Cum se prepară, acasă, decoctul din coji şi cotoare de gutui. Ce proprietăţi terapeutice are licoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gutui Foto

Consumate ca atare sau sub forma diferitelor preparate culinare ori fitoterapeutice, gutuile sunt apreciate mai ales pentru proprietăţile lor antioxidante, vitaminizante şi astringente. Dar lista beneficiilor aduse sănătăţii e mult mai lungă.

Proprietăţile emoliente, tonice, antihemoragice şi de stimulare a apetitului şi sistemului imunitar le completează pe cele deja ultracunoscute, iar substanţele active se găsesc din plin în fructe (şi nu numai).

Nicio parte a gutuii n-ar trebui aruncată la gunoi, spun specialiştii în fitoterapie.

Pulpa are recomandări terapeutice în afecţiuni cardiace şi hepatice, diaree cronică şi dizenterie, este folosită în reţetele unor preparate cu indicaţii în colici intestinale, enterite, amigdalită, angină, crăpături ale buzelor şi crăpături şi iritaţii ale pielii, eczeme, faringită, gingivită, stomatită, precum şi în hepatite cronice, insuficienţă hepatică, iritaţii ale pielii, în raceală, hemoragii şi tratarea rănilor.

Şi semintele au virtuţi terapeutice, fiind utilizate, în medicina tradiţională, la prepararea unor leacuri  pentru afte, arsuri, crapături ale sânilor, degerături, bronşită, conjunctivită, iritatii ale pielii, răguşeală, tuse, hemoroizi, laringită, inflamaţii ale mucoaselor, dar şi pentru ameliorarea unor afecţiuni mai grave, precum emfizem pulmonar, hemoptizie ori metroragii.

     

Şi cojile de gutui sunt apreciate, mai ales pentru beneficiile lor cosmetice graţie efectului lor anti-rid. 

Cura de o săptămână care ameliorează problemele digestive

În fitoterapie, cojile se utilizează inclusiv pentru prepararea unui decoct cu efecte uimitoare demonstrate în diverse afecţiuni digestive.

Este util in caz de gastrită, ulcer gas­tric si ulcer duodenal, cu menţiunea că se administrează doar la indicaţiile unui medic.

Pentru prepararea acestuia se utilizează însă nu doar coaja, ci şi cotorul gutuilor, mai exact cam tot ce am fi tentaţi să dăm deoparte de la acest fruct.

„Avem nevoie de patru linguri de coji şi cotoare de gutui, cu tot cu sâm­buri, mărunţite, peste care se adaugă o cană cu apă. Amestecul se fierbe timp de cinci minute şi se lasă la răcit. Se consumă apoi, neîn­dul­cit, câte o ceaşcă pe zi, pe stomacul gol, în cure de o săptămână, urmând să se repete la nevoie", explică, pentru "Adevărul", Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanătate.ro.

Ca majoritatea preparatelor fitoterapeutice, nici decoctul din coji şi cotoare de gutui nu e pentru oricine, deşi vorbim de un preparat naturist. 

Persoanele cu tendinţe de constipaţie n-ar trebui să consume această licoare. De altfel, nici gutuile consumate ca atare nu sunt indicate celor cu astfel de probleme.

Pentru ceilalţi, consumul de gutui aduce o serie de beneficii. Pe pagina sa, Elena Badea face o adevărată pledoarie acestor fructe.

„Le prefer pe cele nealtoite, mici şi extraordinar de parfumate, chiar dacă sunt mai înecăcioase… Cred că şi datorită faptului că, pe vremea când eram copil, un astfel de gutui avea bunica în mijlocul grădinii, îmi amintesc acum (şi un zâmbet un pic cam nostalgic apare în colţul gurii) cum sărmana bunică se chinuia din răsputeri să apere fructele de noi, nepoţii (cinci eram la număr, trei fete şi doi baieţi). Nu prea apuca să mai facă ceva pentru iarnă, dar totuşi îşi pregătea de câteva ori mâncarea de gutui pe care practic o iubea. Era singurul său răsfăţ de toamnă", povesteşte Elena Badea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

UPDATE Primarul din Berevoeşti - Argeş susţine că a fost bătut de o localnică. Femeia e copleşită de probleme, iar tensiunile cu edilul sunt vechi

Primarul Ion Georgescu din Mioveni, despre interlopul care l-a agresat în birou: „Îmi spunea că acum urmez eu“.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite