Râmnicu Vâlcea: Andreea Colu promovează folclorul oltenesc

Râmnicu Vâlcea: Andreea Colu promovează folclorul oltenesc

Andreea Colu

A început prin a cânta muzică religioasă, apoi a descoperit frumuseţea melodiilor populare şi acum doreşte să îi calce pe urme Mariei Ciobanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

NĂSCUTĂ. 17 aprilie 1991 la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI. Să ajungă o mare intrepretă de muzică populară.


Andreea povesteşte că a îndrăgit cântecul popular de mică, mai ales că a avut norocul să fie descoperită de preotul satului şi îndrumată să facă parte din corul bisericii. „Practic aşa a început totul. Eram la şcoala din comuna Galicea, elevă în clasa a V-a, când preotul Ion Tiţu m-a descoperit. Dumnealui m-a rugat să fac parte din grupul pe care îl iniţiase „Vocea Topologului", unde cântam alături de 50 de fete", îşi aminteşte eleva.


Face parte din corul „Vocea Topologului"


La început, tânăra a cântat alături de corul „Vocea Topologului", melodii religioase, însă, pe parcurs, au învăţat să interpreteze şi melodii populare. „Mergeam săptămânal la repetiţii, la Şcoala de Duminică. Părintele ne ajuta să alegem melodiile, dar şi să le interpretăm cât mai corect. Împreună cu acest cor am participat la zeci de concursuri şi festivaluir de folclor, dar şi de cântec religios", completează Andreea Ioana Colu. Unul din premiile care i-au rămas în suflet, este cel obţinut la un festival care s-a desfăşurat la Craiova. „Am participat la Concursul „Glas de Înger", unde împreună cu corul am obţinut Premiul I. Este una din cele mai frumoase amintiri ale sufletului meu", se confesează Andreea. Şi în prezent tânăra face parte din acest grup, fiind una dintre cele mai logevive prezenţe. „Fac parte din grup de şapte ani. Chiar dacă unele fete renunţă la cor, părintele le înlocuieşte. Cea mai mică participantă a grupului are 10-11 ani, eu fiind cea mai în vârstă", mai spune eleva.


Are costume populare vechi de 100 de ani


Pentru că şi-a dorit foarte mult să studieze muzica în profunzime, Andreea a venit la Liceul de Artă din Râmnic. „Eu pot să cânt orice gen de muzică, de la cea uşoară, la cea clasică sau la muzică populară. Mă ajută foarte mult profesorii mei de la liceu, profesorul Marian Giuran, profesoara Cristiana Popa, dar şi interpreta de muzică populară Mioara Raica", mărturiseşte Andreea Colu. Tânăra afirmă că modelul său este Maria Ciobanu, o interpretă pe care o consideră perfectă, din toate punctele de vedere. „Este într-adevăr o mare doamnă a cântecului popular românesc. O apreciez şi îmi doresc foarte mult să pot realiza şi eu măcar jumătate din ceea ce a realizat dumneaeei", afirmă tânăra. Îndrăgostită de plaiurile vâlcene, de portul tradiţional oltenesc, Andreea a reuşit să îşi strângă, acasă, o colecţie cu peste 30 de costume populare. „Mama mea se ocupă de ele pentru ca întotdeauna să arate perfect atunci când mă prezint în faţa iubitorilor de folclor. Le-a anunat de la bătrânii satului, iar unele dintre ele au peste 100 de ani", afirmă Andreea Colu. De-a lungul timpului, tânăra a participat la mai multe emisiuni folclorice de televiziune atât la posturile locale, dar şi la cele naţionale, fiind apreciată pentru vocea sa deosebită.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt melodiile tale preferate, pe care le interpretezi cu mare drag?

„Am două melodii preferate, una este din repertoriul Mariei Lătăreţu, este vorba despre „Mai ţii minte măi dragă Mărie", iar cealaltă este din repertoriul Mariei Ciobanu, o melodie mai grea, dar extraordinar de frumoară „Lie ciocârlie".


Ce zone te reprezintă cel mai bine?

„Eu reprezint zona Olteniei şi cânt melodii din Vâlcea şi Gorj, însă îmi plac foarte mult şi cele ciobăneşti din zona Vaideeni şi Sibiu. Consider că un interpret de folclor trebuie să fie familiarizat cu toate zonele ţării".


Ce-i place
Să meargă în oraş cu prietenii şi să urmărească filme bune. Este o peroasnă sinceră şi îi place să i se spună întotdeauna adevărul.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii încrezuţi şi cei care doresc să pară ceea ce nu sunt. Urăşte să fie minţită şi de asemenea, nu-i place să bârfească.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările