Povestea lui Paul D. Constantinescu, unul dintre cei mai mari compozitori români, nominalizat la Palme d’Or

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de muzicologi unul dintre cei mai reprezentativi compozitori după George Enescu, ploieşteanul Paul D. Constantinescu a fost un vizionar al timpului său care a semnat, cel puţin pentru muzica românească, numeroase premiere.

Paul Constantinescu s-a născut pe 30 iunie 1909 la Ploieşti, într-o familie de intelectuali. Şi-a început studiile muzicale în oraşul natal, dar le-a continuat la Conservatorul din Bucureşti (1929-1933), avându-i ca profesori pe Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Dimitrie Cuclin, nişte titani ai epocii. Din 1933 şi până în 1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt şi Joseph Marx.

A revenit în ţară şi a fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. A fost violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din Bucureşti. A realizat culegeri de folclor, a susţinut prelegeri, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune şi a fost consilier pentru secţia de cinematografie în Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română.

„Muzica noastră conţine totul şi ne poate da totul“

Întreaga creaţie a lui Paul Constantinescu este orientată spre valorificarea valenţelor folclorului şi ale melosului psaltic, bizantin. A compus practic în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie. De asemenea, „oratoriile“ sale bizantine, primul concert pentru harpă şi orchestră, opere şi librete de teatru, jucate pe scene internaţionale, dar şi muzică de film, din care poate fi amintit nominalizatul la Palme d’Or „La moara cu noroc“ (1955) sunt tot atâtea inovaţii ale acelor timpuri, aduse domeniului.

Din nefericire, muzica sa religioasă nu a putut fi cântată în România în deceniile de dictatură comunistă, cu o singură excepţie. Una din marile creaţii ale muzicii sacre, cum s-a impus în conştiinţa europeană, Oratoriul bizantin de Crăciun, „Naşterea Domnului” a fost interpretat în primă audiţie absolută la 21 decembrie 1947, sub bagheta lui Constantin Silvestri, la Ateneul Român şi reluat de Mircea Basarab, la ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (în anul 1967). 

image

„Muzica noastră conţine totul şi ne poate da totul, bineînţeles dacă noi suntem capabili să-i mai vedem frumuseţea şi să-i simţim căldura. Este minunea ce se închide ochilor necredinciosului… De altfel, şi Apusul tot de aici a pornit, din cântecul popular şi din cântecul bisericesc”, spunea, despre muzică, Paul D. Constantinescu.

Şi cum oraşul său natal, Ploieştiul, are un rol privilegiat în opera compozitorului i-a dedicat, în 1961, şi prima simfonie compusă pentru a „ilustra“ muzical un oraş din România „Simfonia ploieşteană“.

Paul D. Constantinescu a manifestat aptitudini şi faţă de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie).

Filarmonica din  Ploieşti îi poartă numele

Clădirea în care a locuit Paul Constantinescu, aflată în centrul Ploieştiului, a fost donată Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în 1993 de cumnata compozitorului, Eleonora Constantinescu, şi transformată în muzeu.

Muzeul memorial ce-i poartă numele compozitorului expune un bogat fond de carte, piese de mobilier şi documente despre viaţa şi opera compozitorului. Tot aici există şi lucrări semnate de compozitor în domeniul caricaturii şi desenului.

Pentru punerea în valoare a operei compozitorului, muzeul organizează anual 30-40 de manifestări muzicale cu participarea elevilor de la Liceul de Artă Ploieşti, studenţi şi profesori de la Universitatea de Muzică Bucureşti, dar şi Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu“ pentru elevii şi studenţii care studiază pianul, vioara, canto clasic şi compoziţie muzicală în liceele şi facultăţile de muzică din România şi din Republica Moldova.

Filarmonica din Ploieşti poartă tot numele lui Paul Constantinescu.

Compozitorul a murit pe 20 decembrie 1963, la Bucureşti. În 28 mai 2009, la 100 de ani de la na;tere, lui Paul Constantinescu i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Ploieştiului. 

Vă mai recomandăm

Violonistul Ochialbi, secretele artistului care i-a încântat pe ţarul Nicolae al II-lea, pe şahul Persiei şi pe preşedintele Franţei. A murit de inimă rea

Povestea pianistei evreice Lory Wallfisch, protejată de George Enescu în faţa persecuţiilor antisemite. Fugită din ţară, şi-a dedicat viaţa muzicii maestrului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite