Copiii prahoveni încep anul şcolar în unităţi fără autorizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi părinţi din judeţ îşi vor duce astăzi copiii în şcoli şi grădiniţe care nu îndeplinesc normele minime de igienă.  În cele mai multe cazuri, unităţile nu au apă curentă iar grupurile sanitare sunt adevărate focare de infecţie. Probleme sunt şi în municipiul Ploieşti

62 de unităţi de învăţământ din Prahova nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Cele mai mari probleme sunt la grădiniţe, 39 cu program normal şi 4 cu program prelungit nu îndeplinesc normele minime de igienă.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost convocaţi, vineri, la Prefectură, pentru a prezenta situaţia oficială înainte de începerea anului şcolar. În urma controalelor DSP, inspectorii au constatat probleme în mai multe localităţi ale judeţului. În cele mai multe cazuri, şcolile sau grădiniţele nu au apă curentă. De asemenea, au fost identificate situaţii unde grupurile sanitare sunt într-o stare jalnică şi sunt reale focare de infecţie sau unităţile funcţionează în clădiri puternic deteriorate.

Anca Dobrescu, dir. Ex. DSP Prahova: „Există varianta unor autorizaţii provizorii, în care noi stabilim măsurile ce trebuie luate pentru îndeplinirea normelor igienico-sanitare"

Mare grijă ar trebui să aibă părinţii care îşi duc copiii la grădiniţele din Măneşti, Matiţa, Zapodia Şoimari, Brădet, Meliceşti, Posada, Jercălăi, Valea Urloii (Urlaţi), la Şcoala I-IV Meliceşti şi Şcoala I-VIII Predeal Sărari. Nu au primit autorizaţie nici unităţile cu wc-uri în curte, cum se mai întâmplă la Grădiniţa Cosmina de Sus, comuna Cosminele, sau Şcoala I-IV nr. 2 Şoimari. Nereguli sunt şi în municipiul reşedinţă de judeţ. Grădiniţa 38 este cu dosarul la reanalizare, iar la Şcoala Rareş Vodă încă nu s-au încheiat lucrările de reabilitare, iar copiii vor învăţa o perioadă de timp „printre schele".

Învăţământ pe proprie răspundere

În ciuda problemelor identificate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, unităţile respective pot primi copii, pe baza unor declaraţii pe proprie răspundere din partea conducerii. „Există varianta unor autorizaţii provizorii, în care noi stabilim măsurile ce trebuie luate pentru îndeplinirea normelor igienico-sanitare şi un termen de implementare", a declarat Anca Dobrescu, directorul executiv al DSP Prahova. „Problema alimentării cu apă curentă nu poate fi rezolvată de directori, ci de administraţiile locale sau prin sprijinul autorităţilor judeţene sau guvernamentale", a recunoscut Gheorghe Borovină, inspectorul general ISJ Prahova.

De asemenea, 24 de unităţi de învăţământ, printre care şi unele din Ploieşti, nu au primit avizul din partea pompierilor. Sunt grădiniţe din: Ploieşti (str. Bobâlna, str. Mărăşeşti); Câmpina (Muscelului); Coada Izvorului, Drajna de Jos, Gornet, Lunca Prahovei, Valea Dulce. Şcoli: Ploieşti (Ion Creangă), Buda, Balta Doamnei, Bătrâni, Bertea, Schiuleşti, Tăriceni, Zamfira. Şcoli profesionale: Bălţeşti, Ceraşu. Licee: Şerban Vodă Slănic, Agricol Valea Călugărească, 1 Mai Ploieşti, Teoretic Filipeştii de Pădure, Teoretic Mizil. Universităţi: Spiru Haret Ploieşti, George Bariţiu Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite