Ploieşti: Constantin Hârlav a lucrat la Dicţionarul Literaturii Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Constantin Hârlav a lucrat la Dicţionarul Literaturii Române
Ploieşti: Constantin Hârlav a lucrat la Dicţionarul Literaturii Române

A început să scrie la revista Echinox din studenţie, iar acum lucrează la cel mai faimos institut de cercetare din domeniul umanist aflat sub patronajul Academiei Române.

Încă din timpul facultăţii a fost pasionat de literatură şi din primul an de studenţie a scris la revista Echinox, care anul trecut a aniversat 40 de ani de la înfiinţare. “La această revistă s-au format zeci de scriitori de top ai ţării, cum ar fi Dinu Flămând sau Eugen Uricaru şi mulţi alţii. Revista a devenit o arenă de dezbateri culturale şi de opinii libere, atrăgând studenţi din toată ţara”, îşi aminteşte Constantin Hârlav.

Premiat de Academia Română
După terminarea facultăţii, prima carte pe care şi-a pus semnătura a fost un memorial de călătorie al preotului ardelean Ioan Droc. “Am pregătit textul scris de Ioan Droc pentru editare, ţinând cont de toate rigorile apariţiei unei lucrări în format tipărit, iar acest exerciţiu editorial mi-a folosit foarte mult în activitatea mea ulterioară”, spune Constantin Hârlav.

În perioada 2000-2002, a lucrat alături de Stancu Ilin şi Nicolae Bârna la ediţia “I.L.Caragiale – Opere” care a fost premiată în 2004 de Academia Română. “Am căutat să restituim textul cât mai corect, să completăm opera cu tot ceea ce fusese descoperit de cercetători până în acel moment, am adus la zi tot ce se aflase despre Caragiale, iar lucrarea a apărut în patru volume”, mai spune Constantin Hârlav.

Cercetător la Institul “G.Călinescu”
Din anul 1994, acesta lucrează la Institutul de Istorie şi Teorie Literară “G.Călinescu” al Academiei Române, un institut de cercetare fundamentală în domeniul umanist, având menirea de a păstra şi perpetua valorile identităţii româneşti în context european prin programe, proiecte, sesiuni de comunicări şi publicaţii ştiinţifice cu tematică de cercetare de importanţă naţională şi internaţională.

Sute de ore de studiu în biblioteci
Cea mai importantă lucrare la care a lucrat ca cercetător în cadrul Institutului este “Dicţionarul General al Literaturii Române”, care anul acesta a ajuns la ultimul volum al primei ediţii. “Am început lucrul la această lucrare de prin 1995, iar în 2004 a apărut primul volum. A fost o muncă fantastică de cercetare a vieţii şi operelor personalităţilor româneşti, mai ales că în cultura română lipsesc bibliografii de publicaţii şi ediţii complete ale marilor scriitori”, spune cercetătorul.

Acesta a petrecut sute de ore în bibliotecile Academiei Române, ale Muzeului Literaturii Române, dar şi în sala de lectură a Bibliotecii “Nicolae Iorga” din Ploieşti pentru a scrie cele peste 90 de articole apărute dicţionar.  Constantin Hârlav spune că l-au ajutat foarte mult şi colecţiile chiar incomplete ale revistelor de literatură şi critică literară pe care le are acasă.

“În munca de cercetare mi-au fost de folos şi revistele pe care le-am adunat de-a lungul anilor, chiar dacă nu am serii complete. Însă, îmi doresc să donez aceste reviste bibliotecii din satul în care m-am născut”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care este scriitorul dumneavoastră preferat?
C.H.: Am o pasiune pentru Caragiale. Este un scriitor extraordinar şi, din păcate, nu îi cunoaştem aşa cum ar trebui profunzimea operei şi nici măcar viaţa nu i-o ştim bine.

Cum vedeţi viitorul cercetării literare în România?
C.H.: Eu cred că acesta se află pe mâini bune dacă mă gândesc la tinerii colegi de la Institut. Sunt oameni plini de calităţi şi cu adâncă ştiinţă de carte, însă ar trebui să avem mai multe astfel de persoane.

CE-I PLACE
“Îmi place să desenez. Îmi place să citesc lucrări de arhitectură şi să studiez planuri realizate de arhitecţi. Admir meseriaşii din orice domeniu şi am un mare respect pentru munca lor. Ador plimbările prin pădure”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi plac grămezile de gunoaie care arată cât suntem de indiferenţi faţă de propria noastră viaţă. Nu-mi plac persoanele care se cred altceva decât se vede că sunt”.

PROFIL

Născut
14 mai 1950, comuna Bilbor, judeţul Harghita

Studii
Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Facultatea de Filologie

Profesie
profesor de limba română

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite