Bătrânii de la căminul din Anina ar putea să rămână pe drumuri. Primăria nu mai are bani să achite cheltuielile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO argument-cs.ro
FOTO argument-cs.ro

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Anina se află într-o situaţie dramatică. Primăria din localitate nu-i mai poate asigura funcţionarea, deoarece cheltuielile depăşesc posibilităţile bugetului local.

În fiecare lună, cheltuielile aşezământului din Anina, în care trăiesc 43 de bătrâni, majoritate cu multiple probleme de sănătate, depăşesc 90 de mii de lei. Aproape jumătate din această sumă este suportată din veniturile beneficiarilor, însă restul banilor trebuie asiguraţi de către Primăria Anina.

Lunar, 43 de mii adunăm de la bătrâni, noi putem pune 22 de mii pentru toate utilităţile, iar pentru restul de circa 30 de mii ar trebui să ne ajute cineva. Mie îmi pare rău că nu am de unde, mă apucă plânsul de fiecare dată când mă duc acolo. Ei nu au nicio vină! Conform legii, ar trebui ca să le luăm 1.900 de lei lunar, la fiecare fiecare bătrân în parte, dar tot legea vine şi îmi spune că nu am voie să le iau mai mult de 60 % din pensie. Problema e că ei sunt amărâţi săracii, cei mai mulţi au pensii de mizerie, de unde să le iau eu banii aştia”, afirmă primarul Gheorghe Românu.

Edilul spune că a făcut mai multe solicitări către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, însă, până în prezent nu a primit niciun răspuns. “Am făcut câteva adrese, însă nu am niciun răspuns. 30 de mii de lei, pentru ei, nici nu s-ar simţi, însă pentru noi, care suntem o comunitate mică, înseamnă ceva. Am venit şi cu propunerea ca azilul să devină un punct pentru căminul din Reşiţa, pentru că şi aici e o anomalie. Reşiţa şi Caransebeşul sunt finanţate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, dar la Anina, că suntem un amărât de oraş, nu se poate”, spune primarul.

Acesta susţine că, până în prezent, căminul a supravieţuit datorită sprijinului unor societăţi din Timişoara şi a două fundaţii . “Am reuşit să rezistăm datorită unor sponsori din Timişoara, care ne-au ajutat cu legume şi fructe şi datorită a două fundaţii germane care ne-au adus tot felul de lucruri pentru ei şi alimente. În momentul de faţă, avem deja o datorie de 100 de mii de lei. Duminică avem un spectacol caritabil, la un club de aici, din Anina, unde o suită de artişti vin şi cântă pentru ca să adunăm bani pentru bătrânii de la cămin. Încercăm prin toate metodele”, declară Românu.

Azilul de la Anina s-a deschis în urma închiderii spitalului,  în anul 2011. Finanţarea naţională pentru acest program s-a încheiat anul trecut, la 31 octombrie 2015, iar de la aceea dată, Primăria Anina a fost nevoită să preia cheltuielile de funcţionare a căminului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite