FOTO VIDEO Odiseea unuia dintre primele „spitale rurale“, care a fost  închis după 100 de ani de funcţionare. Va fi transformat în centru de fizioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostului „spital rural” Bălceşti, redeschisă ca Centru de Recuperare Balneo-Fizio-Terapie, Foto: Adevărul
Clădirea fostului „spital rural” Bălceşti, redeschisă ca Centru de Recuperare Balneo-Fizio-Terapie, Foto: Adevărul

Pe 1 aprilie 2011, în urma unui ordin de guvern, se închidea, printre multe spitale din România, şi unul de tradiţie din Bălceşti - Vâlcea. La nici o săptămână, un om murea la poarta unităţii, proaspăt renovată şi dotată la standarde europene. În acest an, 60.000 de locuitori vor putea beneficia din nou de servicii medicale aproape de casă într-un centru dotat cu 40 de paturi.

GALERIE FOTO 

După opt ani, în locul unuia dintre primele „spitale rurale din România”, transformat ulterior în azil de bătrâni, se va redeschide un Centru de Recuperare Balneo - Fizio - Terapie, ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean Vâlcea. Acesta va ocupa un nivel din clădirea fostului Spital Bălceşti, va avea în dotare  40 de paturi, iar activitatea va fi deservită de 27 de angajaţi.

Se preconizează că lucrările de amenajare şi restul procedurilor necesare se vor derula până în vară, când se doreşte să aibă loc deschiderea acestei noi unităţi. Sarcina amenajării spaţiului îi revine Primăriei Bălceşti care trebuie să aloce în acest sens 150.000 de lei.

Miercuri, 6 februarie, a avut loc ultima întâlnire săptămânală a comisiei aflată în subordinea şefului administraţiei judeţene, care se ocupă cu demersurile necesare pentru deschiderea noului centru. În cadrul acesteia s-a stabilit ce investiţii trebuie făcute pentru evaluarea şi autorizarea spaţiului, în aşa fel încât în luna mai să poată fi parcursă procedura de contractare a serviciilor medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Până acum s-au făcut primele estimări ale bugetului şi ale structurii de personal, dar şi planul de amenajare şi schiţele spaţiului. 

Tot Primăria Bălceşti şi-a asumat sarcina de a suporta şi cheltuielile cu utilităţile acestui centru. 

„Imediat cum aceste angajamente vor fi îndeplinite, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea va proceda la întocmirea Organigramei şi a Statului de funcţii cu personalul medical, astfel încât Consiliul Judeţean Vâlcea să aprobe aceste documente refăcute. Ulterior, vor fi depuse distinct în procedura de contractare a serviciilor medicale cu Casa Asigurărilor de Sanătate Vâlcea”, a declarat directorul Spitalului Judeţean Vâlcea, dr. Dan Ponoran.

image

Dr. Dan Ponoran, directorul Spitalului Judeţean Vâlcea

Istoric

Unitatea, deschisă în 1890, fiind la acea vreme „unul dintre primele spitale rurale din România”, a deservit peste 55.000 de  oameni, din localitate şi 14 comune arondate, până în urmă cu opt ani. Vorbim despre spital rural pentru că Bălceşti a fost până în 2002 comună.

În 2011, în urma unui ordin al Ministerului Sănătăţii, o serie de spitale din România au fost închise. Printre ele şi cel Bălceşti, din sudul judeţul Vâlcea, locul de baştină al inventatorului stiloului, Petrache Poenaru.

La câteva zile după închidere, un om dintr-o comună învecinată avea să moară chiar la poarta unităţii, pentru că rudele nici nu aflaseră că spitalul nu mai funcţiona. Deşi avea doar 41 de ani, a făcut infarct şi nimeni nu l-a putut ajuta. 

La fel s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani, când o femeie a murit pe străzile oraşului Bălceşti, pentru că medicii nu au ajuns la timp să îi acorde primul ajutor. Soţul acesteia avea să declare ulterior că a urit cu zile, şi că ar mai fi existat o speranţă dacă spitalul nu ar fi fost închis. „Dacă ai nevoie de medic trebuie să te duci la Vâlcea sau la Craiova“.

De la închidere, mii de vâlceni au fost nevoiţi să meargă zeci de kilometri la spitalele din judeţul vecin - Dolj, ori la Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea. Din acest motiv, spitalul a fost catalogat ca fiind al săracilor şi bătrânilor care nu-şi permiteau să străbată cel puţin 45 de kilometri până la cel mai apropiat serviciu medical.

Straniu a fost faptul că, înainte de a fi închis, în 2010, se investea în această unitate jumătate de milion de lei pentru modernizare. Mare parte din aparatura medicală, achiziţionată pe fonduri europene de 100.000 de euro, nici nu a apucat să fie folosită. Şi acum este tot în ţiplă.

„Într-o ţară în care nu avem suficiente spitale, aparatura noastră nouă nu poate să fie folosită”, povestea în urmă cu un an reporterilor „Adevărul” fostul administrator al spitalului, Daniela Păpădie.

Aparatura fostului Spital Bălceşti - Vâlcea Foto Adevărul

Experiment eşuat

După desfiinţare, spitalul s-a transformat pentru o perioadă determinată în cămin de bătrâni aduşi din toată ţara. Cheltuielile fiind suportate de comunitatea locală, lipsa de fonduri a fost cea care a dus în final la închiderea căminului în 2015.

A fost un prim experiment nereuşit, după ce acest spital, din sudul judeţului Vâlcea, funcţionase fără întrerupere timp de mai bine de un secol.

Acum se încearcă un al doilea experiment. Administraţiile locale nu s-au împăcat deloc cu gândul de a avea o clădire, aparatură, chiar şi personal medical interesat s-o deservească, dar şi localnici care le reproşeze că au lăsat spitalul să se închidă. De ani de zile acestea se luptă pentru redeschiderea unităţii, făcând nenumărate memorii, interpelări şi adrese către Guvern şi parlamentari. 

„Sătui de adresele noastre, cei de la minister ne-au transmis în final că redeschidere spitalului nu este de competenţa lor. Ea revine ordonatorului principal de credite – Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Prin urmare, toate demersurile noastre trebuie îndreptate către Consiliul Judeţean pentru a reintroduce posturile în statul de funcţii al spitalului”, declara primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

Numai că, mai spune acesta, în acte unitatea apărea că încă funcţionează, dar în realitate acest lucru nu se mai întâmpla. „Noi apăream pe hârtie. În structura spitalului apărea centrul de zi cu 13 paturi, un centru cu trei specialităţi: interne, pediatrie şi obstetrică-ginecologie. Tot în acte se specifica şi că centrul nu funcţionează pe motiv că nu sunt cadre medicale. Ulterior, am descoperit că totul se întâmpla pentru că  posturile nu erau prinse în statul de funcţii, din 2015. S-a acţionat politic atunci, pentru că urma campania. A fost exact cum ne-au spus cei de la minister: nu funcţiona pentru că nu era prinse posturile în statutul de funcţii”, a mai explicat Aleca.

image

Constantin Aleca, primarul oraşului Bălceşti - Vâlcea

Odată descoperită hiba din sistem, s-a găsit şi noua formulă sub care să funcţioneze iarăşi unitatea medicală. Pe viitor, urmează să fie deschise şi alte secţii care să asigure asistenţa medicală pentru locuitorii din această zonă, potrivit declaraţiilor şefului administraţiei judeţene.

În Vâlcea mai există un astfel de centru public, unul cu tradiţie, renumit din timpurile regimului comunist, unde afecţiunile multor români şi-au găsit alinare şi care funcţionează în condiţii improprii într-o staţiune balneoclimaterică, de pe Valea Oltului, într-o zonă de tranzit, pe un drum european – Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti. 

Pe lângă aceasta, la o simplă căutare pe net, descoperi o mulţime de clinici şi cabinete private destinate recuperării medicale şi chiar un spital privat în Râmnicu Vâlcea, care la momentul deschiderii, din urmă cu cinci ani, a fost considerată cea mai modernă unitate de profil din Oltenia: Balneomedcenter. 

„Vom avea în oraşul Bălceşti o secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, pe care o vom dezvolta, în timp, prin înfiinţarea şi a altor servicii medicale. Deocamdată, vom începe cu o secţie de recuperare medicală şi fizioterapie şi o componentă de gardă medicală de urgenţă, la domiciliu, absolut necesară pentru rezolvarea urgenţelor medicale, date fiind distanţele foarte mari dintre oraşul Bălceşti şi cele mai apropiate spitale la care pot apela cetăţenii lui, în cazurile în care au nevoie urgentă de asistenţă medicală”, declară preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Primarul din Bălceşti, Constantin Aleca mărturisea şi el în urmă cu ceva timp: „Dacă văd spitalul deschis, nu mă mai interesează nimic, pot să îmi dau şi demisia”, explicând că nu ţine „cu dinţii de scaunul de primar” şi că singurul lui interes este de a reda dreptul la o viaţă mai bună şi la servicii medicale aproape de casă localnicilor din Bălceşti şi împrejurimi.  

Iată ce declara acesta, în urmă cu un an, reporterilor „Adevărul”: 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite