UPDATE Festivalul Sinaia Forever, blocat de un aviz al Poliţiei Prahova: „Sinaia nu este un oraş de tranzit pe DN 1“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Prahova nu dat, în acest an, avizul pozitiv pentru închiderea bulevardului central din staţiune în perioada Festivalului Sinaia Forever, o premieră a ultimelor două decenii. Organizatorii spun că situaţia este inacceptabilă pentru că Sinaia are centură ocolitoare

UPDATE ORA 17.30

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sinaia, în urma discuţiilor de joi, 25 august, purtate între reprezentanţi ai administraţiei locale sinăiene şi ai Poliţiei Române, s-a ajuns la un acord privind modul în care se vadesfăşura traficul în zona centrală a oraşului în perioada 2-4 septembrie 2016.

Astfel, Bulevardul Carol I va fi, la fel ca şi în anii trecuţi, pietonal şi, totodată, s-au stabilit măsurile de securitate şi de semnalizare rutieră temporară pentru buna desfăşurare a evenimetului.

ORA 13.15

Situaţia inedită a intervenit miercuri, 24 august, când, printr-o adresă a Poliţiei Prahova, Primăria Sinaia a fost informată că nu a fost acordat avizul pozitiv pentru închiderea circulaţiei rutiere pe Bulevardul Carol I din Sinaia, principala arteră a staţiunii în weekend-ul 2-4 septembrie, cel rezervat ediţiei din acest an a festivalului.

Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât festivalul se ţine din 1995, fiind unul dintre cele mai frumoase din Prahova, dar nu numai, având în vedere că, anul trecut, a atras în staţiune 50.000 de turişti. Bulevardul central era folosit la fiecare ediţie pentru spectacolele de artă stradală, iar închiderea acestuia nu a provocat ambuteiaje, aşa cum îşi justifică Poliţia Prahova decizia, pentru că Sinaia este singura staţiune de pe Valea Prahovei care are centură ocolitoare.

Mai jos, un comunicat al Primăriei Sinaia pe această temă:

„Pentru primă dată în 21 de ani, organizarea Festivalului Sinaia Forever este blocată de un aviz negativ al Poliţiei Prahova. Pe scurt: Festivalul oraşului Sinaia a fost organizat în centrul localităţii pentru prima dată în anul 1995, la celebrarea a 300 de ani de la construirea Mănăstirii Sinaia, prima datare istorică a aşezării cu acelaşi nume.

De atunci, în fiecare an, pentru un weekend, centrul orasului devine pietonal permiţând amenajarea de scene, ateliere, terase şamd. La ediţia din 2015 au fost prezenţi aproximativ 50.000 de oameni, au existat 12 reprezentaţii de teatru stradal, balet în aer liber, muzică, concerte, acrobaţii, manifestări sportive etc.
Anul acesta, avizul negativ a fost primit astăzi (24 august 2016), cu doar câteva zile înainte de începerea evenimentului, cu toate că actele au fost depuse cu 30 de zile înainte, conform termenului legal. Motivaţia Poliţiei Prahova este următoarea: deoarece ne aflăm în plin sezon estival, volumul traficului rutier este foarte mare.

Reamintim că Sinaia este singura staţiune de pe Valea Prahovei cu variantă ocolitoare - DN 1. De asemenea, în afară de centura oraşului, traficul intern şi de tranzit este preluat în fiecare an de străzile paralele, Mihail Kogălniceanu - Furnica, astfel încât bulevardul central, Carol I, să poată fi amenajat pentru traficul pietonal şi cel de biciclete.

Subliniem şi faptul că, în fiecare weekend, traficul de pe DN1 este blocat la Buşteni şi Nistoreşti, cauza principală a blocajelor fiind parcările de pe drumul naţional şi inexistenţa unor variante ocolitoare în celelalte staţiuni de pe Valea Prahovei.

Sinaia nu este un oraş de tranzit pe DN 1. Are propriile bulevarde centrale. Este un oraş regal şi cultural, un muzeu în aer liber, o oază de relaxare şi aer curat. O staţiune care se străduieşte să devină atractivă nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume“.

Reprezentanţii Primăriei Sinaia au trimis adrese şi către premierul Dacian Cioloş, Ministerul Culturii, Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru clarificarea situaţiei.

„Nu vrem să discutăm mai mult despre impactul pozitiv asupra turismului sinăian, despre implicarea micilor sau marilor antreprenori sau despre accesibilizarea culturii într-un oraş care se străduieşte să devină staţiune turistică de interes european, în condiţiile în care statutul său actual este mai degrabă de localitate de tranzit pe DN1. Sinaia este o staţiune turistică, cu o istorie pe măsură, iar intruziunea poliţiei judeţene în aspectele sociale şi culturale ale oraşului, fără a oferi argumente viabile, reprezintă un abuz asupra locuitorilor şi turiştilor din această zonă“, se mai arată în comunicatele Primăriei Sinaia pe această temă.

Vă mai recomandăm

Festivalul Sinaia Forever, în primul weekend al lunii septembrie

FOTO Se poate! Cum să atragi, fără manele, 40.000 de turişti la un festival. Artă şi spectacol la Sinaia Forever 2015
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite