VIDEO Lecţia de umanitate a unui orfan care salvează animale în plină pandamie: „Datorită mie, mulţi străini s-au implicat în adopţia de câini abandonaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costi Ţitiriga - băiatul de la centrul de plasament din Vâlcea , implicat în salvarea unor câini, în timpul pandemiei de coronavirus; Foto Adevărul
Costi Ţitiriga - băiatul de la centrul de plasament din Vâlcea , implicat în salvarea unor câini, în timpul pandemiei de coronavirus; Foto Adevărul

În plină pandemie de coronavirus, primim adevărate lecţii de umanitate de unde ne-am aştepta mai puţin, cum este cazul unui copil de la un centru de plasament din Vâlcea.

GALERIE FOTO

De mai bine de o lună de zile, un adolescent dintr-un centru de plasament din Râmnicu Vâlcea se luptă cu mentalităţile şi restricţiile, în plină pandemie, în dorinţa lui oarecum nebunească de a salva nişte câini de la un adăpost public. 

Se numeşte Constantin Ţitiriga, urmează să împlinească 17 ani în luna mai, şi este unul dintre cei mai fervenţi apărători ai drepturilor animalelor din Vâlcea. Iese în evidenţă prin faptul că nu are o familie care să-i susţină eforturile, în schimb se bucură de sprijinul şi înţelegerea conducerii orfelinatului şi a direcţiei pentru protecţia copilului. 

În ultimii ani a reuşit să salveze peste 250 de câini şi peste 100 de pisici, potrivit propriilor estimări şi să dea spre adopţie circa 200 de animale. 

Militează asiduu pentru adoptarea acestor animale, atât în ţară cât şi în străinătate, prin intermediul reţelelor de socializare.

Adăpostul public de câini de la Băbeni - Vâlcea, la începutul anului 2020, Sursa Costi Ţitiriga:

     

S-a pus în pericol pentru animale, dar a schimbat soarta acestora într-o lună

Totul a început în luna martie când în urma unui apel telefonic a aflat că un adăpost public are nevoie urgent de hrană pentru animale. La vremea respectivă, centrul era suprapopulat - la o capacitate de 53 de locuri avea 67 de câini care primeau mâncare o dată la câteva zile.

În doar o lună, datorită implicării băiatului, situaţia s-a schimbat radical. Prin intermediul paginii sale de Facebook, Costi a reuşit, prin mai multe campanii de strângere de fonduri, să cumpere sute de kilograme de hrană pentru animale. 

Situaţia de la Adăpostul public din Băbeni a intrat astfel şi în atenţia altor apărători ai drepturilor animalelor, iar în urma apelurilor concentrate, mai mulţi câini şi-au găsit o nouă casă, la alte adăposturi private. O parte dintre ei au fost deja rezervaţi de iubitori de animale din străinătate, care îi vor putea adopta după ce se va încheia situaţia de criză şi se vor redeschide graniţele.

Interesant este că unii dintre cei care au ajutat la rezolvarea problemelor de la Băbeni, în doar o lună, nici nu se cunosc între ei. S-au auzit doar pe Facebook sau la telefon. Spre exemplu, medicul veterinar habar nu a avut că cel căruia îi ceruse ajutorul este de fapt un copil de la un centru de plasament: „Am crezut că este un afacerist, ceva, iubitor de animale”. 

„Nu vă pot descrie ce am găsit. Mi s-a distrus ficatul numai de la miros”

În luna martie, Costi Ţitirigă a avut o conversaţie telefonică cu medicul veterinar care are îngrijire câinii de la adăpostul public din Băbeni - Vâlcea, un orăşel aflat la aproximativ 20 de kilometri depărtare de Râmnicu Vâlcea, municipiul în care trăieşte băiatul de 16 ani. Se mai auziseră şi în trecut, Costi ajutând în mai multe rânduri adăpostul de câini. Veterinarul îi spunea atunci că este nevoie urgentă de hrană pentru animale. 

Dar când băiatul a ajuns la adăpost a fost şocat de situaţia pe care a descoperit-o aici: „În prima zi când am ajuns acolo, am ctatat stupefiat că adăpostul era încuiat, deşi m-am dus în timpul programului de lucru. Am aflat că îngrijitorii nu mai trecuseră pe la animale de două zile. Tehnicianul care ne-a deschis susţinea că aceştia urmau să vină în ziua următoare, să aibă grijă de câini. Nu vă pot descrie ce am găsit. Mi s-a distrus ficatul numai de la miros. Nici cu masca facială nu puteai face faţă. Ar fi fost bun mai degrabă un tub de oxigen. Era o mizerie crâncenă. Când am atras atenţia, mi-a spus că dacă nu-mi convine să fac eu curat. N-am îndurat şi am rugat să fiu lăsat să le dau mâncare câinilor, din ce adusesem. Nu era pentru prima dată când făceam asta. Problema cu centrul de la Băbeni era că, deşi oamenii ştiau de existenţa lui, nimeni nu voia să ajute, parcă era un adăpost - fantomă”, îşi aminteşte Costi. 

Postările pe Facebook au salvat animalele din adăpost

Recunoaşte însă că: „Nu era normal să-mi ceară mie ajutorul, unui copil. Cu toate acestea, mă bucur că m-a sunat. Mi-ar fi părut rău pentru animale, dacă nu ar fi făcut-o”. 

Lucrurile la Băbeni erau total diferite faţă de cum îşi amintea el, din dăţile anterioare în care mai trecuse pe acolo. Până în luna noiembrie, adăpostul a fost în atenţia unei tinere din localitate, Cristina Rizea, care avea şi ea un centru privat pentru câini. Doar că la finele lui 2019, aceasta s-a mutat cu tot cu animale la Sibiu, iar lucrurile s-au schimbat de atunci. 

„În Râmnicu Vâlcea, de bine de rău, la adăpostul de la Feţeni câinii văd lumina soarelui, în timp ce la Băbeni, adăpostul este într-o clădire ca un hangar”, povestea băiatul, subliniind că nu vrea să provoace scandal, ci doar că ar avea nevoie de ajutor pentru a salva animalele de acolo.

După ce s-a întors de la Băbeni, băiatul a postat pe pagina sa de socializare poze şi înregistrări despre situaţia de la adăpost, cerând ajutorul iubitorilor de animale, ajutor care n-a întârziat să apară. 

Cu banii din donaţii, a reuşit să cumpere sute de kilograme de hrană, pe care le-a dus în trei rânduri la adăpost. Apoi, au venit tot mai mulţi iubitori de animale să aibă grijă de câini, să le facă curăţenie, să ia o parte dintre ei să-i ducă la alte adăposturi, să cumpere hrană şi alte lucruri necesare. 

„Până acum câteva săptămâni, aproape nimeni nu ştia despre Adăpostul de la Băbeni şi nici măcar unde era, cât despre adopţii nici nu se putea pune problema. Acum însă, situaţia s-a schimbat total”, a recunoscut Costi Ţitiriga. 

N-au suferit de foame, a mai rămas un sac, câteva zile... s-a mai întâmplat”

„Pe mine mă cheamă când îi aduc la adăpost, că trebuie castraţi. Le-am spus că nu au voie să depăşească acea capacitate, dar au tot susţinut că n-au încotro, că trebuie să-i ia de pe străzi, că muşcă lumea”, ne-a declarat medicul veterinar Cătălin Popa, care a recunoscut că se fac dese sponsorizări de către iubitorii de animale, precum Costi, Merlin - o doamnă din Olanda care are un adăpost privat în Dăeşti, lângă Râmnicu Vâlcea, Cristina, fata care a plecat la Sibiu, Raluca etc.

Iniţial, a încercat să susţină că nu au existat probleme la adăpost: „Sunt hrăniţi bine, se face curăţenie zilnică”, apoi când a realizat că ştiam cum arăta situaţia în urmă cu o lună, a recunoscut: „Nu eu mă ocup de necesarul de hrană, de curăţenie. Nu eu sunt administratorul, mai sunt şi nişte îngrijitori...”.

A accentuat că: „Sincer, n-au suferit de foame, că a mai rămas doar câte un sac pe stoc, câteva zile... s-a mai întâmplat. Dar în astfel de situaţii apelăm la cei care ajută în general”. 

„Nu-l cunosc pe copil personal, am crezut că este vreun afacerist”

În schimb, ne-a confirmat că graţie iubitorilor de animale, acum adăpostul nu mai este suprapopulat. Un lucru îmbucurător este faptul că la Băbeni nu se fac eutanasieri, fapt confirmat şi de Costi Ţitiriga: „De când sunt eu, de doi ani şi jumătate la adăpost, nu s-a eutanasiat nici un câine. Nici mortalitate nu prea avem, mor cel mult doi - trei pe an, dar de bătrâneţe”.

Întrebat cum a ajuns să apeleze la ajutorul unui copil, medicul a rămas surprins: „Nu-l cunosc personal. Până acum, ne-am auzit doar la telefon. Ştiam că a mai ajutat adăpostul de câteva ori. Mă tot sună periodic ca să mă întrebe care mai este situaţia la adăpost. N-am ştiut că este un copil. Cu atât mai mult de la Casa de Copii. M-am gândit că este un afacerist, ceva, de se implică atât de mult în ajutorarea Adăpostului de la Băbeni”, a declarat medicul veterinar Cătălin Popa. 

     

„În urma postărilor, mulţi străini s-au implicat în adopţia câinilor de la Băbeni”

Dat fiind faptul că perioada aceasta a coincis cu pandemia de coronavirus, Costi Ţitiriga s-a pus de mai multe ori în pericol, în tot acest timp, ori de câte ori s-a dus la Băbeni, străbătând zeci de kilometri, ca să asigure mâncare pentru câini. La un moment dat, ca să-l protejeze, responsabilii de la centru l-au băgat în izolare forţată, câteva zile, până băiatul şi-a înţeles lecţia. 

Apoi, printr-o Ordonanţă Militară, s-a decis ca toate persoanele din centrele de plasament şi instituţiile de asistenţă socială să fie carantinate în instituţiile din care provin, pentru a se limita astfel răspândirea coronavirusului, iar adolescentul nu s-a mai putut duce să-şi vadă animalele dragi.

Dar a continuat să-şi susţină cauza pe pagina de Facebook. Acum, băiatul care susţine că: „Nu iubesc oamenii şi nu mă înţeleg cu ei atât de bine pe cât de mult iubesc câinii”, aşteaptă să trimită un nou transport cu hrană animalelor de la Băbeni: „Am reuşit din nou să adun 700 kg de mâncare, cu ajutorul sponsorilor. Marţi, am o promisiune că vor fi duşi acolo 70 de saci.”

Visul lui Costi este să aibă propriul adăpost pentru animalele abandonate, iar până atunci să convingă cât mai mulţi iubitori de animale de peste hotare să adopte câini din România. „Luna viitoare fac 17 ani, nu am crescut alături de mama şi tatăl meu, aşa că am învăţat singur să iert şi să iubesc. Mă simt fericit că, la vârsta mea, am reuşit să salvez sute de câini, pisici, să le hrănesc şi  să le ofer o viaţă mai bună! Îmi doresc să fac mereu asta. Sunt fericit că lumea încă se implică în protecţia animalelor, chiar dacă a apărut acest virus şi că mulţi salvatori îşi continuă activitatea... În urma postărilor mele făcute pentru promovarea câinilor din Adăpostul public Babeni, mai multe persoane din Germania, Marea Britanie, dar şi Franţa, s-au implicat în adopţia acestor animale”.

Adăpostul public de la Băbeni, aflat în subordinea Primăriei, funcţionează de aproximativ şase ani. Acum în centru sunt 50 de câini.

Vă mai recomandăm şi:

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite