CET vrea să preia exploatările miniere de pe „Drumul oaselor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare consumator de cărbune, CET Râmnicu Vâlcea, vrea să preia minele de la Berbeşti şi Alunu şi să le rentabilizeze.

Restructurarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi disponibilizarea până în anul 2018 a 1.000 de oameni, a pus pe jar producătorul de energie termică CET Râmnicu Vâlcea, cel mai mare consumator de cărbune provenit de la Exploatările Miniere (EM) Berbeşti şi Alunu, ce aparţin SNLO. „Noi, CET-ul, ne dorim să preluăm activitatea celor două mine Berbeşti şi Alunu şi să le eficientizăm. Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a înaintat un Memoriu primul-ministru şi ministrului Economiei, la care au achesat şi directorii de la Oltchim şi Uzinele Sodice Govora, principalii consumatori de abur tehnologic de pe platforma industrială. Dacă Guvernul va aproba acest lucru, vrem să înfiinţăm Complexul Energetic Vâlcea, sau poate vom găsi o altă denumire, însă până acum, nu am primit niciun răspuns", a spus ing. Ion Cocleţ, director termoficare urbană din cadrul CET Râmnicu Vâlcea. Până una alta, SNLO urmează să fie integrată cu complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova dar şi cu includerea EM Berbeşti şi Alunu în Compania Energetică Oltenia. „Aprovizionarea CET-ului cu cărbune din alte bazine miniere, cum ar fi cel de la Motru, ar determina creşterea preţului final al cărbunelui cu 25 la sută, implicit a tarifului aplicat populaţiei de CET, dar şi creşterea preţurilor produselor livrate de cei doi mari consumatori de abur tehnologic, Oltchim şi Uzinele Sodice Govora", a spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.


Preţul cărbunelui, mărul discordiei


SNLO a dat primele semne că vrea să scumpească preţul cărbunelui, înaintând o adresă către CET Râmnicu Vâlcea, cu un act adiţional la contractul de furnizare a cărbunelui, prin care anunţa că pentru cantitatea de 130 mii tone de cărbune solicitată, în anul 2012, preţul de livrare al cărbunelui se majorează la 32,5 lei/Gcal, exclusiv TVA şi accize, faţă de 31,1 lei/Gcal., fără TVA şi accize cât fusese stabilit prin contract. „CJ Vâlcea a organizat o întâlnire în care au fost prezente conducerile CET, Oltchim, Uzinele Sodice şi Primăria Râmnicului, dar nu a venit nimeni din partea SNLO. Este adevărat că SNLO încearcă să mărească preţul, dar preţul trebuie negociat", a mai spus ing. Ion Cocleţ. Tot mai multe voci susţin că înfiinţarea Companiei Energetice Oltenia presupune punerea monopulului pe preţul cărbunelui. „CET Râmnicu Vâlcea a reuşit să achite datoriile restante faţă de SNLO, printr-un împrumut bancar. Printr-un protocol al CJ Vâlcea, cu SNLO, s-a reuşit ca decontările curente pentru cărbunele livrat să se facă la 60 de zile şi nu la 30 de zile cum era până acum", a spus Ion Stanciu, consilierul preşedintelui CJ Vâlcea. Dacă cărbunele de pe... „Drumul oaselor", cum era denumit cândva lignitul care venea din cele două mine vâlcene, va trece în „grădina" CET-ului, rămâne de văzut.


CET consumă anual 2,1 milioane tone de cărbune


Pentru realizarea energiei termice şi electrice, CET Râmnicu Vâlcea consumă anual de la EM Berbeşti-Alunu, 2,1 milioane tone de cărbune. CET are în derulare un proiect de modernizare de 73,48 milioane de euro, având drept strategie de producerea energiei electrice şi termice, utilizarea cărbunelui.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite