Drepturi pe care credeai că le ai, dar legea te contrazice. Copiii sub 14 nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii ar trebui să transporte bicicleta copiilor cu maşina până în parc FOTO IPN
Părinţii ar trebui să transporte bicicleta copiilor cu maşina până în parc FOTO IPN

Copiii care nu au vârsta de 14 ani nu au voie să circule pe bicicletă pe drumurile publice, în caz contrar părinţii acestora riscă amendă contravenţională, conform articolului 70 din OUG 195/2002, actualizată prin OUG 63/2006.

Ca atare, pentru a evita eventualele sancţiuni, care nu sunt deloc mici – între 870 de lei şi 1100 de lei, bicicleta trebuie să fie transportată cu maşina, fie un adult trebuie să meargă pe lângă ea, până la primul parc sau la prima zona unde sunt amenajate piste pentru biciclişti.  

“Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevazuta în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: (…) nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor şi mopedelor”, se arată la articolul 101, punctul 8 din OUG 63/2006;

Deşi nu au fost raportate cazuri, până în prezent, în care un minor sub 14 ani să fie amendat doar pentru că a circulat cu bicileta pe un drum public, un poliţist are dreptul să aplice litera legii fără ca respectivul minor să încalce o altă regulă de circulaţie.

Conform aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, bicicliştii sunt obligaţi să folosească un echipament specific reflectorizant pentru a putea fi identificaţi mai uşor în trafic, mai ales pe timpul nopţii.

“Bicicletele şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulatia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare”, se precizează la articolul 70, punctul 3 din OUG menţionată anterior.

De asemenea, este important de ştiut că administraţiile publice locale au obligaţia prevăzută de lege să amenajeze trasee destinate bicicliştilor mai ales în zone unde se petrec frecvent accidente. Legea nu face nicio diferenţă între un oraş (municipiu) sau o comună.

Primăriile pot fi amendate dacă nu amenajază zone unde bicicliştii să circule în siguranţă

“Autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei pietonilor, bicicliştilor, vehiculelor cu tracţiune animală şi calmării traficului, semnalizate corespunzator, în apropierea unităţilor de învăţământ, pieţelor, târgurilor, spitalelor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente” , se arată la articolul 53 din OUG 63/2006.

Tot aceeaşi lege prevede ca autorităţile pot fi sancţionate dacă nu iau măsuri pentru a permite bicicliştilor să circule în siguranţă.

“Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: (…)neîndeplinirea obligaţiei, de către autorităţile publice locale, de a efectua amenajări rutiere destinate circulaţiei pietonilor, bicicliştilor, vehiculelor cu tracţiune animala şi calmării traficului, precum şi nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a acestora”, este prevăzut la capitolul “sancţiuni” din OUG menţionată.

Bicicleta nu are voie să fie prevăzută cu un sistem de avertizare sonoră care îl imită pe cel al unui autoturism

Important de precizat este şi faptul că un adult nu mai poate transporta un copil de până la 7 ani pe bicicletă decât cu condiţia ca aceasta să fie prevăzută din construcţie cu un scaun special sau acest dispozitiv să fie omologat. Mai mult adolescenţii (14-18 ani) nu au voie să transporte pe scaunul special copii mai mici de 7 ani. Legea interzice de asemenea ca bicicliştii să meargă pe o singură roată sau fără ca ambele mâini să fie puse pe ghidon, evident cu excepţia moemntului când biciclistul semnalizează direcţia spre care urmează să vireze.

În plus, circulaţia biciletelor (a vehiculelor care nu pot circula cu o viteză mai mare de 50 de km/h) este interzisă pe autostrăzi.

Biciliştii trebuie să ştie că poliţistul are dreptul să-i oprească atunci când se află în trafic, iar amenzile contravenţionale pot fi aplicate pentru absenţa unei cărţi de identitate sau dacă vehiculul nu se află într-o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic. De exemplu, sistemul de frânare este defect, absenţa elementelor reflectorizante de pe roţi (“ochii de pisică”) sau dacă sistemul de avertizare sonoră îl imită pe cel al unui autoturism.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite