Funcţionarii din primăriile prahovene au încasat sporuri ilegale de peste 10 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporurile încasate ilegal în 2010 - 2011 de funcţionarii din Prahova depăşesc 10 milioane de lei. FOTO Adevărul
Sporurile încasate ilegal în 2010 - 2011 de funcţionarii din Prahova depăşesc 10 milioane de lei. FOTO Adevărul

Sporurile de dificultate, de dispozitiv, de condiţii vătămătoare, stimulentele salariate sau indemnizaţiile de conducere acordate nelegal angajaţilor din primării au cumulat, în Prahova, peste 10 milioane de lei, în perioada 2010 – 2011. Cifrele au fost date publicităţii în raportul Curţii de Conturi după controalele şi auditurile desfăşurate la primăriile din judeţ

Conform raportului aferent judeţului Prahova, valoarea estimativă a prejudiciilor constatate doar din acordarea de sporuri şi indemnizaţii în instituţiile publice însumează peste 10 milioane de lei.

Astfel, în primăriile din Teişani, Măgurele, Măgureni, Podenii Noi, Proviţa de Sus, Salcia şi Proviţa de Jos, funcţionarii din comisiile de fond funciar au primit sporuri de dificultate (un spor care se acordă doar acestei categorii de angajaţi ai primăriilor) de 50% din salariul de bază pentru aplicarea legilor fondului funciar.

Sumele, plătite ilegal, variază între 16.000 de lei (Proviţa de Jos) şi 110.000 de lei (Teişani).

Un alt spor intrat în atenţia auditorilor de la Curtea de Conturi este cel de dispozitiv, un stimulent de 25% din salariul de bază care se acordă angajaţilor care sunt 24 de ore din 24 la dispoziţia Primăriei. Cele mai mari sume au fost găsite la Primăria Câmpina, care a plătit 325.000 de lei anagajaţilor, ca spor de dispozitiv.

La Breaza, raportul Curţii de Conturi arată că funcţionarii au primit, tot ilegal, 12.117 lei, sume reprezentând avantaje băneşti acordate sub diverse forme personalului contractual, în baza unor drepturi stabilite în contractele colective de muncă.

La Primăria Urlaţi, funcţionarii au încasat în perioadele ianuarie–iulie 2010 şi ianuarie–noiembrie 2011 suplimente salariale în valoare totală de 237.906 lei.

Tot aici, în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2012, au fost plătite nelegal personalului sporuri pentru ocuparea altor funcţii, indemnizaţii de conducere acordate celor doi bibliotecari ai instituţiei şi spor de confidenţialitate în valoare totală de 52.549 lei.

La primăria Podenii Noi s-a constatat că au fost calculate şi plătite drepturi salariale (spor de condiţii vătămătoare şi indemnizaţii de conducere calculate eronat şi incluse în salarii începând cu anul 2010), fără bază legală, în valoare totală estimată de 31.000 de lei.

S-au mai constatat prejudicii ca urmare a acordării nelegale a unor drepturi la Predeal Sărari – 240.000 lei, Ariceştii Rahtivani – 28.000 lei, Starchiojd – 17.000 lei, Măgureni – 1.000 lei.

Sumele ilegale plătite ilegal la primării sunt completate de viramentele aferente impozitelor către bugetul de stat.

În majoritatea cazurilor, primăriile au contestat raporturile Curţii de Conturi, mai ales că sporurile au fost plătite ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti favorabile obţinute de salariaţi.

În eventualitatea în care nu vor avea câştig de cauză în faţa Curţii de Conturi, contabilii din primării vor fi nevoiţi să recupereze de la funcţionari sumele plătite ilegal ca sporuri, indemnizaţii şi suplimente.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite