Andrei Costin: Sibiul este oraşul care apreciază cel mai mult cristalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geologul Andrei Costin a transformat o joacă, accea de a colecţiona mici cristale pentru frumuseţea şi proprietăţile lor, într-o afacere. Astăzi Andrei Costin participă la marile târguri internaţionale ale lumii şi îşi întreţine familie din comercializarea cristalelor.

CITEŞTE ŞI:

Horia Şiclovan: Ajută pacienţii să arate mai bine

Codruţ Ion Stroia: A transformat dragostea fiului său pentru animale, într-o afacere profitabilă

Irina Gheorghe: A înfiinţat Biroul de Cercetări Melodramatice

Născut: 14 mai 1962, Bucureşti
Studii: Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti
Familie: Căsătorit, patru copii

Pentru Andrei Costin colecţionarea şi comercializarea de cristale, fie pentru frumuseţe fie pentru proprietăţile lor terapeutice, s-a îmbinat la început cu meseria de geolog. Din când în când mai descoperea în timpul muncii de teren mici cristale pe care le păstra pur şi simplu pentru că erau frumoase. “Totul a pornit de la faptul că mai găseam accidental prin haldele minelor foarte vechi mici cristale. Le luam şi pentru studiu şi pentru frumuseţe. Apoi, prin 1992 a apărut în România cartea lui DaEl Walker despre cristale, “Cristalul, această fiinţă vie”. În momentul acesla toţi prietenii mei au început să mă caute şi să îmi ceară cristale, în special pentru capacitatea acestora de a interacţiona pozitiv cu sănătatea omului. Mi s-au cerut extrem de multe astfel de cristale, după care au început să mă caute oameni necunoscuţi mie până în acel moment. Spuneau că au auzit de mine de la alte persoane şi că vor şi ei cristale. Încet, încet a devenit o a doua activitate”, îşi aminteşte Andrei.

Primii bani din pietre seci

Un sas din zona Sibiului s-a numărat printre primii clienţi ai lui Andrei Costin. Nu Andrei a fost care l-a căutat ci situaţia s-a petrecut exact invers. “Un neamţ din Sibiu a venit şi a oferit pentru un cristal cu vârf clar de doi centimetri nu mai puţin de 1.000 de lei. În iunie 1992 însemnau foarte mulţi bani”, spune Andrei. În acea vreme încă ocupa funcţia de cercetător în cadrul Institutului Geologic al României. A renunţat din cauza condiţiilor financiare. “Când au apărut limitările finnciare la Institut, aceasta a devenit principala mea activitate. Doi ani mai târziu mi s-a alătura şi soţia, jumătatea mea, iar ca notă distinctivă vă pot spune că noi montăm pietrele numai în argint”, explică Andrei.

Publicul din Sibiu

S-ar putea să vă surprindă să aflaţi că în Sibiu există foarte mulţi oameni interesaţi de pietrele semipreţioase şi de cristale, precum şi de proprietăţile lor terapeutice. „Pietrele  de genul acesta peste tot sunt căutate. Interesant este faptul că prin anii 1996, 1997 nu erau mai deloc apreciate. Acum însă, cred că Sibiu este oraşul care le apreciază cel mai mult. În mod particular este căutat ametistul – ca piatră a înţelepciunii, cuarţul roz – ca piatră a iubirii şi citrinul sau cuarţul auriu – ca piatră care dă energie. În plus, la Sibiu am avut plăcuta surpriză să constat că sunt foarte multe persoane avizate în acest domeniu. Sibienii ori au o pasiune pentru bijuteriile cu astfel de pietre ori au o pregătire în domeniul utilizării terapeutice a cristalelor. Mă bucur să am de-a face, aproape de fiecare dată, cu oameni deosebit de civilizaţi”, mai spune Andrei Costin despre Sibiu şi despre sibieni. Dacă v-a trezit curiozitatea îl puteţi cunoaşte pe Andei şi îi puteţi admira exponatele, zielele acestea, în Muzeul Naţional Brukenthal - Casa Albastră, în cadrul expoziţiei „Mineralia”.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum vă procuraţi exponatele, mergeţi prin ţară după ele, le căutaţi?
Doar unele, destul de puţine, sunt din ţara noastră. Jaspul roşu, considerat un protector al sarcinii la femei şi chihlimbarul – piatră de protecţie generală la europeni, se găsesc la noi în ţară.

Şi atunci um faceţi de aveţi atât de multe?
Participăm la târgurile internaţionale uriaşe din domeniu, atât din Europa cât şi din Stastele Unite ale Americii. Îna stfel de târguri vin peste o mie de expozanţi, dintre cei mai importanţi. Sunt locurile perfecte pentru schimburi între noi, comercializare şi aşa mai departe.

Ce-i place:
Îmi place foarte mult muzica şi îmi place să ascult în general muzică simfonică sau clasică. Deşi fiul meu este un rock-er înfocat, adept al genurilor ceva mai dure.

Ce nu-i place:

Îmi displac foarte mult oamenii încrezuţi şi agresivi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite