Un tânăr a fost prins şofând de două ori într-o săptămână, deşi avea permisul retras din motive medicale

Un tânăr a fost prins şofând de două ori într-o săptămână, deşi avea permisul retras din motive medicale

Foto: IPJ Argeş

Un tânăr din Argeş riscăâ ani de închisoare după ce a fost depistat la volan de poliţişti pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni, deşi avea permisul retras din motive medicale, în baza unei sentinţe judecătoreşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbatul are 27 de ani, este din Mioveni, iar anterior a fost cercetat într-un dosar penal, în care s-a stabilit prin expertiză medico-legală că nu ar fi avut discernământ în raport cu fapta ce a făcut obiectul cercetărilor. Instanţa a dispus retragerea permisului de conducere şi obligarea sa la tratament medical de specialitate.La revenire, acesta a solicitat restituirea permisului de conducere, împrejurare în care a fost evaluat de o comisie medicală de specialitate, care a stabilit că nu are capacitatea de a conduce", precizează IPJ Argeş.
 
Ieri, poliţiştii din cadrul Secţiei de Politie Rurală Tigveni l-au depistat în trafic. 
 
"În cauză poliţiştii au întocmit dosar penal conform art. 335 alin.2 din Codul Penal, care prevede următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
 
Tot săptămâna aceasta acelaşi bărbat fusese depistat şi de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Piteşti, având permisul de conducere retras pe motiv medical.
 
"Din verificări s-a stabilit că măsura retragerii din motive medicale a fost dispusă de instanţa de judecată, în urma unui dosar penal în care a fost cercetat, iar ulterior, în cursul acestui an, a fost reexaminat, însă comisia medicală specializată a concluzionat că nu este apt pentru a conduce, măsura retragerii rămânând în vigoare", precizează IPJ Argeş.
 

176 de permise de conducere, retrase sau anulate anul trecut

 
Anul trecut au fost retrase sau anulate de poliţiştii argeşeni 176 de permise de conducere, din care 7 de la şoferii inapţi din punct de vedere medical sau psihologic, iar în primele 10 luni ale anului în curs, 229 de permise de conducere, din care tot 7 pe la şoferii declaraţi inapţi de cadrele medicale.
 
Până la 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliţia Rutieră atunci când o persoană aflată în evidenţa sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deţinătoare a unui permis auto, examenul de specialitate necesar.
 
Începând cu data de 6 ianuarie 2019, odată, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 345/2018, art. 22 din OUG 195/2002 - Codul Rutier, a fost modificat, astfel încât orice medic care are în evidenţă o persoană deţinătoare a unui permis auto, susceptibilă de a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.
 
În plus, unitatea de asistenţă medicală care realizează acest tip de examen este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.
 

Noile prevederi 

 
Potrivit modificărilor intrate în vigoare de la începutul anului 2019, la art. 22 din OUG 195/2002, aliniatul 6 are următorul cuprins:
„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată prevăzută la alin. (4), cu diagnosticele constatate şi cu datele de contact ale unităţii medicale în care medicul trimiţător îşi desfăşoară activitatea şi să consemneze acest lucru în fişa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare prevăzut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările