Tinerii reşiţeni fug din România cu ajutorul burselor de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politizarea instituţiilor de învăţământ şi modul de predare sunt doar două dintre supărările tinerilor. Singura opţiune care le rămâne liceenilor este să caute burse pe Internet şi să părăsească de ţara, pentru un trai civilizat şi normal.

Tot mai mulţi tineri reşiţeni sătui de sistemul românesc de învăţământ se pun cu burta pe carte şi pleacă să înveţe în străinătate, pe motiv că este mai „civilizat”. Liceenii şi-ar dori să ştie în ce constă învăţarea prin descoperire şi ce simţi atunci când pui în practică cunoştinţele pe care le asimilezi.
„Bagă foarte multă materie în noi, mai ales cu greva asta. Pe ultima sută de metri, din cauza protestelor am asimilat foarte multă informaţie, iar în pragul vacanţei au început testările. Nimic din ceea ce învăţăm nu aplicăm practic”, spune Alina Teodoru, care acum a terminat clasa a XI-a.

Studiază în Anglia

„Învăţarea prin descoperire ţine de domeniul fantasticului. Informaţia ne este transmisă sec, ca orice alt mesaj”, adaugă tânăra, care încă de pe acum caută şanse pe Internet să studieze în străinătate. „Vreau să obţin o bursă în străinătate, pentru că ştiu că nu am şanse în România să fiu mulţumită de jobul pe care îl am”, adaugă tânăra. Alexandru Rîca a plecat din ţară pentru că era nemulţumit de politizarea instituţiilor de învăţământ.

Tânărul a reuşit să-şi vadă visul împlinit. Reşiţeanul este student la Aviation Management, Coventry, un oraş din Anglia. Ca să ajungă aici, a fost ajutat de o firmă de consultanţă din Bucureşti. Ce-i drept, a depus un mic efort, iar englezii au fost încântaţi şi l-au acceptat. „Am ales să merg în Anglia pentru că este vestită pentru învăţâmântul superior de calitate. Asta, mai ales că am oportunitatea să aprofundez cunoştinţele de limbă engleză“, a declarat Alexandru.

Inspectoratul îi regretă pe cei care pleacă

„Dacă privim partea plină a paharului, este posibil ca ei să se reîntoarcă în ţară, cu o experienţă nouă, care ne prinde bine. Partea goală a paharului este că există riscul ca numărul celor care pleacă să fie mare, iar şcolile să îşi restrângă activitatea”, spune Adrian Doxan, inspectorul şcolar general.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite