Satu Mare: Cum se pot înfrumuseţa statisticile poliţieneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu raporta la Bucureşti prea multe cazuri cu autor necunoscut, IPJ Satu Mare a transformat plângerile depuse de sătmăreni în petiţii. „Adevărul de Seară” deţine o listă cu peste 100 de petiţii care conţin fapte penale şi care nu au primit încadrarea corectă.

Zeci de sătmăreni au avut de suferit de pe urma faptului că faptele cu caracter penal pe care le reclamau la birourile poliţiei au fost înregistrate ca petiţii. Potrivit unor surse poliţieneşti, înregistrarea faptelor penale ca fapte minore a fost, în perioada 2005 - 2008, o practică uzuală în IPJ Satu Mare. Potrivit legii, faptele penale trebuie înregistrate ca plângeri, în vreme ce reclamaţiile mărunte, precum cele la adresa vecinilor care fac gălăgie, intră în evidenţe ca petiţii. “Scopul a fost înfrumuseţarea statisticilor şi reducerea numărului de AN-uri” a declarat un poliţist sub protecţia anonimatului.

Tâlhării şi furturi redirecţionate

În ianuarie 2008, V. Ţiplea a reclamat la sediul IPJ un furt de acte şi bani. Şeful IPJ Satu Mare comisarul şef Liviu Tăut a dat o rezoluţie de încadrare a plîngerii penale de furt la petiţii. Este vorba despre petiţia 178008/2008 şi a fost repartizată spre soluţionare la Poliţia Municipiului Satu mare. Cazul a fost înregistrat ca petiţie şi la poliţia municipală, primind numărul 170075/2008.

În 2 februarie 2008, Viorel Marian Sima, un bărbat din Satu Mare, a fost atacat de două persoane în timp ce mergea pe stradă. Bărbatul a reclamat faptul că cei doi, dintre care pe unul îl cunoştea, l-au împroşcat cu spray paralizant, l-au lovit cu pumnii, i-au furat telefonul mobil din buzunar şi protmoneul. După două zile, în 4 februarie 2008, bărbatul a reclamat tâlhăria la poliţie. În 5 februarie, din dispoziţia fostului şef al Poliţiei Municipiului Satu Mare, comisarul Gheorghe Iacoş, tâlhăria a fost înregistrată ca petiţie, primind numărul 170116. 

În 23 februarie 2008, la ora 21.30, pe strada Mihai Viteazul din Satu Mare, Eugen Vartolomeu Saba a încasat mai multe lovituri de la un bărbat. La audieri, bărbatul a declarat că a sesizat că este urmărit, că necunoscutul l-a ajuns şi apoi l-a bătut. Fapta, de natură penală, ar fi trebuit cercetată ca lovire sau alte violenţe. În 25 februarie 2008, printr-o rezoluţie a comisarului Gheorghe Iacoş, fapta a fost înregistrată ca petiţie. Din referatul întocmit rezulta că în cauză nu sunt suspiciuni de infracţiune, cu toate că la dosar exista o copie după biletul de internare semnat de dr. Adriana Bontea, în care se stipula că Saba avea “policontuzii obţinute prin agresiune fizică”. 

Şeful poliţiei neagă totul

Comisarul şef Liviu Tăut, şeful IPJ Satu Mare, nu a dorit să comenteze prea mult pe marginea subiectului.  Tăut a negat însă vehement existenţa fenomenului. “Pot să vă spun că nu este adevărat, nu există aşa ceva, nu se confirmă aşa ceva. Sunt doar nişte zvonuri, lansate de unii dintre cei care au fost sancţionaţi” a declarat şeful poliţiei.

Fenomen
ADS a intrat în posesia unei liste care enumeră peste 100 de petiţii care conţin fapte penale şi care trebuiau înregistrate ca plângeri. Petiţiile, intrate în evidenţele IPJ în perioada anilor 2005 – 2008, au fost neglijate de poliţie, care a clasat multe dintre cazuri fără ca acestea să ajungă să îngroaşe vreodată numărul AN-urilor. Poliţia Satu Mare a încheiat anul 2008 cu un bagaj de 6293 de fapte cu autor necunoscut.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite