Cum vede un tânăr monarhist viitorul monarhiei: „Mai are o şansă în România, cât mai există în viaţă oameni care să fi cunoscut perioada respectivă“

Cum vede un tânăr monarhist viitorul
monarhiei: „Mai are o şansă în România, cât mai
există în viaţă oameni care să fi cunoscut perioada
respectivă“

Tudor Vişan-Miu, într-o discuţie cu principesa Maria FOTO: arhiva personală

Preşedinte al organizaţiei de tineret a Alianţei pentru Restaurarea Monarhiei şi autor al unei cărţi despre Regele Mihai, Tudor Vişan-Miu (22 de ani) a vorbit pentru Adevărul despre cum vede el viitorul monarhiei şi ce l-a motivat să devină monarhist.

Ştiri pe aceeaşi temă

Student al Facultăţii de Istorie al Universităţii Bucureşti, Tudor Vişan-Miu a publicat în 2016 la editura Corint cartea ”La şcoală cu Regele Mihai. Povestea clasei palatine”, o sinteză solid documentată

despre etapa formării Regelui Mihai şi despre specificul Clasei Palatine ce s-a bucurat de o foarte bună recepţie la public. Tudor Vişan-Miu a reunit în carte citatele unor scriitori consacraţi care au abordat această temă, memoriile Regelui şi ale colegilor săi de şcoală, precum şi documente inedite din portofoliul Arhivelor Naţionale şi din presa vremii

Tudor Vişan-Miu spune că este monarhist încă de când avea 15 ani. ”Cu prilejul Jubileului de 90 de ani al Regelui Mihai din 2011, când aveam 15 ani, am început să mă documentez despre personalitatea Majestăţii Sale Regelui şi despre activitatea curentă a Familiei Regale. Atunci restaurarea monarhiei a început să se contureze, pentru mine, ca un proiect privind viitorul statalităţii româneşti”, ne-a declarat Tudor Vişan-Miu.

Ce l-a motivat să devină monarhist? ”M-a motivat istoria românilor, care, în anul 1866, au primit în mijlocul lor un principe german care a întemeiat Dinastia Naţională. Aceasta a dat regi performanţi, care au condus România în anii obţinerii independenţei şi a întregirii sale. Regele Mihai I a urmat linia strămoşilor săi făuritori de statalitate şi ar fi asigurat României continuarea unui cadru constant al dezvoltării sale”.

Tudor Vişan-Miu primind un autograf de la Principele Nicolae

 

Tudor Vişan-Miu a avut o singură dată ocazia să îl vadă pe Regele Mihai pe viu: ”Am fost prezent la ultima ocazie când Majestatea Sa Regele Mihai a deschis porţile Palatului Elisabeta. A fost singura dată când l-am văzut, de la balconul Palatului. Impresia a fost copleşitoare, impunând prin ţinută, dar impresionând prin blândeţe.”

În opinia lui Tudor Vişan-Miu, ”viitorul monarhiei în România stă în doi factori: (1) capacitatea elitei româneşti de a crea un curent de opinie majoritar pro-monarhist în societatea românească, într-un orizont de timp apropiat; (2) obţinerea unui consens politic, începând cu forul legislativ, privind nevoia de a transfera şefia statului de la preşedenţie la un factor constituţional unificator şi transpartinic”.

”Cred că monarhia mai are o şansă în România atâta timp cât mai există în viaţă oameni care să fi cunoscut direct perioada respectivă şi atâta timp cât cele 10 monarhii constituţionale existente în Europa vor fi un model de dezvoltare, progres şi civilizaţie”, este de părere Tudor Vişan-Miu, preşedinte al organizaţiei de tineret a Alianţei pentru Restaurarea Monarhiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: