Unul dintre autorii celui mai penibil jaf din România, eliberat. A furat 1 milion de euro, deşi nu ştia să numere banii

Unul dintre autorii celui mai penibil jaf din România,
eliberat. A furat 1 milion de euro, deşi nu ştia să numere banii

Cel mai mic dintre autorii furtului milionului de euro din Ploieşti, eliberat din închisoare   FOTO: ADEVĂRUL

Alexandru Tănase, unul dintre autorii jafului de 1 milion de euro de la Ploieşti, petrecut în iarna anului 2011, a fost eliberat condiţionat din închisoare. Tănase, care la data săvârşirii faptei avea doar 16 ani, a fost condamnat de instanţa de fond la 6 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru furt calificat, dar judecătorii de la Curtea de Apel i-au redus pedeapsa la 4 ani şi 6 luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tânărul a fost eliberat condiţionat de Judecătoria Ploieşti, în noiembrie 2016, la solicitarea Comisiei de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploieşti unde a fost încarcerat. El a executat doar trei ani din pedeapsă.

Alexandru Tănase a devenit vedetă naţională în ianuarie 2011, atunci când, împreună cu prietenul său, Adrian Ionuţ Lazăr (18 ani, la data săvârşirii faptei) au dat peste o adevărată comoară, un cufăr plin cu un milion de euro, ascuns într-o casă aflată în construcţie, undeva a ieşirea din Ploieşti spre Bucureşti.

Cei doi s-au întâlnit în noaptea de  13 spre 14 ianuarie pentru a merge la furat. Nu erau hoţi de talie mare, ci dădeau spargeri mărunte fie la magazine de cartier, fie prin curţile oamenilor. În noaptea aceea, Alexandru şi Ionuţ au zăbovit pentru câteva zeci de minute într-o casă nelocuită, aflată încă în construcţie, pentru a mânca ceva. Au întins masa pe un cufăr găsit sub o scară interioară.

 După ce au terminat de mâncat, unul dintre ei a ţinut să verifice ce se află în geamantanul transformat în masă. Atunci au descoperit comoara, pentru ei doar bani mulţi, pentru că erau semianalfeţi şi nu cunoşteau valoarea banilor.  Tănase era neşcolarizat, iar prietenul său, deşi cu doi ani mai mare, nu frecventase nici el orele de matematică. Au împărţit bancnotele pe culori fără să realizeze că au în mână nu mai puţin de un milion de eruo.

 Banii aparţineau Mariei Eftimie, o asistentă medicală pensionară, care vânduse mai multe hectare de teren pe care le moştenise. Fiind în perioada crizei financiare, femeia s-a temut să lase banii în bancă, aşa că a decis să-i păstreze “la saltea”, într-un imobil nelocuit aflat lângă casa părinţilor săi, persoane în vârstă, trecute de 80 de ani la acea vreme.

Lăutarii din satul Rachieri au primit bani cu teancul

După ce şi-au îndesat banii aşa cum au putut, prin haine, cei doi tineri s-au întros în Valea Călugărească unde s-au oprit în prima cârciumă şi au petrecut până în zori. S-a spus la acea dată că lăutarii căre s-au nimerit să le cânte celor doi hoţi,  oameni s-au făcut. Tănase şi Lazăr au împărţit bani în stânga şi în dreapta cu teancul, aşa cum văzuseră ei că face Gigi Becali. La ancetă n-au fost în stare să cuantifice cât au cheltuit în acea noape de pomină.

 Ziua au mers la magazine şi şi-au cumpărat treninguri scumpe. Evident vorba s-a dus repede în satul Rachieri din Valea Călugărească, iar golanii mai mari din zonă au început să-şi pună întrebări, pentru că nimeni nu-şi putea explica de unde aveau cei doi amărâţi atâţia bani să petreacă cu lăutari şi să-şi ia lucruri scumpe.

Jefuitorii tâlhăriţi de golanii din sat

La câteva zile de la comiterea jafului, Tănase şi Lazăr au fost atacaţi de un grup de bărbaţi care aflaseră ca cei doi au dat de bani. I-au păzit şi i-au alergat pe uliţele din comună şi au reuşit să le ia o parte din bani. Nici de data aceasta, anchetatorii nu au reuşit să stabilească o sumă exactă. Tot din gură în gură s-a aflat că tâlharii ar fi ascuns banii într-o groapă săpată pe un câmp aflat la ieşire din Rachieri, dar nimeni nu a putut confirma această informaţie, iar banii, dacă au fost ascunşi acolo, nu au mai fost recuperaţi de poliţişti.

Cu banii furaţi de la Tănase şi Lazăr, tâlharii au încercat să fugă din ţară, dar au fost prinşi în vama Nădlag, astfe că, în final, în faţa instanţei au ajuns nouă persoane în total, acuzate de furt calificat şi tâlhărie. În medie, 8 ani pentru fiecare în parte, cu excepţia minorului pe atunci, Tănase, care, aşa cum spuneam la început, a primit doar 4 ani şi şase luni de carceră.

Păgubita nu a fost crezută de  poliţişti că i s-a furat un milion de euro

Când Maria Eftimie a venit să anunţe Poliţia că i-au dispărut un milion de euro, n-a prea fost luată în seamă de prima data. Surse judiciare spuneau atunci că femeia a fost nevoită să aducă dovezi că deţinea o aşa sumă de bani. A venit cu extrasul de la banca unde depusese inţial milionul de euro şi cu alte documente prin care arăta că banii fuseseră câştigaţi în urma unei tranzacţii imobiliare.

Într-un final, Poliţia Prahova s-a apucat de anchetă. Au avut loc mai multe percheziţii în Valea Călugărească şi la Ploieşti. La domiciliul lui Tănase a fost găsită doar o mică parte din suma dispărută. Aproape 30.000 de euro. Banii fusesră împărţiţi în fişicuri şi ascunşi în peretele casei, în horn etc. Doar un sfert din suma furat a mai fost recuperată de păgubită.

Tănase trebuie să dea înapoi 871.920 euro

Instanţa de Apel a stabilit la data condamnării ca Alexandru Tănase să-i plătească despăgubiri Mariei Eftimie în valoare de 871.920 euro, dar banii nu au fost achitaţi nici în prezent, spun unele surse din Poliţie.

De asemenea, judecătorii i-au obligat pe autorii furtului să-i dea femeii păgubite o maşină de spălat şi un televizor, bunuri găsite în urma percheziţiilor în casa unuia dintre hoţi şi despre care s-a spus că au fost cumpărate cu banii furaţi.

Ceilalţi autori ai jafului se află în continuare în spatele gratiilor pentru că mai au de executat ani grei de închisoare. Unul dintre ei, Gerogian Adrian Nistor, condamnat la 7 ani în dosarul jafului de un milion de euro, a ajuns să facă afaceri în spatele gratiilor.

Acesta făcea parte dintr-un grup de alţi deţinuţi în cadrul Penitenciarului Ploieşti care cereau bani pentru protecţie colegilor de celulă. Nistor s-a ales cu un nou dosar penal, acuzat fiind de şantaj şi trafic de influenţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările