FOTO Opincar din tată-n fiu. Povestea lui Alexandru Ilinca, meşterul care creează opinci la oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copil fiind, Alexandru Ilinca a învăţat meseria de la tatăl său. Acum este unul dintre cei mai căutaţi meşteşugari din România şi se poate lăuda că i-a învăţat să facă opinci chiar şi pe americani.

Alexandru Ilinca s-a născut în localitatea vâlceană Orleşti şi a învăţat să lucreze opinci de la tatăl său, Gheorghe Ilinca, opincarul comunei. A plecat din satul natal tocmai pentru a scăpa de opinci şi, zeci de ani, a fost croitor.  S-a reapucat de opincărie după ce a constatat că, la târgurile meşterilor populari, nimeni nu avea opinci de vânzare. Aşa că, imediat ce a ieşit la pensie vâlceanul a început să argăsească din nou pielea de porc. 

“Am învăţat meserie de la tatăl meu, dar nu am practicat-o pentru că am fost croitor. După ce am ieşit la pensie, am considerat că trebuie să continui tradiţia astfel încât acest meşteşug să nu dispară. Tatăl meu mi-a dat imboldul de a mă apuca de treabă, am văzut că, la târguri, nu expune nimeni opinci, că era o verigă lipsă. În ţară mai sunt puţini oameni care fac opinici, iar tinerii nu se înghesuie să mai înveţe “ spune Alexandru Ilinca. 

Procedeul de confecţionare a opincilor e destul de dificil, mai ales dacă se lucrează cu piele de porc sau vită ca acum 200 de ani.

“Opinca adevărată se face din piele de porc care se argăseşte cu coajă de arin. Coaja se fierbe până capătă o culoare închisă, pe urmă se ţine la argăsit o săptămână. Uscarea se face la umbră, altfel îşi pierde elasticitatea. Înainte, se făceau opinci şi din scoarţă de copac, din coajă de cireş, că oamenii erau săraci”, povesteşte opincarul.

Cele mai căutate opinci sunt însă cele din piele industrială. Alexandru Ilinca se plânge că materialul tăbăcit industrial pe care-l foloseşte e destul de greu de găsit în România, aşa că este nevoit să apeleze la bunăvoinţa unui prieten din Italia care-I trimite în ţară pielea.  Ocazional, vâlceanul mai cumpără piele şi de la o fabrică de lângă Braşov.

Pentru opincile din piele de porc, meşterul munceşte o zi întreagă în timp ce, pentru confecţionarea unei perechi din piele industrială lucrează aproximativ două ore. 

image

Americanii au luat notiţe despre cum se fac opincile

În 2013, opincarul vâlcean a fost selectat să-i înveţe cum se confecţionează opincile şi pe americanii care au trecut pragul muzeului “Astra” din Sibiu.  La finalul cursului, toţi studenţii americani de la Universitatea New York au plecat acasă cu câte o pereche de opinci. 

“Le-a plăcut foarte mult, la un moment dat mi-au spus că au senzaţia că zboară când sunt încălţaţi cu opinci, că trăiesc o senzaţie unică. Sincer vă spun, nu glumesc, au fost foarte încântaţi!  Fiecare dintre cei 17 tineri s-a întors în America cu câte o pereche de opinci. Toţi mă întrebau dacă pot să iasă la iarbă verde încălţaţi cu opinci, dacă rezistă. Le-am spus şi eu că românii au câştigat războaie încălţaţi în opinci”, mai povesteşte Alexandru Ilinca.

Vâlceanul a fost invitat şi în acest an la Sibiu pentru a-I învăţa pe studenţii străini cum se fac opincile. În vară, la muzeul Astra sunt aşteptaţi şi două serii de studenţi de la o universitate din America. Meşterul regretă doar că tinerii din România nu arată acelaşi interes pentru tradiţie şi că doar unul dintre fiii săi a învăţat să confecţioneze opinci. Acesta lucrează în Italia şi nu are de gând să revină prea curând în ţară ori să se apuce de opincărie.

O prezenţă ieşită din comun la târguri

Meşterul vâlcean mai este invitat la “Simfonia Lalelelor” de la Piteşti şi “Cocoşul de Hurez” din Vâlcea. Marea supărare a opincarului este că, în acest an, nu poate onora toate invitaţiile primite de la organizatorii târgurilor din cauza unor probleme de sănătate.

Alexandru Ilinca a participat până acum la zeci de târguri naţionale şi a reuşit să impresioneze cu munca sa de la tineri până la miniştri, vedete de televiziune sau cântăreţi de muzică populară. Printre cei care au trecut pe la standul său se numără ministrul Daniel Constantin sau “Dezbrăcatu”, unul dintre realizatorii Prima TV.

La toate târgurile la care este invitat, Alexandru Ilinca poartă costum ţărănesc iar prezenţa sa îi duce pe vizitatori cu gândul la strămoşii daci. 

Alexandru Ilinca este şi un cunoscut colecţionar de articole vestimentare purtate de ţăranii români. Colecţia sa cuprinde, printre altele, aproximativ 60 de perechi de opinici, cea mai veche pereche a fost purtată de un ţăran vâlcean din zona Horezu în secolul al XIX-lea, pe la 1870. Un alt obiect vechi la care ţine foarte mult este o vestă cusută în urmă cu 200 de ani de o femeie din Costeşti. Majoritatea lucrurilor vechi le-a cumpărat de la rude sau oameni de la ţară care le aruncaseră prin podurile caselor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite