PORTRET: Flavius Petre Bozu, muzeograful dedicat voluntariatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius Petre Bozu
Flavius Petre Bozu

Tânărul care îşi împarte timpul între muzeu, şantiere arheologice şi acţiuni caritabile ar vrea să realizeze un muzeu industrial. Flavius a crescut şi şi-a petrecut vacanţele pe şantierele arheologice. Tatăl său care este istoric obişnuia să-l ia cu el în zonele în care se făceau săpături.

Profil:

Născut. 07.10.1982, la Reşiţa
Studii. Absolvent al Facultăţii de Inginerie şi Istorie, masterand în Arheologie
Ocupaţie. Muzeograf al Muzeului „Banatului Montan” din Reşiţa
Hobby. Sportul, drumeţiile, voluntariatul
Familie. Căsătorit

La vârsta de 10 ani lucra deja alături de muzeografi şi arheologi. „Îmi amintesc că la şapte ani le spuneam bancuri muncitorilor. Când am mai crescut un pic am început şi eu să lucrez. Dacă mă împotmoleam, ceream sprijinul tatălui meu. Îmi plăcea să intru în şanţuri şi să descopăr. Cu cât găseam mai multe obiecte, cu atât vroiam să descopăr şi mai mult istoria”, povesteşte Flavius.

Pentru Flavius istoria nu a ridicat probleme, dar nu a vrut, iniţial, să urmeze o astfel de facultate. În liceu a îndrăgit fizica şi aşa a ajuns să dea admitere la inginerie. Şi-a dat seama că nu i se potriveşte meseria, dar a finalizat studiile, iar în paralel a revenit la dragostea copilăriei. „Nu am putut să stau departe de descoperiri. Am absolvit facultatea de istorie, din 2008 m-am angajat ca muzeograf. Este fascinant să descoperi culturile care au stat la baza formării noastre. Îmi place să merg pe şantiere, să lucrez, să aduc istoria la suprafaţă. Aştept să finalizez masteratul pentru a deveni arheolog”, spune tânărul.

Atras de istoria industrială

Vrea să se înscrie la doctorat şi să lucreze în cercetare. Este pasionat de istoria industrială. „Această latură a istoriei nu este dezvoltată. Vreau să fac ceva ce nu au făcut alţi istorici. În judeţ sunt multe obiective industriale care pot deveni obiective turistice. Oamenii ar putea pricepe istoria industrială mult mai uşor”, spune muzeograful.

Îi place să ajute

De doi ani este membru Rotaract. Munca sa a fost răsplătită, iar din iulie, Flavius îşi va începe mandatul de preşedinte al Rotaract. „Mereu am simţit că trebuie să fiu lângă pe cei care au nevoie de ajutor. Putem să facem multe pentru oamenii cu probleme”, povesteşte tânărul pasionat de voluntariat.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă voluntariatul pentru un tânăr?
Cei care vin la Rotaract au de câştigat. Îşi dezvoltă competenţele profesionale, se dezvoltă ca lideri şi ajută oameni cu nevoi. Sentimentul pe care îl am în astfel de momente nu se poate descrie.
Ai emoţii pentru mandatul de preşedinte?
Nu prea. Avem proiecte pe care le ducem mai departe. Ştiu că pot grupa oameni şi aplana conflictele. Nu răscolesc motivele care au stat la baza conflictelor, nu învinuiesc pe nimeni, ştergem tot şi o luăm de la zero.
Care este epoca istorică apropiată de sufletul tău?
Toate au farmecul lor, particularităţile lor, dar mie îmi place epoca romană.

Ce-i place
„Îmi place voluntariatul şi istoria. Îmi place să citesc şi despre patrimoniul industrial şi cultural“.

Ce nu-i place
„ Nu-mi place indiferenţa oamenilor faţă de oameni şi de idei. Fiecare trebuie să avem o părere“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite