Fost student la medicină, declarat fotograful anului 2018. Unde a fost surprins peisajul cu care Ionuţ Burloiu a câştigat marele premiu

Fost student la
medicină, declarat fotograful anului 2018. Unde a fost surprins peisajul cu
care Ionuţ Burloiu a câştigat marele premiu

”Soul of the Earth”, peisajul cu care Ionuţ Burloiu a fost declarat fotograful anului 2018 FOTO Ionuţ Burloiu

Ionuţ Burloiu (40 de ani) din Câmpina este fotograful anului 2018, titlu obţinut la concursul ”Fotograful Anului” , organizat de  Bucharest Photofest şi "Fotografia românească", eveniment al cărui juriu a fost prezidat de Roger Toth, membru al Societăţii Regale de Fotografie din Marea Birtanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În concurs au fost înscrise peste 5000 de fotografii, dar câmpineanul s-a detaşat cu un peisaj surprins pe dealurile abrupte dintr-o zonă rurală din apropierea Toscanei (Italia).

Nu este o fotografie realizată accidental, spune Ionuţ Buroiu, din contră face parte dintr-un proiect amplu la care fotograful lucrează de mai bine de 12 ani. Pasionat de peisaj, Ionuţ a bătut dealurile Italiei, ţară în care locuieşte în prezent, tocmai pentru a surprinde momentul şi locul perfect pe care să-l imortalizeze. A studiat zona înainte şi a aşteptat ore în şir până când lumina soarelui i-a oferit contrastul pe care îl aştepta, imaginea pe care el o considera perfectă sau ”justă” cum îi place să spună.

Ionuţ Burloiu, fotograful anului 2018 FOTO Arhivă personală

”Fotografia este făcută în aprilie anul trecut, la 15 minute de unde locuiesc eu, în Marche, o zonă deluroasă aproape de Toscana. În imagine este o casă veche. Am vorbit cu un localnic şi mi-a spus că odată, acolo, a locuit o familie de agricultori, dar acum a devenit un fel de depozit unde sunt ţinute materialele cu care se lucrează pământul”, explică Ionuţ.

Fogografia care i-a adus marele premiu lui Ionuţ Burloiu face parte dintr-un proiect. Acelaşi peisaj surprins în toate cele patru anotimpuri 

Deşi fotografia pare mai degrabă desenată, haşurată, datorită liniilor negre transversale, peisajul este cât se poate de real. Iuzia este dată de brazdele de pământ arate de localnici chiar şi pe cele mai abrupte pante.

”Fireflies and me”, FOTO Ionuţ Burloiu

Ionuţ nu este la prima reuşită. A mai concurat şi la alte competiţii de gen în Italia, iar o parte dintre fotografiile sale, imagini citadine din Torino sau piesaje cu licurici, au fost publicate în revista ”National Geographic”. De cinci ani lucrează la motivul ”Licurici” şi a ajuns să cunoască atât de mult despre aceste insecte încât a înţeles că prezenţa lor reprezintă un idicator al calităţii ambientului.Ionuţ Burloiu este autodiact. A luat contact cu arta fotografică încă de mic, pentru că părinţii săi erau şi ei pasionaţi. A râvnit toată copilăria  să atingă aparatura, însă n-a avut voie decât să facă munca de ucenic.

”Fireflies”, publicată în premieră în ziarul Adevărul FOTO Ionuţ Burloiu 

”Eu nu aveam voie decât să tai bordura zimţată a fotografiilor alb negru, aşa cum se purta atunci”, îşi aminteşte Ionuţ.

”Time (Fire)flies”, fotografia pe care Ionuţ Burloiu a publicat-o în revista National Geographic

 În 1997 a fost admis primul la Facultatea de Medicină, dar în anul al treilea de studii a renunţat la cariera de medic şi s-a dedicat artei fotografice. Locuieşte de 15 ani în Italia unde a creat o echipă împreună cu care lucrează în domeniul publicitar.

FOTO Ionuţ Burloiu

”Fac forografie de produs. Fotografiile pe care le fac eu la job sunt foarte aride dar asta te face să scoţi totul din tine ca să le pui într-o lumină bună, să-i poţi reda tridimensionalitatea. Este destul de dificil. Eu am de-a face cu nşite <<cutii>>, deci emoţie zero, dar trebuie să o creezi cumva”, explică fotograful.

Tocmai ca se deconecteze de ariditatea imaginilor impuse de clienţii pentru care lucrează, Ionuţ evadează mult în natură. Caută locuri speciale, aparte, poate neumblate prea mult şi neatinse de mâna omului. A călătorit în India, în Islanda, dar apropierea de perfecţiune a găsit-o tot în Italia, pe dealurile şi prin pădurile din apropierea casei.

Prima fotografie (2005) realizată în acelaşi loc în care a fost surprins peisajul cu care Ionuţ Burloiu a fost declarat Fotogrful Anului 2018

 Visul lui este să ofere oamenilor din jur aflaţi într-o continuă goană o gură de oxigen. ”Mi-ar plăcea să se oprească în faţa fotografiei şi să aibă o secundă de respiro. Caut acea puritate a naturii, caut liniştea. Poate din afară nu se vede, dar să spunem că eu caut acele momente din viaţă în care stai pur şi simplu şi chiar te bucuri de tine, de natură, de ceea ce te înconjoară pentru că sunt puţine momentele când reuşeşti să te opreşti să nu te mai gândeşti la nimic şi pur şi simplu să te bucuri că eşti. Avem nevoie de asta pentru că totul este pe fugă, o goană nebună. Aş vrea să cred că cineva care vede poza se opreşte pentru o secundă, două şi zice <<Uau>>, un moment de respiro, o gură de oxigen. Să-şi dorească să iasă în natură. Avem nevoie de asta”, concluzionează fotograful.

Fotografiile nu au fost alterate digital cu nici un program de editare.

Shanghai FOTO Ionuţ Burloiu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările