Cât de des e normal să-ţi complimentezi partenerul de viaţă. Punctul în care măgulirile devin hrană-surogat toxică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complimentele colorează orice relaţie şi interacţiune dintre iubiţi, dar uneori, când acestea sunt prea frecvente, pot ascunde slăbiciuni ale celui care insistă să le audă.

Complimentele sunt părţi dulci şi romantice ale oricărui cuplu. Momente care se întâmplă mai rar în cazul unora, poate doar o data pe săptămână, într-un moment de relaxare, sau poate de câteva ori pe zi, în cazul altora.

Psihologii consideră complimentele impulsuri potrivite, cu aspect pozitiv în orice relaţie, menite să apropie partenerii, fiind parte a ritualului de iubire.

„Avem cu toţii nevoia de a primi complimente, diferenţa constă în calitatea acestora, nivelul şi periodicitatea cu care am fost obişnuiţi în copilărie. Dacă n-au o tendinţă cu efect coruptibil, de manipulare, atunci sunt binevenite cât mai des. Important este să fie sincere, clare, altruiste, fără să capete un aspect patologic”, afirmă psihologul Călin Secan.

Partenerii dintr-un cuplu nu vor resimţi niciodată la fel nevoia de a fi complimentaţi sau de a complimenta. Nevoia de a complimenta mai mult o resimte cel care are o anumită nesiguranţă, sau o nereuşită, sau are nevoie de certitudine. Acesta va fi cel care va face mai des complimente. Mai grav este însă atunci când cineva simte nevoia constantă şi continua de a primi complimente.

„Persoanele cu o nevoie exagerată de a primi complimente ascund o problemă de acceptare, de cele mai multe ori este critică, îmbufnată, răutăcioasă, iar complimentele devin o hrană-surogat. Deci complimentarea între partenerii unui cuplu este bine să fie autentică, altruistă şi clară, ori de câte ori simte unul din parteneri, dar nu pentru a obţine ceva de la celălalt astfel”, afirmă Călin Secan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite