Mama unui copil mort la trei zile de la naştere: „De ce nu i-aţi făcut dreptate?“. Anchetatorii au cerut o nouă expertiză în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de un an şi jumătate de la moartea bebeluşului său, o femeie din Piteşti încă mai aşteaptă ca ancheta Poliţiei să stabilească cine se face responsabil de sfârşitul micuţului Denis. Pentru că raportul IML solicitat de anchetatori e needificator, Poliţia Argeş a solicitat o nouă expertiză.

În baza raportului transmis de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), unde au fost trimise pentru analiză mai multe probe, anchetatorii nu pot stabili încă cine se face vinovat de moartea bebeluşului decedat în martie 2017, la trei zile de la naştere. Poliţia confirmă că a cerut o nouă expertiză în dosarul in rem deschis pentru ucidere din culpă.

„Într-adevăr, a fost dispusă o expertiză către INML. Nu pot spune câte obiective au fost stabilite şi câte nu, dar a fost primit răspuns - medicul legist a răspuns. A fost dispusă o nouă expertiză. Aşteptăm răspunsul pentru aceasta. Nu putem da detalii despre ce s-a întâmplat din cauza stadiului în care se află cercetările“, a declarat, pentru „Adevărul“, Florin Popa, purtător de cuvânt IJP Argeş.

Potrivit familiei copilului, din raport lipsi referiri pentru patru probe esenţiale în stabilirea cauzei morţii micuţului. „Au fost analizate doar 12 probe, deşi ştiu că au existat 16 probe histopatologice. Lipsesc tocmai cele de sânge, toxicologie, plus alte două. De aceea s-a cerut o nouă expertiză“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mădălina Badea Ciupitu, mama copilului.

Familia încă mai speră să se facă dreptate în cazul morţii neaşteptate a fiului ei. „Denis era doar un bebeluş nevinovat! De ce nu i-aţi făcut dreptate? De ce aţi tot ocolit răspunsul la intrebarea: «De ce a murit?» Aţi dat răspunsuri vagi şi interpretabile! Nu aveti conştiinţă? Şi el avea dreptul la viaţă! Un drept care i s-a luat în mod oribil... A murit în chinuri groaznice. Dumneavoastră trebuia să îi faceţi dreptate“, a scris femeia pe pagina sa de Facebook.

Fişe modificate din pix

Elena Badea Ciupitu a suspectat încă de la moartea copilului său o muşamalizare a cazului la nivelul Spitalului Judeţean din Piteşti.

Imagine indisponibilă

 Aşa arată unul dintre documentele transmise de spital familiei 

„Adevărul“ a relatat la acea vreme despre documentele medicale pline de modificări făcute din pix, în spatele cărora femeia crede că s-ar ascunde o culpă medicală. 

Spre exemplu pe fişa copilului înmânată familiei apare, modificat cu pixul, inclusiv Scorul Apgar: 8 în loc era 9, cât a primit iniţial copilul (un scor Apgar mai mic ar justifica unele problele de sănătate ale copilului). De asemenea, există trei foi de tratament începând cu data de 6 martie, deşi copilul e mort din 5 martie. Pe alte câteva documente medicale, apar o serie de înscrisuri nedescifrabile.

Imagine indisponibilă

Scorul Apgar, modificat din pix pe fişa copilului

Raportul autopsiei: „Insuficienţă multiplă de organe, stare toxico-septică“

De precizat că în primul raport pe care femeia l-a primit în 2016 de la secţia Anatomia Patologică a Spitalului Judeţean scrie că moartea a survenit pe fondul unui şoc toxico-septic.

„Cauzele decesului au fost insuficienţă multiplă de organe, stare toxico-septică, pneumonie lobară dreapta, hemoragie meninge, ascită, gangrenă embolică degete picior stâng”, se arată în certificatul medico-constatator al decesului.

Imagine indisponibilă

Micul Denis, cu puţin timp înainte de deces

„Să sperăm că experţii desemnaţi vor face dreptate îngeraşului nostru“

Ce a provocat acest şoc toxico-septic e încă un mister. Asta încearcă acum să afle şi anchetatorii needificaţi de prima dintre experizele la INML, efectuate la cerea lor ulterior autopsiei efectuate la Spitalul Judeţean Argeş şi care, acum, sunt în aşteptatrea rezultatelor celei de-a doua expertize.
 

„În sfârşit, Poliţia recunoaşte că lipsesc probe, că s-a încercat muşamalizarea morţii lui Denis. Să speram că experţii desemnaţi vor face dreptate îngeraşului nostru“, a mai scris femeia pe pagina sa de Facebook. Femeia mai cere să i se spună şi de ce fiului ei i-a fost administrată Dopamină, despre care afirmă că ar avea indicaţie de prescripţie la vârste mai mari.

Ce spun oficialii spitalului

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Piteşti, care spune că şi instituţia aşteată rezultatul anchetei, medicamentul poate fi administrat în situaţii critice, pentru susţinerea funcţiei cardiovasculare, iar decizia medicală a folosirii lui în cazul nou-născutului primează unui prospect medical. 

Amenzi derizorii după ce s-a constatat că dezinfecţia salonului se făcuse cu apă chioară

Micul Denis a venit pe lume prin cezariană, pe martie 2016, la Spitalul Judeţean din Piteşti, şi a primit scorul Apgar 9 la naştere. Mamei i s-a spus că este sănătos, însă după două zile starea bebeluşului s-a înrăutăţit.

Medicii le-au comunicat părinţilor că băieţelul a contactat o infecţie gravă şi le-au explicat că trebuie transportat la Bucureşti. Bebeluşul a fost urcat în ambulanţă pentru a fi dus spre un elicopter venit special să-l transporte pe copil. Cu doar 200 de metri înainte de a ajunge la elicopter, ambulanţa s-a întors din drum, pentru că micuţul a intrat în stop cardio-respirator. Copilul a fost resuscitat în spital şi a mai trăit 3 ore. 

Încă din primăvara anului 2016 mama copilului s-a adresat Ministerului Sănătăţii. Într-unul dintre răspunsurile primite se arată că „nou-născutul Badea Denis Ştefan a fost internat în salonul TIB al secţiei de neonatologie din data de 3.03.2017, orele 20.05. Din graficele prezentate, rezultă că, în data de 03.03.2017, în salon au fost efectuate operaţiuni de curăţenie şi dezinfecţie, dar nu s-a respectat concentraţia soluţiei dezinfectante (produsul TRIOTON Rapid Afb, conform avizului trebuia utilizat în concentraţie de 1% pentru o acţiune sporicidă)”.

În acelaşi document se arată că unitatea dispunea de soluţia dezinfectantă. Ancheta DSP Argeş nu a legat însă această deficienţă de îmbolnăvirea copilului.Ca urmare a acestor nereguli la Spitalul Judeţean au fost aplicate doar două sancţiuni, de 1.000 de lei, asistentei şefe din blocul operator şi asistentei şefe a secţiei de neonatologie.

Citeşte şi:

Părinţii unui bebeluş mort la Spitalul Judeţean Argeş acuză muşamalizarea cazului: „La ora când copilul era la autopsie, pe foaie apare că-l tratau“

Părinţii au ieşit în stradă la Piteşti. Mama unui bebeluş mort la două zile după naştere: „Au băgat un copil nevinovat în pământ

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite