Lista foarte scurtă a regizorilor care au luat premiul Oscar la debut

Lista foarte scurtă a regizorilor care au luat premiul Oscar
la debut

Robert Redford a luat Oscarul în 1980 FOTO: Variety

Din 1929, de când se acordă premiile Oscar la Hollywood, doar şase regizori au luat premiul Oscar la debut, inclusiv marii actori Robert Redford şi Kevin Costner.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1955, la doar 35 de ani, Delbert Mann câştiga premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru pelicula Marty, filmul său de debut. Peste doar şase ani, în 1961, Jerome Robbins devenea al doilea regizor care câştigă Oscarul la debut, pentru memorabilul film West Side Story. Filmul, ce a câştigat 10 premii Oscar, a fost co-regizat cu Robert Wise. Ca detaliu neobişnuit, Jerome Robbins a fost concediat după ce s-au încheiat filmările. În afară de Oscarul pentru cel mai bun regizor, Robbins a mai câştigat un Oscar pentru „Realizări strălucitoare în arta coreografiei din film”.

Unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile şi fondatorul celebrului festival de film Sundance, Robert Redford a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmul său de debut Oameni Obişnuiţi, în 1980. Filmul, unul dintre cele mai apreciate din acei ani, a primit în total patru Oscaruri. Două dintre ele, pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, i-au revenit lui Robert Redford.

În 1983, James L. Brooks devenea cel de-al patrulea regizor care câştiga la debut premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru pelicula Terms of Endearment.

Kevin Costner, un alt actor faimos de la Hollywood, îşi făcea debutul ca regizor în 1990 cu filmul Dansând cu Lupii. Filmul a câştigat nu mai puţin de şapte premii Oscar, două dintre acestea fiind obţinute de Kevin Costner, pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Pelicula, ce a avut un buget de 22 milioane de dolari, a avut încasări de peste 424 milioane de dolari.

Cel de-al şaselea regizor care a câştigat la debut Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor a fost Sam Mendes, în 1999, pentru filmul American Beauty.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: