Satu Mare: A salvat 100 de vieţi donând sânge!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subofiţerul Dan Spătariu a donat 50 de litri de sânge în 23 de ani. Sute de donatori fideli sunt sunaţi pentru a ajuta instituţia în perioadă de criză.

Jandarmii sătmăreni sunt printre cei mai fideli donatori de sânge din judeţ. Subofiţerul Dan Spătariu îi întrece însă pe toţi. El donează sânge de peste 23 de ani. Periodic, el se prezintă la Centrul de Transfuzii Sanguine  (CTS) Satu Mare.
Spătariu este de mai bine de trei ani subofiţer în cadrul Jandarmeriei Satu Mare, însă bunul obicei de a dona sânge l-a dobândit încă dinainte de ’89. „Prima dată am donat sânge cand aveam 19 ani. Era în anul 1986 şi lucram la fabrică, la IPL. Atunci primeam şi noi o zi liberă pentru că se lucra şi în weekend. După aceea am tot mers de câte ori se putea. Odată la două-trei luni” , spune Dan Spătariu.
Chiar dacă la început zilele libere îl motivau, acum ştie exact rolul şi importanţa unui donator, şi mai mult, îşi convinge şi prietenii să doneze sânge. „Ajut şi eu cum pot oamenii care se află la nevoie. Nu este un efort prea mare pentru mine. Mi-am chemat şi prietenii să vină să doneze sânge, şi unii chiar au donat de câte două ori pe an după ce le-am spus”

A salvat peste 100 de vieţi

Starea de sănătate a unui donator poate fi chiar îmbunătăţită în cazul în care este hipertensiv, spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dorel Coica.
„Pentru donator nu reprezintă o problemă, dimpotrivă, în unele cazuri chiar se pot ameliora unele afecţiuni, hipertensiunea de exemplu. Sângele se regenerează, iar corpul produce elemente noi şi se obişnuieşte cu donarea de sânge. Însă cel mai important este că, la o transfuzie sunt necesari cel puţin 400- 500 de mililitri de sânge. Sunt situaţii medicale grave atunci când este nevoie de transfuzii. Un astfel de donator a salvat cel puţin 100 de vieţi”, spune medicul Dorel Coica. Directoarea, Doina Crişan declară că CTS Satu Mare se confruntă cu o gravă lipsă de sânge.

Au apelat la teledon pentru donatori

 „Ne ajută foarte mult şi Jandarmeria, dar şi alte instituţii care fac donări colective, şi mai ales donatorii fideli. Suntem chiar pe stoc de avarie la grupele BIII RH pozitiv, AB IV RH negativ, dar şi în ceea ce priveşte grupa AII”, afirmă Doiniţa Crişan . Într-o lună donează sânge circa 1.000 de sătmăreni.
„Acum trei săptămâni chiar a trebuit să îi sunăm pe donatori pentru a-i ruga să ne ajute. Folosim această metodă pentru că avem des probleme cu stocul de sânge. Cererile din partea spitalelor este foarte mare”, mai spune Crişan. Donaţia durează aproximativ 15 minute, iar pe lângă bonuri de masă în valoare de 60 de lei şi o zi liberă, donatorilor li se face şi o serie de analize, care altfel ar costa peste 100 de lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite