Prea frumos pentru a fi adevărat. Prahova, patria escrocilor și a naivilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar în ultimele săptămâni, mai mulți prahoveni au rămas fără importante sume de bani după ce au căzut în plasa șarlatanilor. Metodele tot mai diversificate prin care operează escrocii, ingeniozitatea și talentul actoricesc, demne de o cauză mai bună, îi uimesc și pe polițiști.

Începutul de an a fost unul cum nu se putea mai rău pentru un bărbat în vârstă de 84 de ani din comuna Puchenii Mari. Pe 4 ianuarie, omul s-a trezit la poartă cu doi necunoscuți care s-au dat cunoștințe ale fiicei sale. Foarte binevoitori, cei doi i-au spus bătrânului că trebuie să-i dea 100 de lei, împrumutați de la fiică, dar au nevoie de rest, pentru că au doar o bancnotă de 200 de lei. Soția omului s-a îndreptat către o cameră unde ținea banii, s-a răzgândit pentru că i s-a părut ceva în neregulă și a dat înapoi bancota de 200 de lei. A fost cam târziu însă, pentru că oamenii au observat, la scurt timp, că din locul unde își țineau economiile au dispărut 3.200 de lei.

Acesta este unul dintre cele mai noi exemple de înșelăciune și o diversificare a modurilor clasice de operare. „Infractorii creează tot timpul alte scenarii, cât se poate de verosimile, inventează capcane în care își atrag victimele și își joacă la perfecție rolurile. Din păcate, la capitolul spectacol, nu se lasă mai prejos nici cei care se lasă atrași în acest joc, dând dovadă de mare naivitate", ne-a spus Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova. Profilul victimelor, în acest caz, este, însă, unul clasic: persoane în vârstă, încrezătoare în străini și în persoane despre care cred că sunt reprezentanți ai autorităților, ușor de convins atunci când infractorii dețin chiar și puține date personale despre familia acestora.

Suspecții care i-au lăsat fără 3.200 de lei nu au fost prinși, iar poliția a dat publicității semnalmentele acestora: doi bărbați, unul de 1,70-1,75 m înălțime, altul cu 10 centimetri mai înalt, cu staturi astenice, unul brunet, iar un altul cu tenul deschis. Ambii purtau șepci, blugi și geci închise la culoare.

Țeapa cu SMS-uri

După un scenariu asemănător, în celălalt capăt al județului, la Măneciu, în luna decembrie, doi indivizi au venit acasă la o femeie, căreia i-au spus că fiul acesteia a comandat aparatură de masaj în valoare de 2.500 de lei și, pentru a dovedi că sunt serioși, i l-au dat la telefon pe „băiat". După ce și-au primit banii și aceștia au dispărut și sunt căutați de polițiști.

Și clasica înșelătorie cu premiile prin SMS și-a dovedit eficiența în ultimele săptămâni în Prahova. O femeie din Vălenii de Munte a plătit în luna decembrie mai multe sume, prin transfer bancar, după ce a fost informată că a câștigat un premiu de 500 de euro, oferit de un operator de telefonie mobilă și un altul de 5.000 de euro, din partea unui post de televiziune. Abia când i se tot cereau sume cu titlul de comision , și-a dat seama că este victima unei înșelătorii și a anunțat poliția. În mod asemănător, angajata unei firme de telefonie din Ploieşti i-a dat unui necunoscut, de bunăvoie, coduri de reîncărcare a cartelelor, în valoare totală de 9.400 de lei, crezând că discută cu un angajat de la Relaţii Clienți care i-a spus că se implementează un sistem informatic nou.

Prea frumos să fie adevărat

Lecția că „ceea ce pare prea frumos ca să fie adevărat cu siguranță nu este așa" pare că nu a fost învățată de nici una dintre aceste victime. Din păcate, promisiunea unui câștig ușor este o armă imbatabilă a infractorilor. „Dacă se primește o astfel de ofertă, care, în cel mai probabil caz, se va dovedi că a fost o tentativă de înșelăciune, trebuie contactat personal un reprezentant autorizat al firmei respective. Apoi, este bine să fie anunțată poliția, pentru a putea fi prinși cei care fac bani frumoși din activități de acest gen, fiindcă, în general, este vorba despre persoane aflate în atenția poliției sau, mai grav, care săvârșesc acest gen de infracțiuni chiar din penitenciare", ne-a spus și Daniel Radu, purtător de cuvânt al IJP Prahova.

Alte metode folosite de infractori, dezvăluite de polițiști

Descântecele și vrăjile - infractorii substituie bani, bijuterii, telefoane mobile folosite pentru descântat și le înlocuiesc cu bunuri fără valoare sau cer bani pentru rezolvarea diverselor probleme de carieră și familie. O tânără din Valea Călugărească care pretindea că are puteri paranormale i-a promis unui bărbat din Alba că îi va ghici viitorul şi îi va rezolva problema căsniciei, în schimbul a peste 7.000 de lei.

Relațiile - infractorii se laudă că au relații la poliție, pașapoarte, instanțe sau primărie și pot oferi ajutorul contra cost, pentru a unge „rotița" principală, de obicei șefi în posturi cheie

Șmenul - este practicat de bișnițari. „Șmenul" este un teanc de hârtii de forma unor bancnote, dintre care sunt autentice doar cea de deasupra și ultima din teanc. Aceștia pun la repezeală teancul în mâna victimei, apoi escrocii dispar, pretextând că a venit poliția. Victima rămâne cu un teanc de hârtii fără valoare

Tinichele - Nu cumpărați verighete, inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la cetățeni străini sau bișnițari. Solicitați vânzătorului să autentifice marfa la o unitate de bijuterie. Veți constata că vânzarea va fi anulată pe loc.

Vracii - Dacă sunteți suferind, nu apelați la vraci. Aceștia sunt, de cele mai multe ori, șarlatani!

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite