„Marşul pentru viaţă” a făcut să dispară pentru două ore orgoliile dintre cultele religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de oameni au luat parte la eveniment, care a început cu discursuri şi momente artistice. Soborul de preoţi prezent a fost mai mare decât la o sfinţire de Biserică.

Prezentat ca o acţiune civică şi nu religioasă, „Marşul pentru viaţă” a avut în „prezidiu!mai mulţi preoţi decât la o sfinţire de Biserică,frumos aliniaţi pentru a fi zăriţi cu uşurinţă de mulţime, în mare parte aceeaşi care a fost la slujbă cu o jumătate de oră înainte de marş. Cam acesta este, pe scurt, peisajul de la cea de-a şaptea ediţie a Marşului pentru viaţă de la Satu Mare,unul dintre oraşele care a organizat acest eveniment încă de la prima ediţie.

În acest an au fost angrenate peste 285 de comunităţi locale în acest eveniment, vecinii din Republica Moldova fiind şi ei atraşi de acesta. Comunitatea din Satu Mare participantă poate fi caracterizată prin cuvântul „pestriţă”, dat fiind faptul că au fost uşor de identificat, între cei 200 de oameni atât ortodoxi, catolici sau penticostali, reprezentanţii cultelor luând pe rând cuvântul în faţa mulţimii.

image

„Cred că este un gest cel puţin creştinesc dacă nu uman, este ceva care ţine de spiritualitatea noastră, este un lucru important pentru noi pentru că trebuie să dăm un semnal că Biserica iubeşte şi promovează viaţa.”, afirmă preotul greco-catolic Iulian Budău.

„Să ştiţi că cele mai multe avorturi nu le fac săracii. Cei care sunt mai înstăriţi, care au o situaţie financiară mai bună, acolo se întâmplă mai multe avorturi, din cauza iubirii comodităţii”, afirmă părintele Văleanu Tiberiu.

„Marşul pentru viaţă” a părut a fi un consens între toate cultele religioase, o renunţare la orgolii, deşi preoţii prezenţi au afirmat că aceste orgolii nici nu există. Cu toate acestea susţinători ai diferitelor culte nu s-au amestecat în mulţime, fiind uşor de identificat în mulţime.

image

„Ca să înţelegem bine acest lucru, nu este vorba de nici un orgoliu, nu se renunţăla orgolii pentru că nu există orgolii. Fiecare până la urmă e cu cultul şi credinţa lui. Aici e o acţiune civică, e ceva care ne uneşte pe toţi şi ne interesează pe toţi, pentru că e vorba de familie şi de însăşi existenţa omului în lume. Societatea noastră e ameninţată cu dispariţia dacă noi vom continua cu avorturile în ritmul acesta galopant, şi aşa am devenit vicecampioni mondiali la avorturi. Trebuie să facem ceva pentru că în 10 ani populaţia noastră se va înjumătăţi”, afirmă preotul Tiberiu Văleanu.

Promovarea familiei ca celulă de bază a societăţii, descurajarea avortului şi, în special, pe susţinerea familiei tradiţionale. Dacă restul participanţilor s-au ferit să aducă în discuţie subiectul, protopopul ortodox Socolan a cuprins în discursul său ideea schimbării Constituţiei după voia Coaliţiei pentru Familie, respectiv modificarea pasajului care face referire la „familia compusă din soţi” în sintagma „familia compusă din bărbat şi femeie”, pentru a preîntâmpina căsătoriile homosexuale.

În rest, atmosfera la eveniment a fost una destul de degajată, unii preoţi făcând glume cu copiii cu care au venit însoţişi, alţii preoţi lansând glume despre unii din cei care s-au aşezat în linie în faţa lor:

„Uită-te la ăla, seamănă cu Bendeac, darmai bătrân”, a afirmat un tânăr din mulţime referitor la omul care şi-a asumat rolul de moderator al evenimentului.

image

Evenimentul a fost unul însoţit de momente artistice în deschidere, copii de la diferite biserici cântând diferite melodii despre mamă. Boxa muzicală a însoţit coloana de oameni pe tot traseul ei din faţa Muzeului Judeţean până în Pasajul Corneliu Coposu. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite