Spitalul Judeţen consideră că s-au respectat toate protocoalele în cazul bărbatului care a făcut infarct în baia de la urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea spitalului consideră că s-au respectat toate protocoalele - foto: Adrian Caraba
Conducerea spitalului consideră că s-au respectat toate protocoalele - foto: Adrian Caraba

Conducerea spitalului şi a unităţii de primiri urgenţe consideră că totul a decurs conform protocoalelor în cazul bărbatului lăsat să aştepte pe holurile triajului de la urgenţă şi care a sfârşit făcânt infarct în baie. Aceştia afirmă că infarctul nu putea fi evitat chiar dacă bărbatul ar fi intrat într-un salor de la urgenţele minore.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţe şi a Unităţii de Primiri Urgeţe au organizat o conferinţă de presă pentru a aduce lămuriri cu privire la cazul bărbatului de 38 de ani care a făcut joi infarct în baia de la urgenţe în timp ce a fost pus de medici să aştepte mai bine de o oră şi jumătate pe holuri şi a fost scos de două ori afară din cabinetul medicilor, deşi acesta afirma că se simte tot mai rău.

În primul rând conducerea celor două entităţi medicale afirmă că nu s-au sesizat mai repede cu privire la acest caz pentru că nimeni din familia bărbatului nu a făcut până acum o plângere sau o sesizare cu privire la cele întâmplate miercuri după masă. Totuşi, în urma materialelor apărute în presă, conducerea spitalului şi a UPU au ţinut să îşi prezinte versiunea cu privire la desfăşurarea evenimentului. Aceştia afirmă că atunci când s-a prezentat la urgenţe, bărbatul avea funcţiile vitale bune, parametrii care au fost trecuţi şi în fişa pacientului.

„I s-au luat funcţiile vitale, i s-a făcut procedura de triaj aşa cum ni se impune de către protocolul naţional de triaj, se ia tensiunea, se verifcă saturaţia de oxigen, pulsul pacientului şi se întocmeşte fişa. Această fişă după ce a fost întocmită, parametrii pacientului au fost în limitele normale,  practic avea o tensiune bună, deci nu era nimic ieşit în afara limitelor normale. Această fişă a fost dusă înauntru la urgenţe minore şi i s-a dat un cod verde, ceea ce nu înseamnă urgenţă critică sau vitală. Când această fişă a fost dusă înauntru la urgenţe minore toate paturile şi scaunele erau ocupate şi i s-a cerut pacientului să aştepte în sala de aşteptare. Menţionez că la acel moment mai erau şi alţi pacienţi în aşteptare care nu reprezentau urgenţe majore. Cam după  10-15 minute, conform declaraţiilor asistentului de la triaj soseşte soţia dumnealui care era foarte pornită pentru că aşteaptă şi nu intră.”, afirmă doctorul Adriana Moldovan, şefa UPU de pe schimbul în care au avut loc evenimentele.

infacrct in baie

Balogh Laszlo s-a prezentat la urgenţe acuzând dureri toracite, dar a făcut infarct o oră şi jumătate mai târziu 

Mai mult de atât, asistentul medical din trij care era de serviciu la acel moment, Gomboş Sebastian, declară că o vină pentru situaţia la care s-a ajuns este şi a pacientului, pentru că nu a declarat că ar avea vreo boală sau vreun tratament la domiciliu, deşi în buzunarul acestuia s-a găsit un blister cu Atacand, acesta fiind un medicament pentru cardiaci, dar unul care se poate achiziţiona din farmacii fără reţetă. Managerul spitalului, Marcela Papici, afirmă că una dintre contraindicaţiile acestui medicament este chiar infarctul.

„Este un medicament care se dă celor care suferă de tensiune şi probleme cardiace, aşa am citit eu în indicaţii. Un medicament pe care pacientul nu îl declară că îl ia, ca să existe o suspiciune sau să existe un punct de pornire ca acest pacient este mai problematic decât alţii. În altă ordine de idei, discutând cu domnul doctor medical, doctorul Fanea, care îmi spune : La 38 de ani cu funcţiile vitale cu care s-a prezentat acest pacient în UPU, acuzând durerile pe care le-a acuzat, ceea ce putea să indice şi o nevralgie intercostală, nu te duce cu gândul la un infarct. La 38 de ani nu se se întâmplă ca omul să pice de pe picioare, dacă până la acel moment el nu s-a ştiut suferind cu nimic, sau cel puţin aşa a declarat.”, a declarat Marcela Papici, managerul spitalului.

Conducerea spitalului şi a UPU confirmă faptul că soţia bărbatului a profitat de deschiderea uşilor de la zona medicilor, unde a intrat împreună cu bărbatul, totul fiind surprins de camerele de luat vederi. Ceea ce nu au surprins camere a fost discuţia dintre soţia bolnavului şi medic. Femeia afirmă că l-a anunţat pe medic că soţul ei se simte tot mai rău, ceea ce ar fi trebui să ducă la o modificare a protocolului şi bărbatul să fie reevaluat, dar medicul a declarat în scris că lui i s-a adresat doar o întrebare cu privire la cât mai are de aşteptat, acesta indicând că deocamdată nu există paturi şi scaune libere la urgenţe minore.

Reprezentanţii UPU mai afirmă că asistentul de triaj trebuia să fie cel anunţat de modificarea stării de sănătate a pacientului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

bolnav infarct in baie

Asistentul de triaj afirmă că bolnavul nu a indicat nici o suferinţă cardiacă sau tratament - foto: Adrian Caraba

„Pacientul nu a stat locului ci s-a plimbat în sus şi în jos în zona de triaj, nu a acuzat accentuarea simptomatologie sau a alterarea stării generale pe parcursul acestei perioade a aşteptare”, afirmă doctorul Adriana Moldovan, şefa UPU.

„Eu am întrebat bolnavul, şi vedeţi că am scris aici pe foaia asta dor linii. El nu mi-a zis că suferă de vreo boală cardiacă sau că e alergic la vreun medicament. Funcţiile normale au fost ok. Bolnavul a fost agitat tot timpul, nimeni, în timpul ăsta, de la 12:25 de minute şi până i s-a făcut rău în baie, nimeni nu a venit la mine să spună că îi e rău la bolnav. Nici aparţinătorii, nici pacientul, ei se plimbau de jos în sus. Bineînţeles noi preluam bolnavi, ambulanţele veneau, dar la noi nu a venit nimeni să ne zică de acest pacient”, afirmă Gomboş Sebastian, asistentul de la triaj.

Cei cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei spitaliceşti afirmă că în urma verificărilor reiese că toate protocoalele au fost respectate şi că tot personalul şi-a făcut meseria respectând protocoalele medicale. Singurul semn de întrebare care rămâne este discuţia dintre soţia bolnavului şi medicul de dincolo de uşile urgenţelor, care dacă este conform spuselor femeii ar fi schimbat protocolul. În schimb medicii de la urgenţe afirmă că acest infarct nu se putea evida, chiar dacă bărbatul ar fi ajuns într-un cabinet, pe patul de la secţia de urgenţe minore, deznodământul fiind acelaşi, doar că nu în baia unităţii de primire urgenţe.

În prezent bărbatul se află la Institutul Inimii de la Cluj, unde s-a intervenit pentru ameliorarea stării sale de sănătate, dar medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele acestuia de supravieţuire. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite