Motivul pentru care profesorii unei universităţi de stat nu îşi mai primesc salariile. Cum au fost informaţi de rector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
universitate

Profesorii Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa au primit zilele trecute un email de la rectorul Arcade Ionuţ Bichescu, prin care erau anunţaţi că instituţia nu le mai poate plăti salariile.

Motivul ar fi un proces pierdut de UEMR, în urma căruia trebuie să achite drepturi salariale câştigate în instanţă de către 41 de  angajaţi, cărora că le-a fost redusă săptămâna de lucru la 4 zile şi diminuate veniturile prin decizia UEMR.

"În aceste momente grele, pe care le trăim împreună, cauzate de apariţia pandemiei cu virusul COVID-19 şi instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, iată că mă văd obligat să vă aduc la cunoştinţă faptul că, acum, în prag de sărbători, suntem în imposibilitatea achitării drepturilor salariale, care oricum, începând din această lună, având în vedere alocaţia bugetară lunară acordată de MEC, erau imposibil de achitat în integralitatea lor. Ceea ce determină situaţia de faţă, adică imposibilitatea achitării drepturilor salariale în data de 14.04.2020, este adresa Sindicatului FIRES al UEMR, care, reprezentând o parte dintre colegii noştri (...), care au dat în judecată universitatea obţinând, în instanţă, prin Sentinţa civilă nr. 1400/18.10.2019, în şnur cu Decizia civilă nr. 135/28.02.2020, anularea HS nr. 90/25.04.2019 şi HS nr. 92/23.05.2019, prin care s-a redus, în perioada mai-noiembrie 2019, săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile, au solicitat de îndată punerea în aplicare a sentinţei respective", arată rectorul Arcade Ionuţ Bichescu, în emailul transmis profesorilor şi celorlalţi angajaţi ai universităţii reşiţene. 

Conducerea UEMR susţine că a încercat să facă o propunere Sindicatului FIRES, pentru amânarea acestor plăţi, însă nu s-a ajuns la o înţelegere.

"Suma ce urmează a fi achitată este în valoare 1.257.787 lei, din care, suma de 538.074 lei o reprezintă contribuţiile către bugetul statului. Prin urmare, achitând valoarea contribuţiilor din sentinţa civilă, în cuantum de 538.074 lei, contribuţiile aferente drepturilor salariale pe luna martie, în valoare aproximativă de 350.000 lei şi, raportându-ne la alocaţia bugetară lunară ce estimăm să o încasăm de la MEC, de aproximativ 750.000 lei, observăm că, pentru luna martie 2020, nu vom mai avea nimic disponibil pentru achitarea drepturilor salariale către angajaţii UEMR şi nici achitarea altor cheltuieli cu bunurile şi serviciile. În acest context, urgentarea achitării diferenţelor salariale, impusă de cei 40 de colegi din cadrul UEMR, va împinge universitatea către un blocaj instituţional, care va determina mari neajunsuri întregii comunităţi universitare, atât personalului UEMR, cât şi studenţilor.", arată rectorul Bichescu.

De partea cealaltă, liderul Sindicatului FIRES susţine că este deschis negocierilor cu condiţia să vadă din partea conducerii universităţii bunăvoinţă prin plata măcar simbolică a unei sume din întreaga valoare datorată. "Inclusiv mâine voi înainta domnului rector o adresă prin care revin şi asupra adresei anterioare şi îi pun în vedere să dea dovadă de bunăcredinţă şi să realizeze o plată simbolică, iar de restul să achite lefurile profesorilor. Există o condiţie, ca atunci când ne aşesăm la discuţii să fie de faţă un secretar, să se facă proces-verbal al întâlnirii, minută semnată de ambele părţi, fără niciun fel de înţelegeri, fără trafic de influenţă. Dacă domnul rector e de acord să facă acest lucru, cu cea mai mare plăcere ne întâlnim", a spus Cristian Rudolf, liderul Sindicatului FIRES.

Acesta a precizat că cei din conducerea universităţii avea timp să ceară fondurile necesare pentru punerea în aplicare a sentinţei încă din 18 octombrie, anul trecut.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite