Povestea mănăstirii care a ars de mai multe ori, s-a dărâmat după un cutremur şi a fost refăcută ulterior

Povestea mănăstirii care a ars de mai
multe ori, s-a dărâmat după un cutremur şi a
fost refăcută ulterior

Mănăstirea Ciocanu are o istorie zbuciumată FOTO: Monica Victoria Boeru

Mănăstirea Ciocanu, din comuna argeşeană Bughea de Jos, datează din secolul al XVI-lea, fiind întemeiată de mai mulţi localnici din satul Malu. Mănăstirea are o istorie specială: a ars de mai multe ori, iar după un cutremur s-a dărâmat, fiind refăcută după 23 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultima parte a drumului spre mănăstirea Ciocanu, aflată la aproximativ opt kilonetri de oraşul Câmpulung Muscel, este una dificilă: trebuie parcurşi doi kilometri prin pădure, pe un drum neasfaltat. Mănăstirea Ciocanu atrage prin pictura specială şi prin însăşi istoria ei.

Mănăstirea a fost pomenită în trei hrisoave din anii 1677, 1776 şi 1827. În 1600, a devenit schit de călugăriţe, iar din 1610 a redevenit schit de călugări. Până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, mănăstirea a supravieţuit mai multor incendii.

După cum precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu, ”după cutremurul din 1802, biserica s-a prăbuşit, fiind refăcută de abia după 23 de ani, în 1825, graţie eforturilor cuviosului Neofit şi ale lui Mihai Radovici”.

Mănăstirea poartă hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, iar biserica nouă “Sfinţii Apostoli”. Ajunsă o ruină în 1922, mănăstirea Ciocanu a fost refăcută şi repictată în 1932 de către arhimandritul Nicandru Manu, acesta construind cu zeci de oameni o biserică nouă lângă construcţia veche.

Mai trebuie spus că în incinta bisericii se află o piatră funerară ce datează de mai bine de patru secole, din anul 1610.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările