De ce vor românii fonduri europene în următorul exerciţiu financiar al UE Prima consultare publică, aproape de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele rezultate din campania de consultare publică referitoare la viitorul oraşelor din România şi la destinaţia fondurilor europene, care se încheie la sfârşitul lunii, arată că românii îşi doresc macroproiecte pe insfrastructură, sănătate şi educaţie.

Campania demarată de UrbanizeHub privind Viitorul Oraşelor este cel mai amplu proces de consultare cu privire la viitorul oraşelor din România şi la planificarea fondurilor europene de către municipalităţi şi consilii judeţene. Prin această consultare cei de la UrbanizeHub au dorit să afle nevoilor beneficiarilor de fonduri europene pentru 2021-2027.

Consultarea, unică în România, este elaborată pe două direcţii distincte: publicul larg şi reprezentanţii administraţiei locale. Până acum, peste 1.000 de persoane au răspuns la chestionar din partea societăţii civile şi peste 80 de primari, city manageri şi preşedinţi de CJ din partea administraţiei.

“E nevoie de o politica urbană adecvată pentru România şi nişte zone urbane funcţionale ca să creştem economic. E nevoie de o Românie Metropolitană care sa fie construită în jurul unor oraşe puternice, dar care să cuprindă si zonele limitrofe. Oraşele sunt motoarele de dezvoltare economică şi ele trebuie stimulate nu doar prin fonduri europene, ci şi printr-o politică urbană adecvată nevoilor diferite. De aceea, la chestionarul administraţiei 64,6% din lideri au cerut PO-uri făcute pe nevoile fiecărei regiuni, iar 22% îşi doresc ca ADR-urile să aibă mai multă putere, dar sunt ok cu un singur PO regional. 11% din primarii şi city managerii chestionaţi îşi doresc un PO special pentru zonele metropolitane.  Aproape 80% doresc să aibă fonduri europene care să fie cheltuite în colaborare cu alte UAT-uri ceea ce înseamnă că liderii din administraţie înteleg necesitatea unor colaborări pentru macroproiecte de infrastructură, sănatate şi educatie”, arată Graţian Mihăilescu, liderul UrbanizeHub.

Campania se încheie la finalul lunii noiembrie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe pagina UrbanizeHub. Până la sfârşitul lunii se mai poate vota pentru Viitorul oraşelor din România | UrbanizeHub.

“Ne dorim să dobândim o înţelegere profundă a perspectivelor ambelor grupuri, să găsim punctele comune, dar şi eventualele divergenţe, cu scopul de a facilita o mai bună colaborare între toţi actorii implicaţi în viaţa unui oraş, de la cetăţeni până la primari. Vrem ca vocile membrilor administraţiei locale să fie ascultate la nivel naţional şi european. De asemenea, este importantă o viziune comună de dezvoltare pentru perioada 2021-2027, iar rezultatele acestui proces de consultare vor ajunge pe masa Comisiei Europene şi a Guvernului României”, a mai spus Mihăilescu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite