VÂLCEA. UPDATE Alegerile prezidenţiale 2019: rezultate parţiale, ce câştigători se conturează

VÂLCEA. UPDATE Alegerile prezidenţiale 2019: rezultate parţiale, ce câştigători se conturează

Alegeri prezidenţiale 2019 Foto Arhiva Adevărul

Biroul Electoral Central prezintă rezultatele parţiale ale scrutinului pentru alegerea preşedintelui României programat duminică, 10 noiembrie. La nivelul judeţului Vâlcea au fost date publicităţii următoarele rezultate.


UPDATE La ora 1,30 a zilei de 11 noiembrie, BEC centralizase rezultatele a mai mult de jumătate dintre secţiile de vot din judeţul Vâlcea.

Situaţia arăta astfel: 269 de secţii din cele 433 au încheiat procesul de vot. 

Iată cum arată topul opţiunii alegătorilor care au votat în Vâlcea, în funcţie de numărul de voturi valabil exprimate:  

1. Klaus Iohannis - 36,87 %
2. Viorica Dăncilă - 31,21 %
3. Dan Barna - 10,55 %
4. Mircea Diaconu - 9,88 %
5. Theodor Paleologu - 4,53 %
6. Ramona Bruynseels - 3,02%
7. Alexandru Cumpănaşu - 1,45 %

Precizăm că nu i-am mai menţionat şi pe ceilalţi candidaţi, întrucât, în total, în cele 269 de secţii de vot din Vâlcea, la care facem referire în această analiză, nu au reuşit să adune nici 1.000 de voturi, fiecare.

Mai mult de jumătate dintre buletinele de vot alocate acestor secţii de votare nu au fost folosite sau au fost anulate. Este vorba despre 123.800 de buletine de vot, din 220.724 câte s-au distribuit în secţiile amintite.

Mai bine de 85 % dintre alegătorii care s-au prezentat la urnele de vot se aflau deja înscrişi pe listele electorale permanente. Un procent de 11,84 % reprezintă alegătorii voiajori de pe listele suplimentare. 

Din numărul de voturi, 98,31 % s-au dovedit a fi valabil exprimate, iar 1.637 - nule. 
 
Update, ora 23.30. Potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii de BEC, în Vâlcea până la această oră s-a terminat numărărea voturilor în 66 din cele 433 de secţii de votare. 

Faţă de primele rezultate pe care le-am dat publicităţii situaţia pare să fi rămas aceeaşi, în general, chiar dacă numerele s-au triplat.

Altfel spus, Klaus Iohannis conduce până la această oră în clasamentul preferinţelor vâlcenilor cu 9.597 de voturi din cele peste 26.000 de sufragii valabil exprimate. Locul II îi revine în continuare Vioricăi Dăncilă cu 7.042 de voturi şi locul III lui Dan Barna, care se află la mare distanţă de primii doi clasaţi cu doar 3.443 de voturi şi de care se apropie periculos de rapid Mircea Diaconu - 2.909. Şi în cazul celorlalţi situaţia s-a triplat, dar clasamentul a rămas neschimbat precum cel dintâi prezentat. 

Am mai remarcat că în cele 66 de secţii au fost distribuite 62.616 buletine de vot, pe listele permanente fiind incluşi 56.741 de alegători.  Un număr de 35.871 de buletine de vot, adică mai mult de jumătate au fost anulate sau neretribuite, deci vor fi casate. De asemenea, se evidenţiază un număr destul de mare de alegători voiajori - 2418 persoane fiind înscrise pe listele permanente. Doar 57 de persoane au solicitat urna mobilă în aceste secţii.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Biroul Electoral Central (BEC) va da publicităţii rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2019 în cel mult 48 de ore de la închiderea urnelor de vot. 

În acest timp, Birourile Electorale Judeţene şi Birourile Electorale din străinătate trebuie să trimită numărătoarea voturilor spre BEC, pentru a le centraliza.

Primele rezultate parţiale au fost date publicităţii după ce s-a 
încheiat numărătoarea în 24 din cele 433 de secţii de votare câte au fost deschise pentru alegerile prezidenţiale de duminică, 10 noiembrie, în judeţul Vâlcea. 

Potrivit acestora, 18.910 persoane apăreau înscrise pe listele permanente, iar 8.598 de persoane au votat până la închiderea urnelor. 700 dintre aceste persoane nu erau însă de pe raza acestor localităţi, votând pe listele suplimentare. 

În topul preferinţelor votanţilor din aceste prime 24 de secţii vâlcene , s-a clasat candidatul PNL - Klaus Iohannis, care a obţinut 3.189 din voturile valabil exprimate. Pe locul II, s-a clasat candidata PSD, Viorica Dăncilă, cu 2.278 dintre sufragii, iar pe locul III candidatul USR - PLUS, Dan Barna cu doar 1.038 de voturi.

Următorii clasaţi pe listă sunt Mircea Diaconu (897 voturi), Theodor Paleologu (443) şi Ramona - Ioana Bruynseels (310) - marea surpriză a acestor alegeri, reuşind, cel puţin în urma acestor rezultate parţiale, să surclaseze nume cunoscute precum: Viorel Cataramă - căruia vâlcenii nu-i poartă o amintire prea plăcută după ce a desfiinţat cel mai mare combinat al lemnului, iar apoi a închis şi Fabrica Elvila de la Vâlcea; Kelemen Hunor - deşi în trecut ungurii au reuşit să adune destule voturi într-un judeţ nereprezentativ pentru această etnie; Cătălin Ivan sau actorul Bogdan Stanoevici. 

Nici unul dintre aceştia n-a făcut o impresie prea bună în aceste 24 de secţii vâlcene, nereuşind să adune mai mult de 40 de voturi fiecare. Singurul care a reuşit să treacă de 100 de voturi, obţinând mai precis 125 din sufragii, a fost Alexandru Cumpănaşu.

Vă vom ţine la curent şi cu alte informaţii în măsura în care BEC va mai publica şi alte rezultate parţiale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: