Maestrul Stepan, ultimul olar din Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul său este să îi înveţe şi pe alţii arta olăritului, astfel încât să ducă tradiţia mai departe. Ultimul olar din Banat trăieşte la Biniş, în Caraş-Severin, în satul în care prin anii ‘30 existau peste 200 de cuptoare de ars lutul.

Acum, în 2012, mai există un singur meşter: Ionică Stepan. Bătrânul olar, născut la 15 mai 1923, a încercat să pregătească de mai multe ori specialişti care să-i continue meşteşugul dar, ca într-un blestem, i-a fost dat ca el să rămână ultimul meşter olar din Banat. Maestrul Stepan s-a născut în luna florilor, în primăvara anului 1923, în satul Biniş, iar meşteşugul olăritului a venit de la sine, dintr-o tradiţie a locului, transmisă din moşi strămoşi.


Căutat de străini


Cu roata olarului s-a făcut cunoscut peste tot, ani de zile fiind invitat să-şi arate măiestria în diverse colţuri ale Europei. „Vechea artă a olăritului are trecere în alte ţări. Oamenii vor să vadă cum se transformă lutul în oale. Aşa se face că m-au invitat la tot felul de târguri şi muzee. Încă de pe timpul lui Ceauşescu, în 1983 şi 1984, am fost trimis în Berlinul Occidental pentru o lună, dar aşa de mult le-a plăcut nemţilor ce au văzut, încât au intervenit la Ambasadă să-mi prelungească viza. În final, am stat trei luni. Am fost şi în Franţa“, a povestit olarul.


Acum, în iarna vieţii, la aproape 89 de ani, nea Ionică îşi deapănă amintirile. Privind la articole vechi din ziare, îşi rememorează drumurile sale prin lume. Pe lângă Germania, unde chiar a lucrat o vreme la un muzeu din Hamburg, şi Franţa, a mai fost în Spania şi Ungaria.


Harnic şi ambiţios


Mic de staură, cu ochii vii plini de o lumină tainică, încearcă să nu se lase doborât de boli şi de suferinţa pierderii soţiei. „I-am spus să nu mai facă efort, pentru că a fost operat de prostată şi la şold“, a spus Mărioara Străin, fiica meşterului olar. „Doctorul i-a recomandat repaus şi odihnă, dar tata, din respect pentru cei care îl caută, deschide mereu uşa pentru a le arăta o parte din tainele olăritului“, a povestit femeia.


Ionică Stepan a încercat să pregătească de mai multe ori meşteri olari, dar nu a reuşit. L-a învăţat pe nepot tainele olăritului. „Numai că şi el umblă toată ziua, ba încolo, ba încoace, că este medic veterinar şi are destul de lucru“, a mărturisit olarul. Deşi se apropie de împlinirea frumoasei vârste de 90 de ani, maestrul Stepan nu renunţă la visul său, de a le transmite şi altora taina olăritului. Lumea, însă, pare dezinteresată de meseria care odată făcea furori în satul Biniş.

În alte ţări oamenii sunt curioşi cum se transformă lutul în oale
Ionică Stepan, Olar

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite