Retrocedări, care o va studia și se va pronunța dacă din punct de vedere legal, cei care revendică acel spaţiu pot benefica de o retrocedare în natură sau vor trece pe o altă variantă de despăgubire care poate fi acordată de către statul român”, mai explică actualul director al Casei de Cultură. Prima întâlnire la Comisia de Retrocedări a avut loc în luma aprilie. „Ei ne-au spus că în momentul în care le prezentăm expertiza, în două luni va fi consultată de comisie. Expertiza va fi gata chiar în aceste zile” a mai declarat Dragoman.

Proiect ambiţios
Suprafaţa desfăşurată a terenului unde se doreşte a fi amplasată noua Casă de Cultură este de peste 18.000 de metri pătraţi. „Proiectul pe care vrem să îl dezvoltăm acolo este pe întreaga suprafaţă. El presupune noul sediu al Casei de Cultură, cu toată infrastructură de birouri, magazii, depozite, etc. Apoi, este studioul de balet pe care va trebui să îl aducem la standardele actuale. Vrem să oferim nişte condiţii mai umane de lucru, pentru că acum cei de la Teatrul de Balet repetă într-o sală în care nici în cele mai permisive criterii nu se poate încadra“, mai spune reprezentantul Casei de Cultură.

Cămin pentru angajaţi
Cei de la Casa de Cultură s-au interesat de existenţa de fonduri europene pentru infrastructură culturală. „Deja am contactat autoritatea care se ocupă de aşa ceva şi suntem optimişti, pentru că am aflat că ne putem încadra la accesarea de fonduri care sunt destul de generoase, care ne vor permite să construim şi o sală de spectacole acolo. Va fi una de dimensiuni mai mici, cu aproximativ 500 de locuri şi cu o scenă performantă. Vom avea şi locuri de parcare pentru sală. Ar fi vorba de aproximativ 300 de locuri de parcare“, mai explică Dragoman.

1 milion de lei în primă fază

O primă fază de proiect arată că investiţia ar fi de peste un milion de lei. Investiţia finală va fi însă, una mult mai mare, respectiv de 4,3 milioane de lei. „Cu siguranţă va fi peste un milion de euro“, crede directorul Casei. Pentru că la fostul liceu CFR este şi un cămin acesta urmează să fie transformat într-un imobil cu garsoniere care să fie folosit de către angajaţi.

Actualul sediu este retrocedat

Actualul sediu a fost primit în anul 1998. Case de Cultură are 28 de angajaţi, la care se mai adaugă încă 28 cu contract de colaborare, de la Teatrul de Balet. Pentru că actulul sediu este foarte mic, şedinţele se fac în sala de balet ca să aibă loc toată lumea. Interesant este că şi actualul spaţiu este retrocedat către Biserica Catolică, de mai mulţi ani. „Funcţionăm la mica înţelegere aici. Ne tolerează dânşii, pentru că ştiu că nu avem unde să ne mutăm“, mai spune Ovidiu Dragoman.

Funcţionăm la mica înţelegere şi în actualul sediu. Ne tolerează, pentru că ştiu că nu avem unde să mergem - Ovidiu Dragoman, director

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite