Expoziţie de fosile la Muzeul Judeţean. Vezi aici cele mai inedite exponate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“O lume dispărută” se numeşte cea mai nouă expoziţie, care numără peste 60 de fosile. Cele mai vechi sunt fosilele unor peşti din marea care, în urmă cu 50 de milioane de ani, se întindea şi pe actuala suprafaţă a judeţului Argeş.

Muzeul Judeţean Argeş v-a pregătit o surpriză pe final de săptămână. Cea mai nouă expoziţie a fost inaugurată ieri şi a scos din colecţia instituţiei o parte din materialul fosilifer colectat din bazinul Argeşului sau din zonele învecinate. Expoziţia de paleontologie poartă numele “O lume dispărută” şi va fi găzduită în clădirea veche a muzeului, până în luna aprilie. Sunt prezentate fosile ale unor organisme care au trăit în această zonă începând cu Eocenul, în urmă cu aproximativ 54 de milioane de ani şi până la sfârşitul Pleistocenului acum cca 100 000 de ani.

VEZI AICI O GALERIE FOTO DE LA EXPOZIŢIA DE FOSILE!

Fosile de 50 de milioane de ani

Cele mai bătrâne dintre fosile sunt dinţii unor rechini care au trăit în marea ce acoperea în urmă cu peste 50 de milioane de ani şi judeţul nostru. Aceştia au rămas conservaţi în minerale datorită smalţului lor puternic. Fosilele au fost adunate din zona Albeştii de Muscel, începând chiar cu anii 50.

image

Dinţi de rechin (FOTO: RALUCA NICULA)

Pe lângă ei, mai puteţi admira şi impresiuni, sau amprente lăsate în roci, ale unor peşti, scoici, crustacee şi chiar frunze, una dintre acestea din urmă semânând cu cea a arţarului de astăzi. Mai sunt expuse un fragment de lemn silicifiat, un melc fosil, molari de la strămoşul calului de astăzi sau de la cel al ursului şi dinţi de elefant.

Melc care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni

Tot dintr-o „lume dispărută” face parte şi fosila unui melc, relict terţiar, care a supravieţuit ultimei glaciaţiuni doar datorită faptului că trăia în ape termale. În prezent, acesta se poate întâlni în judeţul Bihor, în lacul termal Peţea. Toate fosilele prezente la expoziţie au fost adunate de arheologi din Albeştii de Muscel, Suslăneşti, Hârseşti sau Ştefăneşti. Cu toate acestea, cercetătorii au însă o amărăciune legată de faptul că numărul fosilelor ar fi putut fi mult mai mare.

„Când s-a turnat temelia barajului Budeasa, au fost găsite anumite fosile, pe care oamenii noştri le-au adunat. Dar, ulterior, nu au mai fost lăsaţi să facă cercetări mai în amănunt, să-şi extindă lucrările, pentru că-i încurcau pe cei care construiau. Se puteau găsi şi alte elemente interesante. Şi acesta este doar un exemplu,  au fost găsite unele şi în săpăturile pentru temelia caselor sau în peşteri”, explică muzeograful Nicolae Lotrean.

Un bilet, trei expoziţii

Expoziţia de fosile va putea fi admirată până în luna aprilie. Costul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi şi de 2 lei pentru copii. Cu acelaşi bilet puteţi intra şi la celelalte două expoziţii din aceeaşi clădire, respectiv de istorie şi de ştiinţele naturii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite