Reşiţa: Bocioagă Gabriela este profesoara care decorează şcoala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul profesoarei de arte plastice este să ajungă să facă design ambiental, dar până atunci a ales să şlefuiască talente tinere.

Profil
Născută - 24.06.1967, Lugoj
Educaţie - Facultatea de Arte Plastice, secţia design în cadrul Universităţii de Vest şi Institutul de Subingineri Politehnica “Traian Vuia”
Experienţă - designer
Familie - divorţată, are o fată

Îndrăgostită încă  de mică de desen, Gabriela a făcut primul pas spre o şcoală de specialitate în clasa a V-a. „Părinţii au vrut să merg la pian, însă eu m-am dus la arte plastice. Am fost sigură pe mine şi m-am înscris la desen. Nu am vrut să fac muzică, aşa cum au vrut părinţii mei. A ieşit un scandal mare acasă dar asta mi-am dorit”, a spus Gabriela.

În loc să continue la liceu drumul artistic pe care l-a început Gabriela le-a făcut o nouă surpriză părinţilor ei şi a optat pentru un liceul cu profil real. „Visul meu era atunci să fac arhitectură. Asta mi-am dorit mereu, dar viaţa mi-a oferit alte surprize”, a explicat tânăra.

Dorinţa de a urma o şcoală în arhitectură  şi-a spus cuvântul şi la terminarea liceului. Gabriela a intenţionat să dea examen la arhitectură, doar că acest vis s-a lăsat greu realizat. „Eram decisă să dau la arhitectură, însă nu s-a putut. Ca să nu uit materia m-am înscris la Institutul de Subingineri, deşi nu avem de gând să termin această facultate.  Vroiam să mă întorc la Bucureşti să susţin admiterea la arhitectură anul următor”, a explicat Gabriela.

Timpul le rezolvă pe toate


Trecerea timpului a făcut ca Gabriela să se îndepărteze de visul său, dar nu să renunţe la el. „Am lăsat  timpul să treacă şi am ajuns la concluzia că trebuie să încerc din nou. Aşa am optat pentru facultatea de design de la Timişoara. Am dat admiterea fără niciun fel de speranţă sau pregătire. Şi surpriza a fost de proporţii. Am intrat”, a spus profesoara.

A descoperit talente

A ales designul, graniţa dintre tehnică şi arhitectură, iar  timp de cinci ani a studiat şi s-a perfecţionat. „Anii de facultate mi-au oferit ocazia să învăţ multe din frumuseţile artei plastice. Deşi nu am făcut arhitectură, aşa cum am dorit, am găsit o altă latură care mi se potriveşte,  designul ambietal”, a mai spus designerul. La terminarea facultăţii, Gabriela a venit cu un portofoliu la Şcoala Populară de artă din Reşiţa. Aici a fost pusă în faţa unei noi provocări: de a învăţa şi alte generaţii artă.
Pusă în postura de profesor, Gabriela a reuşit, timp de nouă ani, să îndrume şi să şlefuiască talente. De asemenea, profesoara şi-a pus amprenta pe întreg spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai important lucru făcut?
La festivalul Internaţional de Folclor de la Herculane am confecţionat, manual, zeci de trofee. Am muncit foarte mult atunci, timp de trei sau patru ani am confecţionat pentru acest festival trofeele.

Care a fost materialul cel mai inedit cu care aţi lucrat?
Am încercat să mă folosesc de toate materialele care îmi sunt la îndemână, piele, textile, scoici, sticlă, tifon dar cel mai inedit material este hârtia igienică. Am făcut măşti din aceasta.

ce-i place
Iubeşte primăvara, casa pe care o are la Buziaş, fiind o oază de linişte. Îi place natura, aceasta fiind sursa sa de energie. Îi plac mult culorile şi materialele naturale care pot fi modelate precum pielea, frunzele şi pânza sau tifonul.
ce nu-i place
Nu-i place aglomeraţia, tomberoanele pline de gunoi, îmbulzeala şi zgomotul, pentru că sunt factori care nu o fac să dea randament şi nu se simte bine în astfel de medii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite