Râmnicu Vâlcea: Maria Nicolae, educatoarea care îi învaţă pe copii să zâmbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o carieră de peste 30 de ani, însă iubeşte profesia de educatoare la fel ca în prima zi. A educat şi sfătuit zeci de preşcolari, pregătindu-i pentru lupta cu viaţa.

profil
NĂSCUTĂ. 19 septembrie 1954, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Liceul Pedagogic din Râmnicu Vâlcea.
FAMILIE. Necăsătorită.
Educatoarea Maria lucrează cu micuţii de mai bine de 30 de ani. Povesteşte că atunci când a păşit pentru prima dată în localul în care avea să îşi petreacă cea mai mare parte din viaţă, a găsit...un dezastru. „Lucrările la clădire abia se terminaseră. Încă nu apucaseră să facă ordine. Ne-am adunat însă toate cadrele didactice şi personalul grădiniţei şi am muncit câteva zile bune ca totul să arate imaculat pentru atunci când vor veni copiii în prima zi de grădiniţă. Este o amintire la care ţin foarte mult", povesteşte educatoarea. Fire plăcută, zâmbitoare şi comunicativă, Maria spune că cei mici îi dau energie pentru a putea înfrunta greutăţile vieţii. „Meseria de educatoare a fost pasiunea mea dintotdeauna. Înainte de 1989, lucram cu foarte mulţi copii la grupă, erau perioade când aveam şi peste 40 de micuţi în clasă, însă ne descurcam de minune", afirmă educatoarea Maria Nicolae. Chiar dacă în trecut nu existau condiţiile care sunt astăzi, copiii mergeu alături de cadrele didactice în drumeţii şi participau la tot felul de programe şi spectacole şcolare. „Încercam să suplimentăm lipsurile materiale pe care le aveam, cu mersul în diferite excursii în natură şi prin tot felul de activităţi creative. Se organizau sute de spectacole, iar copiii reuşeau să cucerească pe toată lumea. Bineînţeles că în spatelele acelor programe artistice stăteau zeci de ore de muncă", mai spune educatoarea.


A jucat în piese de teatru şi operetă


Maria povesteşte că atunci când faci ceva cu pasiune, nu mai contează cu cât eşti plătit, iar în această meserie, banul nu primează. „Dacă faci din plăcere meseria, aşa cum ar trebui să o facă toţi dascălii, atunci nu mai contează câţi bani primeşti. Datoria noastră este în faţa acestor copii cu feţe zâmbitoare ce ne umplu sufletele cu frumuseţea lor", spune educatoarea Maria Nicolae. În urmă cu ceva ani, Maria participa la foarte multe activităţi extraşcolare.„Aşa era atunci, cadrele didactice, în timpul liber, organizau spectacole pe care le pregăteam cu mult drag. Recitam, cântam, am făcut parte dintr-un cor de cameră, jucam piese la operetă. Toate aceste activităţi le făceam voluntar, fără să fim remuneraţi", adaugă Maria. Educatoarea spune că din păcate, în zilele noastre, unii părinţi ajung să îşi neglijeze copiii, din cauza faptului că acum primează locurile de muncă şi goana după bani. „Educatoarele trebuie să fie şi mamă, şi tată, şi bunică pentru copii. Noi încercăm să le oferim cât mai multă afecţiune şi să îmbinăm activităţile practice cu jocurile în aer liber. De asemenea, comunicăm foarte mult cu cei mici, pentru că ei adesea se plâng că acasă nu sunt băgaţi în seamă", afirmă Maria.


Întrebări şi Răspunsuri
Cum vi se par noie generaţi de preşcolari?
Sunt copii din ce în ce mai preocupaţi să facă totul perfect. Nu acceptă să greşească sau să nu fie pe primul loc. Sunt generaţii foarte bune, copii foarte inteligenţi care au personalitate foarte puternică.


Ce vă deranjează la părinţii de astăzi?
În general, avem o relaţie foarte bună cu părinţii. Am încercat să comunicăm, de fiecare dată atunci când am văzut câte ceva în neregulă. Disciplina copiilor este însă altfel înţeleasă de părinţii de acum.


Ce-i place
Adoră să citească şi să asculte muzică. De asemenea, îi place să călătorească, să picteze şi să petreacă timpul liber în parc alături de nepoţica ei.
Ce nu-i place
Lipsa de omenie, nepăsarea şi neglijenţa. Nu-i place că oamenii se înstrăinează şi uită unii de ceilalţi, dar şi de adevăratele valori morale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite