Şomerii de criză fac mofturi la salariile angajatorilor reşiţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Fedor îşi caută un job la firmele care recrutează forţă de muncă în străinătate
Iuliana Fedor îşi caută un job la firmele care recrutează forţă de muncă în străinătate

Deşi cărăşenii fără un loc de muncă au peste 300 de joburi la dispoziţie, momentan nu are cine să le ocupe. Soluţia de criză pe care şomerii reşiţeni o găsesc este fuga peste graniţele ţării, unde salariul lor este chiar şi de trei ori mai mare.

Numărul locurilor vacante puse la dispoziţia şomerilor astăzi de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de aproape 300. Asta în timp ce numărul şomerilor de la nivelul judeţulul se apropie de 12.000. În aceeaşi situaţie este şi Iuliana Fedor, de 40 de ani. Femeia îşi caută un loc de muncă de aproape trei luni. Reşiţeanca a lucrat timp de 19 ani la Primăria Reşiţa, la seră, iar în ultimii ani de muncă salariul său ajungea cu greu la 500 de lei.
„Dintr-un astfel de venit nu pot să întreţin doi copii. Oferta locurilor de muncă de la Agenţia Judeţeană este într-adevăr una bogată, dar salariile pentru oraşul Reşiţa nu sunt ofertante”, spune femeia, care, în condiţiile în care are doi copii la liceu, are nevoie serioasă de venituri.

Job în străinătate

Singura sa scăpare ar fi munca în străinătate. „Am ajuns la concluzia că numai un job peste graniţele ţării mă poate ajuta să îmi întreţin familia”, spune Iuliana Fedor. Femeia apelează la firmele care recrutează forţă de muncă pentru străinătate. Numărulor şomerilor creşte de la o lună la alta. Astăzi acesta se apropie de 12.000. „Cele mai căutate meserii sunt cele de vânzători, muncitori necalificaţi, dar şi croitori. Nimeni nu se înghesuie să ocupe aceste joburi”, spune Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceasta a adăugat că în multe cazuri, calificările şomerilor din evidenţele agenţiei nu corespund cu locurile de muncă vacante.

„De asemenea, şomerii prezintă adeverinţe medicale, potrivit cărora sunt apţi numai parţial de muncă şi nu mai pot lucra în meseria pe care o au”, subliniază purtătorul de cuvânt. În aceste situaţii, oamenii îşi pierd calificarea, iar angajatorii nu îi acceptă în câmpul muncii, pentru joburile pe care ei le pun la dispoziţie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite