Violett şi Daisy Vincent, surorile siameze care umpleau sălile spectacolelor de revistă din Londra la începutul anilor `30

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1929 publicul londonez a fost facinat de apariţia stranie pe scena teatrelor de revistă a două surori gemene. Nu neapărat talentul sau frumuseţea ieşită din comun a celor două actriţe atrăgea curioşii sau pasionaţii de revistă în sălile de teatru, ci o anomalie care le obliga pe cele două dive să apară împreună tot timpul pe scenă: erau surori siameze.

Oamenii erau vrăjiţi de ideea că două persoane, care aveau trupurile unite de la natură, în zona plămânilor, puteau să cânte şi să danseze după o coregrafie creată special pentru ele.

Violet şi Daisy Vincent proveneau dintr-o familie înstărită, fiind înfiate de unchiul lor, baronetul Vincent. Au refuzat mult timp propunerile producătorilor de revistă care le-au curtat ani de zile, până ce le-au convins să-şi transforme defectul fizic într-un atuu.

Au acceptat oferta abia când unchiul lor a încetat din viaţă şi au fost nevoite să înceapă o carieră artistică pentru a se putea întreţine. Succesul nu s-a lăsat aşteptat, astfel că de la debut au devenit principala atracţie a sălilor de spectacole din Anglia la începutul anilor ’30. Răsunetul reprezentaţiilor celor două surori siameze de pe scenele londoneze a ajuns până în România, iar ziarele de tip tabloid din acea perioadă au rezervat pagini întregi pentru a scrie despre această performanţă aparte.

720 de spectacole cu casa închisă

În numărul din ianuarie 1935, revista Ilustraţiunea română a rezervat o pagină pentru a descrie pe larg povestea surorilor, iar textul era însoţit de fotografii care surprindeau momente din viaţa de artiste a lui Violet şi Daisy.

„Într-un mare music-hall din Birmingham, ţine afişul de aproape 2 ani numărul senzaţional al surorilor siameze, Violett şi Daisy Vincent, care apar în fiecarea seară pe scenă, cântând cuplete şi dansând într-un balet, special creat pentru ele. Succesul lor e datorit în special curiozităţii englezilor, cari, de 720 de seri nu se mai satură admirând perechea destul de graţioasă a celor doi monştri. (Cuvântul e întrebuinţat ca expresie ştiinţifică deoarece surorile din Birmingham sunt foarte drăguţe). Cupletul lor de rezistenţă, pe care îl debitează de ani de zile cu acelaşi succes, e aclea care arată deosebite avantagii pe care le au surorile siameze. Cu câteva grame de umor englezesc, vă închipuiţi că versurile sunt îndeajuns de caraghioase”, se arată într-un articol publicat în Ilustraţiunea română şi dedicat exclusiv celor două dive siameze.

Din păcate Daisy şi Violett nu au putut fi despărţite chirurgical, deşi medicii reputaţi au încercat acest lucru. Radiografia a dovedit că cele două surori împărţeau un plămân, ceea ce făcea imposibilă operaţia de separare.

Daisy pasionată de matematică, iar Violett - de viaţa mondenă

Erau două personalităţi total diferite, scrie presa acelor timpuri. Violett era mult mai romantică, atrasă de modă şi de viaţa mondenă, în timp ce Daisy era mult mai realistă şi pasionată de matematică.

„Daisy e o admirabilă pianistă, pe când Violett nu ştie decât să cânte şansonete vesele. Violett desenează cu talent, Daisy stă ore întregi aplecată asupra tablelor de logaritmi, fiind o matematiciană desăvârşită. Daisy ar fi vrut să urmeze facultatea de matematici, însă Violett preferă să-şi petreacă timpul în saloanele caselor de modă, la teatru sau la cinematograf. Destinul a făcut ca Violett să învingă pornirile serioase ale surorii sale. Baronetul Vincett a murit ruinat şi fetele s-au văzut dintr-o dată silite să-şi câştige singure existenţa”, se arată în articolul din Ilustraţiunea românească.

Promovate de impresarul lui Rudolf Valentino

Cel care a reuşit pe cele două siameze să accepte să joace într-un spectacol de revistă a fost Lioyd Rechmann, impresarul care l-a lansat şi pe mult mai celebrul Rudolf Valentino.

Debutul l-au avut la Londra în 1929, iar succesul a fost unul răsunător.

“Curiozitatea publicului, atras de o reclamă dibace, a adus impresarului câteva milioane şi a asigurat fetelor o situaţie admirabilă. De 5 ani, Violett şi Daisy apar pe scenele diverselor music-halluri din Anglia şi mai sunt încă numeroase oraşe pe insulă cari nu au fost vizitate. De doi ani sunt în Birmingham şi joacă în ficecare seară cu casa închisă. Reţetele sunt colosale şi surorile Vincent sunt astăzi posesoarele unei averi considerabile”, notează autorul articolului.

În ciuda acelei malformaţii care le făcea inseparabile, Daisy şi Violett erau curtate şi înconjurate de tineri din înalta societate. Violett, despre care se spune că avea chiar un comportament frivol, chiar a fost cerută în căsătorie, însă mariajul a fost blocat înainte de a începe pentru că justiţia acelor vremuri nu a permis o astfel de uniune.

Tânăra, care atunci avea 28 de ani, s-a resemnat şi a înţeles că singurul partener care îi va fi în permanenţă alături va fi sora ei, Daisy, mult mai cultă şi raţională. Daisy, în ciuda averii care îi permitea să ducă o viaţă fără griji, nu a renunţat niciodată la studiile sale în domeniul matematicii şi chiar i s-a propus să aibă o carieră didactică la Cambridge.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite