Planta care te ajută să scapi de tusea tabagică.  Cum prepari sucul şi decoctul de potbal

Planta care te ajută să scapi de tusea tabagică.  Cum prepari sucul şi decoctul de potbal

Foto arhivă Adevărul

Se ştie că fumatul afectează aproape toate organele corpului, de la piele şi stomac, până la inimă şi plămâni. Tusea tabagică este una dintre cele mai evidente manifestări ale problemelor cauzate de acest viciu. Remediile pentru această afecţiune sunt multiple şi numără inclusiv soluţii naturiste, iar  potbalul este una dintre plantele cele mai eficiente în astfel de cazuri.

Studiile arată că fumatul face că inima să bată mai repede cu 10-25 de bătăi pe minut pentru a asigura circulaţia, iar sângele fumătorilor conţine mai puţin oxigen când ajunge la inimă, unul dintre organele afecate de acest obicei. 
 
„Mai mult, nicotina declanşează secretarea anumitor hormoni, care determina contractarea vaselor de sânge, afectând circulaţia periferică şi ducând la creşterea tensiunii arteriale cu 10-15 %.Unul dintre efecte este  creşterea tensiunii arteriale creştea riscul de  apariţie a comoţiei cerebrale sau a infarctului miocardic”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
 
Fumatul duce, de asemenea, la distrugerea elastinei din piele, dublează riscul degenerării oculare, îngălbeneşte dinţii şi favorizează apariţia cariilor, creşte mult secreţia de sucuri gastrice, nenerând probleme gastrointestinale, dar cel mai evident sunt afectaţi plămânii.
 
„Fumatul încetineşte dezvoltarea plămânilor la adolescenţi şi duce la deprecierea capacităţii respiratorii. Gudronul din fumul de ţigară se depune în ţesuturile plămânilor şi duce la moartea lor; în timp, se poate ajunge la cancer sau emfizem pulmonar, o boală care implică distrugerea pereţilor alveolelor pulmonare”, mai spune specialistul.
 
Două preparate cu efecte benefice
 
Una dintre cele mai frecventre şi supărătoare afecţiuni  este tusea tabagică, pentru care specialistul în fitoterapie recomandă două soluţii naturiste cu potbal, planta cu proprietăţi emoliente, expectorante, antispastice, tonice, diuretice şi antiinflamatorii.
 
„Potbalul are capacitatea de a combate tusea tabagică. Se administrează sub formă de suc, care  se obţine prin presarea frunzelor. Se consumă zilnic câte 2-3 linguriţe, într-o ceaşcă de supă sau de lapte fierbinte. Tot pentru ameliorarea tusei tabagice este recomandat şi decoctul, obţinut  din frunze de podbal - 3-4 linguri de plantă uscată, la un litru de apă, fierte 10 minute. La final, amestecul se strecoară şi se floseste extern pentru inhalaţii (se inhalează aburul sub prosop de 2-3 ori pe zi pentru decongestionarea cailor respiratorii)”, mai spune Elena Badea.
 
Preparatele sunt indicate şi celor care încearcă să se lase de fumat şi care se confruntă  în continuare cu acest gen de tuse.
 
 Atenţie la dozaj
 
Specialistul avertizează că dozele mari sunt toxice datorită alcaloizilor pirolizidinici şi recomandă  consultatrea unui medic înainte de administrarea acestor preparate. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: